Numărul infracţiunilor constatate, în ultimul an, în satele sălăjene, a înregistrat o scădere de circa 15 procente. Astfel, potrivit unei statistici întocmite de Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, în 2013 au fost sesizate 2.695 de infracţiuni, faţă 3.179 în anul precedent, constatându-se o scădere cu 484 de fapte. „În schimb, s-au observat că a crescut numărul infracţiunilor de natură economică cu 32 şi a celor de altă natură, cu 137. De apreciat este faptul că cele judiciare au fost mai puţine cu 653 faţă de anul precedent”, au precizat reprezentanţii IPJ Sălaj. De asemenea, potrivit acestora, în intervalul menţionat, infracţiunile contra patrimoniu au fost mai puţine cu 412 fapte, reprezentând astfel o scădere de aproape 24 la sută, iar furtul, ca principală infracţiune din această categorie, a înregistrat scăderi semnificative, respectiv de la 1.317 în 2012 la 978 în 2013. „Acest trend s-a manifestat la majoritatea genurilor de furt, dar în mod special la cele din locuinţe, mai puţine cu 125 faţă de anul precedent.Totuşi s-au înregistrat şi creşteri, dar nesemnificative, la furtul de cablu şi alte materiale feroase şi neferoase cu opt fapte, furtul de componente din exteriorul autovehiculelor cu trei fapte şi la infracţiunile de furt de autovehicule (de folosinţă), cu două fapte”, a mai menţionat sursa citată.
Tot în mediul rural, în ultimul an, au fost sesizate şase tâlhării, două infracţiuni de omor şi 176 de loviri sau alte violenţe, iar printre infracţiunile economico-financiare cercetate se numără îndeosebi cele de evaziune fiscală, respectiv 88, şi cele prevăzute de Codul Silvic, 125.
Numărul agenţilor a fost suplimentat
Potrivit sursei citate, în anul 2013, activitatea la posturile de poliţie s-a realizat în două schimburi, respectiv între orele 8-16 şi 14 – 22. Patrularea a fost organizată atât la nivelul acestora, cât şi pe raza secţiei, prin patrule intercomunale formate din doi poliţişti pe schimb, cu autoturismul din dotare, îndeosebi la sfârşit de săptămână. De asemenea, la unele secţii şi posturi au fost suplimentate patrulele în zilele de weekend, iar odată cu încadrarea promoţiei 2012-2013, au fost repartizaţi politişti în mediul rural, la posturile de poliţie cu unul sau doi lucrători.
Povești ! În realitate fenomenul infracțional nu este înregistrat corect de către șefii posturilor de poliție în cârdășie cu ofițerii coordonatori de zonă pentru a nu fi criticați de către mai marii lor.Stați de vorbă cu oamenii de la sate și o să vă cruciți când o să aflați că se reclamă foarte multe furturi din gospodării sau din locurile izolate (beciuri,anexe etc.) care nu sunt înregistrate și astfel că nu se fac nici cercetările ce se impun.