UPDATE: Tragedie în tabăra organizată de profesorul zălăuan Mircea Lascu

Profesorul zălăuan Mircea Lascu, directorul şi totodată fondatorul editurii Gill, ar putea fi tras la răspundere din cauză că o elevă de 13 ani a ajuns în stare critică la Urgenţă, după ce a căzut de la etaj, într-o tabără din Buşteni. Tabăra de matematică se numeşte „Math Time Buşteni” şi se afla la ediţia a şasea, fiind organizată de către asociaţia nonprofit a profesorului Mircea Lascu din Zalău, fără a fi autorizată de Ministerul Educaţiei.

Cumplitul incident a avut loc în noaptea de luni spre marţi, într-o clădire a Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie, aflat în subordinea Ministerului Economiei. Clădirea se află pe strada Paltinului din Buşteni, iar conform site-ului Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie (CPPI), instituţia este subordonată Ministerului Economiei, fiind finanţată integral din venituri proprii, şi are ca obiect principal de activitate „formarea profesională continuă a adulţilor”. Aici, însă, trebuiau cazaţi în perioada 3-12 ianuarie aproximativ 20 de olimpici la matematică, înscrişi într-o tabără de perfecţionare la disciplina respectivă, organizată de asociaţia „Math Time” a profesorului zălăuan Mircea Lascu.
Lucrurile au luat o întorsătură cât se poate de tragică, după ce în noaptea amintită o elevă de 13 ani, Diana Elena R., a căzut de la etajul al treilea al imobilului în care era cazată. Fata a zăcut în ger ore în şir, până dimineaţă, când a fost găsită de profesorul însoţitor. Înspăimântat, acesta a chemat de urgenţă ambulanţa.
Personalul medical ajuns la faţa locului a găsit eleva în stare foarte gravă, cu hipotermie severă, temperatura corpului fiind de 19,5 grade. Medicii au început imediat efectuarea manevrelor de resurscitare, ulterior transportând copila la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Sinaia.
La ora redactării materialului, eleva se afla în comă, fiind menţinută în viaţă cu ajutorul aparatelor, iar medicii s-au declarat rezervaţi în privinţa şanselor acestora.
Oamenii legii ajunşi la faţa locului au început cercetările pentru a stabili dacă fata a căzut accidental sau a încercat să se sinucidă. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, Daniel Radu, a declarat că în tabăra de matematică din Buşteni erau aproximativ 20 de elevi din întreaga ţară, însoţiţi de patru cadre didactice. „În tabără erau aproximativ 20 de elevi din întreaga ţară, însoţiţi de patru cadre didactice. În acest caz, se fac cercetări pentru a se stabili exact cauza şi împrejurările în care eleva de 13 ani a căzut de la etaj. Se iau în calcul toate ipotezele. În funcţie de rezultatul cercetărilor, vom vedea dacă se face cineva vinovat de cele întâmplate”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova.

Fata în comă, medaliată la olimpiada de matematică

Eleva era cazată în tabără din 3 ianuarie, alături de ceilalţi copii olimpici, la Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie, aflat în subordinea Ministerului Economiei. Fata este elevă în clasa a VII-a la Şcoala cu clasele I-VIII Nr.56 „Josse Marti” din Bucureşti şi, la Olimpiada Naţională de Matematică organizată în luna aprilie a anului trecut la Bistriţa, a luat medialia de argint.

Au plătit bani grei ca să ajungă la Buşteni

Pentru fiecare copil trimis în tabără, părintele a trebuit să scoată din buzunar suma de 1.500 de lei. Programul taberei consta în şase ore de matematică zilnic, nivel de pregătire tip olimpiadă, dar şi concursuri. În suma achitată au fost incluse cazarea, masa, activitatea de matematică , diplomele şi premiile oferite câştigătorilor, singura cheltuială revenind părinţilor fiind cea de transport.
Perioada de desfăşurare a taberei de matematică trebuia să fie între 3 ianuarie 2013 – 12 ianuarie 2013, cel mai probabil din cauza tragediei produse. O a doua serie a acestei tabere este programată pentru luna august a acestui an.
Math Time este o tabără de matematică organizată de către Asociaţia „Math Time”, fondator Mircea Lascu, în vederea sprijinirii elevilor cu rezultate deosebite la matematică, pentru pregătirea acestora în ceea ce priveşte participarea lor la Olimpiadele de Matematică desfăşurate atât pe plan naţional cât şi internaţional.
Prima ediţie a taberei „Math Time” a avut loc la Voineasa, judeţul Vâlcea, şi a fost foarte eficientă asupra elevilor care au luat parte, deoarece au fost prezenţi profesori renumiţi precum Titu Andreescu, Virgil Nicula, Mircea Fianu, Marcel Teleucă, care i-au instruit şi îndrumat pe elevi. Datorită reuşitei excepţionale în ceea ce priveşte organizarea şi desfăşurarea taberei, dar şi datorită dorinţei elevilor de a participa la o altă tabără asemănătoare, „Math Time” a devenit o tabără ce este susţinută anual, în diferite locaţii, menţinându-şi structura.

A lăsat învăţământul pentru afaceri

Profesorul zălăuan Mircea Lascu s-a retras din învăţâmânt în 1993, pentru a se dedica afacerii cu Editura Gil. „Profesorul Mircea Lascu nu mai lucrează în învăţământ, s-a retras în 1993, când a înfiinţat împreună cu soţia sa Editura Gil. S-a retras pentru a se ocupa de acest business, pentru a-l dezovolta. De când sunt eu inspector şcolar general, ISJ Sălaj nu a avut colaborări cu Editura Gil sau Asociaţia Math Time pentru a organiza tabere cu elevi”, a declarat Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, Gheorghe Bancea.
Şi fostul inspector şcolar general al ISJ Sălaj, Ioan Abrudan, care în 1993 era inspector şcolar de specialitate, iar apoi, până în 2012, a fost inspector şcolar adjunct, respectiv inspector şcolar general, a negat orice colaborare a instituţiei sălăjene cu Editura Gil sau cu Asociaţia Math Time privind organizarea de tabere pentru copii
„Până anul trecut, când încă eram la conducerea ISJ, instituţia nu a colaborat cu Editura Gil ori Asociaţia Math Time privind organizarea de tabere pentru copii. Nici nu ştiam că face aşa ceva, deşi cunoşteam faptul că profesorul Mircea Lascu are iniţiative prin care să promoveze performanţa copiilor”, a declarat Ioan Abrudan.
Potrivit lui Ioan Abrudan, profesorul Mircea Lascu este un bun dascăl, elevii lui obţinând adesea premii şi diplome în cadrul concursurilor şi competiţiilor şcolare de profil
„Cred că pentru aceasta i-a dus şi pe copiii aceştia în tabăra din Buşteni. Elevii de acum s-au dus la Buşteni pentru a face pregătire la matematică şi nu pentru altceva şi este regretabil tot ce s-a întâmplat în cazul fetei de 13 ani”,a declarat Ioan Abrudan. Acesta a explicat că, în cazul organizării unei tabere cu copii, responsabilitatea privind siguranţa minorilor revine profesorului însoţitor şi că important în asemenea situaţii este şi implicarea organizatorului. „În asemenea cazuri, de tabere cu copii, depinde foarte mult cine este organizatorul. În plus, profesorul însoţitor devine responsabil de copii de la plecarea în tabără şi până la sosirea acasă. Acum, eu nu ştiu care a fost înţelegerea pentru tabăra din Buşteni, dar principalul lucru la care trebuie să fii atent când este vorba de o tabără cu copii este siguranţa acestora”, a spus Ioan Abrudan.
Deşi s-a încercat contactarea profesorului Mircea Lascu în repetate rânduri, până în prezent acesta nu a putut fi găsit.
Profesorul Mircea Lascu a înfiinţat Editura Gil în 1993, împreună cu soţia Eugenia Lascu, sediul firmei fiind în Zalău, la domiciliul acestora. Din 1993 şi până în prezent, aici au apărut o serie de cărţi şi culegeri de matematică. În ultimii ani când s-a aflat la catedră, profesorul Mircea Lascu a fost angajat al Liceului Teoretic Zalău, actualmente Colegiul Naţional “Silvania” Zalău.

4 Thoughts to “UPDATE: Tragedie în tabăra organizată de profesorul zălăuan Mircea Lascu”

  1. Zălăuan

    Mihaela, te rog nu mai lăsa informaţiile confuze.
    Această Tabără de matematică, spui că nu a fost autorizată de minister. Bine, dar trebuia autorizată ? În anarhia care caracterizează „democraţia” românească, este întradevăr, greu de tras o concluzie.
    Mai spui că părinţii au plătiti 1500 de lei pentru transport. Cam mult. Cred că eu plătit şi cazarea şi masa.
    Sigur că evenimentul este regretabil, dar totuşi mă îngrijorează informaţiile care au apărut între timp, care arată că elevii consumau alcool, elevi de gimnaziu, cu pretenţii.
    Oare ce se va alege de această ţară, având o astfel de generaţie viitoare?
    Decât o „democraţie”, putredă şi coruptă, parcă mai bună ar fi pentru această ţară, o dictatură sănătoasă, de dezvoltare.

  2. Anonim

    Cine a vandut alcool copiilor?

  3. ivan vasilica

    Cata nedreptate arunca providenta!… In primul rand profesorul din Zalau a avut o initiativa laudabila, de a lucra in vacanta pentru copiii olimpici. Trebuie sa intelegem munca pe care o facea.
    Bunica fetitei decedate a ajutat la intrarea in viata a unui sfert din copiii campineni(de ce, Doamne, i-ai luat nepoata?)
    Cine este vinovat?
    De ce in tabara copiii n-au fost supravegheati de alti profesori? Trebuia sa sa soluicite profesori supraveghetori!Normal c

  4. ivan vasilica

    ca cel care preda 6 ore pe zi nu putea face asta.
    Cum a patruns alcoolul in tabara? Si cu un strigat de disperare al unui cadru didactic intreb Nu-i pedepseste nimeni pe cei care vand alcool minorilor?
    Restabileste ,Doamne, lucrurile pe un fagas normal. Rasplateste munca prin bucurii ,nu prin maldare de diplome, ramase in urma,motiv de disperare pentru parinti.

Leave a Comment