Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Roman Zalău – Porolissum a debutat, vineri, la Zalău, aducând o explozie de culoare şi istorie veche în urbea de la poalele Meseşului. Programul activităţilor a fost deschis la ora 14, cu masa rotundă “Modalităţi de promovare a Castrului Roman Porolissum”, tot vineri fiind susţinute pe scena amplasată în parcarea din spatele Primăriei spectacole de teatru şi dans .
Într-o scurtă ceremonie, primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, a urat bun venit participanţilor şi a reamintit scopul manifestărilor: promovarea turistică a zonei Zalău şi a Castrului roman de la Porolissum – Moigrad, după care a urmat cel mai aşteptat moment al zilei: parada festivalului, desfăşurată pe bulevardul Mihai Viteazul (tronsonul Primărie – Perla).
De remarcat că, spre deosebire de alţi ani, numărul celor care au luat parte la paradă a fost semnificativ mai mare.
Astfel, nu doar legiunile de romani şi luptătorii daci au defilat prin centrul oraşului, ci şi localnici care, obişnuiţi deja cu evenimentul şi simţindu-se atraşi de ideea promovată de el, au îmbrăcat costume romane. Un alt element care a dat culoare paradei a fost numărul mare de copii implicaţi. Organizaţi în trupe de dansatori ori de suite romane, cei mici au savurat momentul şi l-au trăit din plin, în timp ce părinţii şi bunicii i-au admirat de pe margine.
Demonstraţii de luptă şi gladiatori, la Festivalul Roman
Festivalul Roman Zalău – Porolissum a continuat, sâmbătă, cu demonstraţii de luptă, în Grădina Colegiului Naţional „Silvania” din municipiul sălăjean. În faţa publicului aşezat pe iarbă ori pe baloţi de paie, legiunile romane şi-au încrucişat armele cu dacii decişi să îşi apere teritoriul. Reconstituirea acestor momente de istorie veche a fost cu atât mai fidelă cu cât armamentul şi vestimenţia luptătorilor ambelor părţi sunt atent lucrate după modelul celor folosite cu peste 2.000 de ani în urmă.
Apreciate de public au fost şi luptele de gladiatori care au dat viaţă platoului, în jurul orelor amiezii. Mai multe tipuri de gladiatori din Imperiul Roman, cu arme specifice, au luptat şi, după caz, au fost declaraţi învingători ori condamnaţi de spectatori la moarte, luptele reconstruind în detaliu sângeroasele scene care în trecut animau arenele romane.
Cel mai gustat moment a fost acela în care copiii au fost invitaţi să ia în mâini săbiile de lemn pentru a încinge lupte cu gladiatorii, cei mici savurând duelul în timp ce bunicii şi părinţii i-au fotografiat şi aplaudat de pe margine. De remarcat că printre spectatori s-au aflat şi circa 40 de copii din Baia Mare (clasa a II-a, n.r.), care au venit cu învăţătoarele la Zalău pentru a asista la festivalul roman.
Atelierele lui Lucretius Aquila au fost şi ele un punct de interes pentru public, atât cele de cărămidărie, cât şi cele de olărit. Cei care au ajuns în faţa lor au avut ocazia de a vedea cum se pregăteşte lutul şi se produc cărămizi, opaiţe, figurine şi jucării, dar au primit şi informaţii detaliate despre alegerea lutului şi tehnicile de lucru direct de la patronul atelierelor. În altă parte a platoului, corturile dacilor liberi şi-au spus propria poveste. Dacă romanii au atras atenţia prin armuri, fibule strălucitoare şi veşminte purpurii, de partea dacilor a stat simplitatea portului, bărbile şi pletele lungi. Dacii de sâmbătă, întocmai ca străbunii de acum 2.000 de ani, au purtat pantaloni lungi, îndoiţi la glezne, cămăşi încinse în talie şi căciuli trase pe frunte,în timp ce femeile erau înveşmântate în rochii lungi, albe sau în nuanţe pământii, împodobite cu cusături şi şnururi din piele. În timp ce bărbaţii daci şi-au pregătit armele pentru luptă, femeile coseau ori preparau bucate la un foc aprins într-o latură a platoului.
De asemenea, sâmbătă, trasul cu arcul a fost şi el atractiv pentru spectactori, iar doritorii au putut să îşi încerce forţa şi îndemânarea, sub atenta supraveghere a instructorilor.
Zalăul a răsunat pe ritmuri de muzică medievală şi rock
Zălăuanii au avut parte, sâmbătă seara, de un concert de muzică medievală şi rock, cu Ad-hoc, Ţăndărică şi Bosquito. În ciuda vremii destul de răcoroase, melomanii s-au adunat în parcarea din spatele Primăriei Zalău, unde începând cu ora 19.15, au răsunat ritmuri de tobe şi başi. Daniel P., 38 de ani, a venit la concert în special pentru Ţăndărică, pe care îl ascultă cu mare plăcere ca un adevărat fan. „Îmi place foarte mult, este muzică adevărată, şi un astfel de concert este o bucurie pentru suflet”, a declarat zălăuanul. Şi Adina M., 32 de ani, consideră că organizarea unor asemenea concerte la Zalău înseamnă o alternativă oferită populaţiei pentru petrecerea timpului liber. „Apreciez organizarea acestui concert, a mai fost unul de folk aseară, l-am văzut şi pe acela. Simt că prin asemenea momente Zalăul intră în pas cu lumea, cel puţin la capitolul timp liber şi divertisment”, a declarat Adina M.
Concertul de sâmbătă a fost organizat de Primăria Zalău şi Casa Municipală de Cultură Zalău, aceştia fiind organizatori şi pentru Folk Fest Zalău, desfăşurat vineri seara în aceeaşi locaţie.
Cele două concerte nu au fost singurele momente interesante de care au avut parte, în acest week-end, zălăuanii, întrucât timp de trei zile (21-23 septembrie, n.r.) municipiul sălăjean trăieşte în spirit roman: Festivalul Roman Zalău – Porolissum a ajuns la cea de-a VII-a ediţie, aducând publicului demonstraţii de luptă, gladiatori, daci şi legiuni ale fostului mare Imperiu.
Festivalul Roman, apreciat la Porolissum – Moigrad
Manifestările organizate în cadrul Festivalului Roman Zalău – Porolissum au continuat duminică, la Castrul Roman de la Porolissum – Moigrad. Pentru ca publicul să poată ajunge mai uşor la Porolissum, Primăria Zalău a prevăzut duminică trei transporturi cu autobuzele operatorului de transport în comun Transurbis, pe ruta Zalău – Moigrad şi retur.
Spectactorii au avut parte în cadrul programului de demostraţii sportive, de lupte si box, susţinute de sportivii de la Clubul Sportiv Municipal Zalău. De asemenea, in cadrul festivalului a fost prezentată şi aruncarea bolovanului, activitate specifică de spectacol din timpul romanilor. Chiar şi publicul a fost invitat să participe la aruncarea bolovanului, interacţionând cu luptătorii romani.
De nelipsit au fost şi nimfele dacice – zânele Zalăului, care au dansat pentru publicul larg, precum şi pentru luptători. Totodată, nimfele au pus cunune pe capetele alergătorilor, în semn de admiraţie şi răsplată pentru performanţa acestora la competiţii.
Demonstrațiile de luptă ale legiunilor sau cohortelor au dat o reală lecție de istorie antică, scotând ropote de aplauze din mulţime. Privitorii au avut, totodată, ocazia să admire echipamentele de luptă. Au fost recreate și scene de bătălie între romani și așa zișii „barbari”, fie daci, fie alte popoare.
Festivalul Roman Zalău Porolissum are un pronunțat caracter educativ și interactiv, ceea ce îl scoate din sfera evenimentelor de masă obișnuite. Brand al Zalăului, în viitor el va deveni și un brand regional, capabil să atragă turiști și să creeze efecte multiplicatoare, cum deja s-a și întâmplat.
Motivația principală a apariției acestui festival a fost dorința de a oferi publicului larg un eveniment cultural de ținută care să se evidențieze în peisajul cultural local, regional și național. Anul acesta s-a marcat cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Roman Zalău – Porolissum.
Mihaela Moldovan
Mihaela Oprea
Ce succes? Ca au fost 300 de spectatori, conform singurei gazete adevarate din Salaj….
nu cre ca au fost chiar asa de multi, probabil vreo 150 sa fie.!!!
rusine sa ne fie noua care vrem ceva in oras dar nu ne implicam sau macar sa participam
Dupa vizionarea filmuletelor postate pe paginile electronice ale ziarelor locale (Graiul,..)festivalul nu mi s-a parut ar fi fost un mare succes.
Putem critica doar dupa ce realizam noi ceva mai bun!
real succes pe naiba chiar sunteti tampiti