Ewa Mozes Kor, supraviețuitoare a Holocaustului și a experimentelor medicale efectuate de Josef Mengele la Auschwitz, îşi povesteşte experienţa de viaţă marţi, 9 octombrie, de la ora 13, în cadrul manifestărilor organizate la Şimleu Silvaniei, cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului.
Supravieţuitoarea, ajunsă la venerabila vârstă de 84 de ani, face, în aceste zile, o vizită în România, alături de câţiva cetăţeni americani – cercetători şi studenţi, reprezentanţi ai Muzeului C.A.N.D.L.E.S. – Holocaust Museum and Education Center, înființat în memoria copiilor care au murit sau au supraviețuit experimentelor de la Auschwitz. Ea a fost prezentă în satul natal Porţ, pe care îl vizitează anual, pentru a revădea locurile unde a copilărit şi de unde a fost deportată.
Născută în 31 ianuarie 1934, în localitatea Porț, Sălaj, Eva Mozes Kor a fost deportată când avea 10 ani, împreună cu părinţii, sora ei geamănă, Miriam, şi ceilalţi patru fraţi, la Ghetoul din Cehei, de unde au fost trimişi în lagărul de la Auschwitz. Între zidurile lagărului de concentrare, Ewa şi Miriam, alături de alte perechi de gemeni, au fost supuse unor experimente de o cruzime înfiorătoare. Au fost eliberate în 1945. Miriam a decedat în 1993, datorită unei forme rare de cancer, atribuită acelor experimente.
Din 1960, Ewa Mozes Kor locuieşte în SUA, acolo unde, în 1984, a fondat C.A.N.D.L.E.S. („Children of Auschwitz Nazi Deadly Lab Experiments Survivors”), prin intermediul căreia a depistat alţi 122 de gemeni care au supraviețuit experimentelor naziste.