Expoziție foto-documentară dedicată prăbușirii regimului comunist, la Zalău

Împlinirea celor 35 de ani de la căderea regimului comunist va fi celebrată printr-o expoziție stradală foto-documentară la Zalău. Intitulată „După 35 de ani – Revoluția Română din decembrie 1989”, aceasta reprezintă o incursiune vizuală și emoționantă în istoria ultimilor ani ai regimului comunist din România.

Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău invită persoanele doritoare să ia parte la această expoziție stradală care va aduce în atenție istoria ultimilor ani comunismului și evenimentele care au dus la prăbușirea acestuia.

Expoziția este amplasată în zona pietonală din fața muzeului și este deschisă tuturor celor care doresc să rememoreze momentele esențiale ale Revoluției române din decembrie 1989. Mai mult, cei ce vor trece acesteia vor avea ocazia de a descoperi aspecte inedite din această perioadă istorică.

Expoziția cuprinde mai multe tematici și este structurată în mai multe segmente. Fiecare dintre acestea aduce în prim-plan imagini, documente și mărturii relevante. Începutul expoziției prezintă contrastul dintre mesajele oficiale ale regimului comunist, condus de Nicolae și Elena Ceaușescu, și realitățile dure trăite de populație. Atât imaginile, cât și presa vremii contribuie la ilustrarea acestei dualități. Astfel, va fi scoasă în evidență propaganda versus realitate. Tot în cadrul acesteia va fi pusă în evidență și Revolta muncitorilor de la Brașov din 15 noiembrie 1987. Acesta reprezintă un capitol esențial în istoria opoziției față de regimul comunist. Aceasta a constituit una din primele fisuri importante în dictatura totalitară.

O altă perioadă importantă care va fi rememorată este Revoluția din decembrie 1989. Flacăra revoluției, aprinsă la Timișoara pe 16 decembrie, a cuprins întreaga țară. Imagini și documente prezintă cronologia evenimentelor, cu un focus special pe momentele dramatice de la București: evenimentele din 21 și 22 decembrie, fuga dictatorului, Revoluția română în direct („Ați mințit poporul cu televizorul”),  mesajul „Armata e cu noi”, întrebarea „Cine a tras în noi după 22?”.

Ultima parte a expoziției este dedicată perspectivei locale, cu imagini, documente și informații inedite, obținute de la martori direcți ai acelor zile de răscruce. Aceasta nu este doar o incursiune în istorie, ci și un omagiu adus curajului și sacrificiului celor care au luptat pentru libertate și democrație. Prin fotografii, mărturii și documente, vizitatorii vor avea ocazia să înțeleagă mai profund impactul acestor evenimente asupra destinului țării noastre.

Expoziția poate fi vizionată în zona pietonală din fața Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, gratuit. Panourile sunt accesibile publicului pe toată durata zilei, până la începutul anului 2025.

 

Leave a Comment