Festivalul – Concurs de creaţie populară de la Şimleu Silvaniei, un adevărat tezaur

 Cele două zile de Festival-Concurs de la Șimleu Silvaniei, desfășurat între 2 și 4 mai a.c., au fost un adevărat tezaur al cântecului și portului popular românesc de pe întinsul patriei.

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului-Concurs „Tinere Speranțe-Tradiții”, a demonstrat tuturor celor prezenți cum trebuie să se organizeze și să se desfășoare o manifestare de o asemenea ținută, în care să prevaleze valoarea, autenticitatea cântecului și portului popular românesc.

Cei 37 de concurenți rămași după preselecție, la secțiunea „Cântec străbun” au venit la Șimleu cu gândul și dorința de a câștiga un premiu dar și de a prezenta specificitatea folclorului din zona pe care o reprezintă la cel mai înalt nivel, atât din punct de vedere al interpretării, cât și a prezentării costumului popular, purtat de către fiecare dintre ei cu mare cinste. Și așa a fost!

Juriul, deosebit de exigent, având ca președinte pe cunoscuta realizatoare de emisiuni folclorice, d-na Eugenia Floarea, a avut o misiune grea în ceea ce privește selectarea celor mai valoroși dintre cei mai buni. Rar le-a fost dat, cum a subliniat d-na președinte, celor din juriu să poată face o alegere a celor mai buni, pentru o ierarhizare corectă și să-i premieze pe cei cu cele mai mari note, aceștia nefiind puțini, având în vedere nivelul de pregătire al concurenților.

Concurenții au fost convinși că, odata cu participarea la festivalul-concurs din Șimleu Silvaniei, trebuie să fie foarte bine pregătiți, să respecte întocmai Regulamentul concursului și să aducă numai valoare, atât în ceea ce privește cântecul cât și portul popular. Pentru toate acestea au fost felicitați și apreciați de către toți membrii juriului.

La secțiunea „Pictură”, s-au prezentat 15 concurenți, care au redat cu multă maiestrie, în lucrările expuse, imagini reprezentative din cultura tradițională românească, demonstrând reale calități de viitor specialiști în domeniu.

Expoziția de costume populare a cuprins 8 exemplare din diferite zone etnografice ale țării, fiecare din ele fiind adevărate perle ale patrimoniului național.

Organizatorii au avut și invitați în recital, grupuri și interpreți de folclor autentic. Astfel, în prima seara a evoluat interpreta de folclor Vlăduța Lupău, valoare a folclorului din tânara generație de interpreți, crescută și formată la Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei; grupul folcloric „Mara” din Sighetu Marmației, coordonat de binecunoscuta interpretă de folclor maramureșean, Ileana Matus și grupul folcloric „Florile Bădăcinului din Dealul Țarinii”, apreciat pentru interpretarea folclorului local.

În cea de-a doua seară a concursului au fost invitați Ansamblul „Barcăul” al Clubului Copiilor din Șimleu Silvaniei, bobocei ai cântecului și jocului popular de pe plaiuri sălăjene; Alexandra și Alex Chira, interpreți și mesageri a folclorului din zona Barcăului, foști membri ai ansamblului „Barcăul”, binecunoscuți în întreaga țară, cu numeroase premii la cele mai mari și renumite concursuri din țară, cu un repertoriu autentic și valoros, cântecele  lor fiind adevărate perle ale melosului popular românesc, care cu siguranță vor intra în patrimoniul cultural național românesc. Și nu în ultimul rând, interpretul bihorean de folclor Leontin Ciucur, o personalitate de prim rang a muzicii populare românești.

Păcat, din cauza lipsei fondurilor bănești, manifestarea nu a putut fi televizată, pentru a pătrunde în toată casa de români, mai ales în acest an, când sărbătorim Centenarul Marii Uniri.

În pofida acestui fapt, manifestarea s-a bucurat de un real succes și din partea spectatorilor din oraș dar și a turiștilor care au trecut pragul Casei de Cultură în aceste zile.

Juriul concursului a fost format din: Eugenia Florea-președinte, Roxana Gibescu- etnomuzicolog, redactor la Electrecord București, Maria Tănase Marin-realizator de emisiuni folclorice TVR, prof. Sever Nicu Miclăuș-inspector cu munca educativă la ISJ Satu Mare, prof. Ildiana Jurcă-inspector de specialitate ISJ Sălaj, prof. Alina Cozac-inspector la ISJ Sălaj, prof. Gavril Neaga- conducător cerc de etnografie Clubul Copiilor Șimleu, prof. Viorel Jurcă- metodist cu activități educative ISJ Sălaj, prof. Daniel Juca- secretar juriu.

Juriul a acordat următoarele premii:

Secţiunea „Cântec străbun”

Marele Premiu- Denisa Rolnic, Sălaj;

Premiul I:

12-15 ani

  • Cristuţiu Casian Marian (Satu Mare)
  • Sabo Flavia Maria (Maerişte, Sălaj)

16-25 ani

  • Cocoş Ionuţ (Vlădeni, Ialomiţa)
  • Băcanu Constantin (Şelimbăr, Sibiu)

Premiul II:

12-15 ani

  • Farcău Mario (Satu Mare)
  • Popescu Denisa (Slatina, Olt)

16-25 ani

  • Brisc Răzvan (Valcău de Sus, Sălaj)
  • Polacek Alexandra Yasmine (Târgu Jiu, Gorj)

Premiul III:

12-15 ani

  • Ciobanu Robert (Mătăsari, Gorj)
  • Costea Daria Maria (Sâncel, Alba)
  • Agârbiceanu Ioana Roxana (Sibiu)

16-25 ani

  • Lupuţ Ionuţ (Romos, Hunedoara)
  • Antal Alexandra (Recea, Sălaj)
  • Prejoianu Cătălin Vasile (Valea Mare, Vâlcea)

 

Secţiunea „Pictură”

Premiul I – Bodnar Andreea

Premiul II – Puşcaş Ioana

Premiul III – Ghiarasim Antonia

 

Secțiunea ”Costum Popular”

Premiul I:

Man Florica

Venter Ancuța

Matus Ileana

Maria Tanase Marin

Manifestarea a fost organizată de către Clubul Copiilor și Asociația Culturală La Fântâna Dorului, sub egida M.E.N. și ISJ Sălaj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei, Centrul de Cultură și Artă Sălaj.

Prof. Flaviu Neaga

2 Thoughts to “Festivalul – Concurs de creaţie populară de la Şimleu Silvaniei, un adevărat tezaur”

  1. Anonim

    frumos, pacat ca in Zalau nimeni nu face asa ceva

    1. Anonim

      Bine spus din păcate, eu am fost şi întradevăr a fost o manifestare culturală de excepție! Un „tezaur” pe bună dreptate!

Leave a Comment