Patru ani şi jumătate. Atât va sta după gratii, Vasile Petre Crăciunaş, administratorul unei societăţi comerciale din Zalău, pe care instanţa l-a găsit vinovat de evaziune fiscală.
Tribunalul Sălaj l-a condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare pentru că în perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2009, a omis să evidenţieze în actele contabile operaţiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate, prejudiciind, astfel bugetul statului cu aproape 420.000 de lei. O altă pedeapsă, de data aceasta de 4 ani şi două luni de închisoare, i-a fost aplicată pentru că a evidenţiat în actele contabile ori în alte documente legale, cheltuielile care nu au la bază operaţiuni reale. Întrucât infracţiunile au fost comise în perioada suspendării executării unei pedepse anterioare de şase luni închisoare, instanţa a stabilit că inculpatul îşi va petrece după gratii următorii patru ani şi jumătate, ne-a declarat Brăduţa Ţăran, locţiitorul purtătorului de cuvânt al Tribunalului Sălaj. În plus, susţine sursa citată, după executarea acestei pedepse, lui Vasile Crăciunaş i se interzice dreptul la vot, precum şi posibilitatea de a ocupa o funcţie publică.
Tribunalul Sălaj a mai dispus ca inculpatul să achite către bugetul de stat suma de 945.352 de lei, reprezentând impozitul pe venitul rezultat din activităţi independente şi TVA. „În vederea reparării pagubei produse prin infracţiune, se instituie sechestru asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului, până la concurenţa prejudiciului cauzat”, se arată în decizia instanţei.
Vasile Crăciunaş se află, în acest moment, în arest preventiv, într-un alt dosar în care este acuzat de evaziune fiscală, însă în formă agravantă. El este urmărit penal după ce ar fi prejudiciat statul cu peste 1,5 milioane de euro.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Pompilia Stana, în intervalul 2009-2011, în calitate de reprezentant al unei firme din municipiu, Vasile Crăciunaş a emis peste 1.000 de facturi fiscale către diferite societăţi comerciale, ce aveau ca obiect prestările de servicii şi livrările de mărfuri. “Circa 900 de facturi nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă, prejudiciul astfel realizat depăşind 1,5 milioane de lei”, a precizat Stana. Întrucât prejudiciul depăşeşte echivalentul a 100.000 de euro, fapta a fost încadrată ca evaziune fiscală în formă agravată. În cazul în care zălăuanul va fi găsit vinovat, el riscă până la 10 ani de închisoare, pedeapsă care se va contopi cu cea pe care a primit-o zilele trecute.
cum ar veni, acesta este cel mai mare evazionist al judetului salaj, avand in vedere sumele vehiculate, nu? cred ca mai degraba e cel mai ghinionist, daca ne uitam in jur si vedem ce stare materiala afiseaza unii, chiar cu salarii de bugetari fiind. cam acesta reprezinta prototipul de evazionist prins de organele fiscale si dati pe mana justitiei neiertatoare, tot pe ala amarat dau toti din pacate