Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj invită sălăjenii iubitorii de folclor la Festivalul Internaţional de folclor „Ecouri Meseşene” şi la Festivalul „Someş, cântecele tale”. Cele două manifestări artistice, care se vor desfăşura la acest final de săptămână, la Jibou şi la Zalău, s-au unit pentru al doilea an consecutiv pentru a le oferi sălăjenilor trei zile de folclor de calitate.
Festivalul internaţional de folclor „Ecouri Meseşene”, ajuns în acest an la a 39-a ediţie, este cel mai vechi festival de acest gen din judeţul Sălaj. Scopul festivalului este de a promova dansurile tradiţionale, autenticitatea costumelor populare şi cântecele populare tradiţionale din ţară şi străinătate. Cu acest prilej, publicul iubitor de folclor din Sălaj poate admira şi cunoaşte diversitatea tradiţiilor naţionale şi internaţionale. La ediţia de anul trecut a festivalului, alături de ansambluri folclorice din judeţele Braşov, Suceava, Maramureş, Olt, Alba, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Sălaj au participat ansambluri folclorice din Ungaria, Serbia, Italia, Bulgaria şi Uruguay. Anul acesta participă ansamblurile folclorice: „Nyrség” din Ungaria, „Rhythm” din Bulgaria, „Lipovec” din Slovacia, „Dor Transilvan” din Cluj, „Meseşul” din Zalău, şi Grupul folcloric „I Paggetti” din Italia. Potrivit organizatorilor Festivalul Internaţional de Folclor, „Ecori Meseşene” aduce special pentru publicul sălăjean invitaţi de prim rang: Cornel Borza din judeţul Bihor, Grigore Leşe din judeţul Maramureş şi instrumentistul de muzică tradiţională Amir Heidarkhodaee din Iran.
8 şi 9 august la Jibou – „Someş, cântecele tale”
Festivalul debutează vineri, 8 august, la Jibou, începând cu ora 16, pe scena amplasată în faţa Casei Orăşeneşti de Cultură cu spectacolul formaţiilor din judeţul Sălaj. Este vorba despre ansamblul: „Meseşul Junior”, „Derşidana” din localitatea Derşida, „Socăciţele” din localitatea Meseşenii de Sus, „Poieniţa” din Cehu Silvaniei şi „Someşul” din Jibou. De asemenea, sâmbătă 9 august, la Jibou, festivalul va continua de la ora 14, cu parada portului popular pe traseul Clubul Copiilor – Primărie – Catedrala Ortodoxă – scenă, iar de la ora 15 va urma un spectacol susţinut de ansamblurile din Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Italia, Grecia şi din judeţele Suceava, Gorj, Maramureş, Olt, Satu Mare, Cluj şi Sălaj.
„Ecouri Meseşene” – duminică, 10 august, la Zalău
La Zalău, duminică 10 august, se va desfăşura Festivalul Internaţional de Folclor „Ecouri Meseşene”, manifestare culturală care va debuta cu o paradă a portului popular, de la ora 13, pe traseul Centrul de Cultură al Judeţului Sălaj – ceas – Perla. Pe scena special amplasată în faţa Consiliului Judeţean, între orele 14-16, va urma un spectacol oferit de ansamblurile folclorice: „Brăduleţul” al Şcolii Gimnaziale Dorna Arini – judeţul Suceava, „Codruleţul” de la Palatul Copiilor Târgu Jiu – judeţul Gorj, „Doina Chioarului” – Clubul Copiilor Şomcuta Mare – judeţul Maramureş, „Muguraşii Iminogului” din localitatea Perieţii judeţul Olt, „Codrişorul” de la Palatul Copiilor din Satu Mare, „Cununa” de la Clubul Copiilor din Jibou şi „Comori ardelene” din Turda judeţul Cluj. De asemenea, de la ora 16, la „Ecouri Meseşene” vor evolua: Ansamblul folcloric „Nyirseg” din Nyiregyhaza – Ungaria, Ansamblul folcloric „Lipovec” – Slovacia (ora 16,30), Ansamblul „Dor Transilvan” din Cluj-Napoca (ora 17), Ansamblul Folcloric „Rhythm” din Bulgaria (ora 18), Ansambul Folcloric „I Paggetti” – Italia (ora 18,30), Ansamblul Folcloric „Meseşul” al CCAJ Sălaj – secţiile română şi maghiară şi juniorii cu Cornel Borza (ora 19, 30).
Concert extraordinar – Grigore Leşe şi Amir Heidarkhodaee (poza cu ce doi)
Cea de a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional de folclor „Ecouri Meseşene”, care se va desfăşura, duminică 10 august 2014 la Zalău, va aduce în faţa publicului prezent la eveniment un artist consacrat. Este vorba despre Grigore Leşe – personalitate recunoscută a folclorului românesc, care alături de invitatul său special Amir Heidarkhodaee va oferi un recital de excepţie şi rafinament, pornind de la rezonanţe sonore străvechi, autohtone şi persane, începând cu ora 21.
Ansamblul folcloric „Meseşul” al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (foto cu ansamblul Meseşul)
Ansamblul folcloric „Meseşul” – ansamblu reprezentativ al judeţului Sălaj – a luat fiinţă în 1996, având un efectiv de 52 de persoane, secţia română şi secţia maghiară, la care se adaugă zecile de tineri dansatori de la formaţia Meseşul Junior. De-a lungul timpului – în subordinea Consiliului Judeţean Sălaj – a activat în diverse formule instituţionale, iar din octombrie 2010 este secţie a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, centru condus de Daniel Săuca. Conducerea secţiei este asigurată de Paula Taloş Pop. De 18 ani, „Meseşul” încântă publicul iubitor de folclor tradiţional prin participarea la emisiuni radio – tv, pe posturi locale, regionale şi naţionale, la festivaluri judeţene şi naţionale, precum şi internaţionale în: Grecia, Italia, Albania, Macedonia, Slovacia, Ungaria şi Turcia. Repertoriul ansamblului cuprinde, în principal, cântece şi dansuri din zona Sălajului (Valea Agrijului, Someş, Codru, Barcău, Crasna, zona Cehu Silvaniei, câmpie, Zona Sătmarului), dar şi din Transilvania. Conducerea muzicală este semnată de profesorul Dorel Ciobanu, iar coregrafia dansurilor este realizată de Radu Mureşan şi Matyi Ştefan.
Ansamblul „Dor Transilvan” din Cluj – Napoca
Ansamblul se detaşează evident între cele mai active ansambluri din ţară. De-a lungul timpului a participat la toate genurile de spectacole: spectacole de prezentare, lansare, umanitare şi aniversare. De acest ansamblu se leagă şi numele unor solişti de prestigiu care au concertat alături de „Dor Transilvan”, cu ocazia unor spectacole. Grigore Leşe şi Nicolae Mureşan au completat lunga listă a marilor interpreţi care au concertat cu ansamblul de la Cluj. „Dor transilvan” – a reuşit să se facă cunoscut în ţară, dar şi în străinătate ca păstrător al valorilor autentice ale folclorului românesc şi a avut colaborări permanente cu televiziunile naţionale alături de cei mai buni realizatori de emisiuni folclorice. În prezent directorul ansamblului „Dor Transilvan” este Tiberiu Groza.
Ansamblul Folcloric „Nyirseg” din Nyiregyhaza – Ungaria
Ansamblul Folcloric „Nyirseg” din Nyiregyhaza – Ungaria, în acest an aniversează 40 de ani de la înfiinţare. În prezent îşi desfăşoară activitatea cu sprijinul Consiliului Nyiregyhaza şi se numără printre cele mai reprezentative formaţii de amatori din Ungaria. Ansamblul din ţara vecină deţine un număr impresionant de distincţii, diplome şi trofee pe care le-a obţinut atât în Ungaria cât şi în străinătate. În anul 2006 a fost laureat al Festivalului „CIOFF Veliko” – Tornava Bulgaria, iar în anul 2010 s-a bucurat de obţinerea distincţiei „Prima Primissima” – cei mai buni dintre cei buni – care cuprinde o arie largă de activităţi în domeniul cultural. În prezent, ansamblul „Nyirseg” este acompaniat de formaţia de muzică populară „Szikes”, coregrafia fiind asigurată de Kacsor Ignacz Gabriella, Kacsor Istvan, Meszaros Attila şi Demarcsek Gyorgy – director artistic.
Ansamblul Folcloric „Lipovec” – Slovacia
Ansamblul Folcloric „Lipovec” a fost înfiinţat în anul 2002 şi are ca scop principal păstrarea, dezvoltarea şi renaşterea valorilor culturale ale creaţiei artistice folclorice slovace. La început grupul a activat timp de zece ani sub numele de Grup Folcloric Rovina, iar ca urmare a schimbării sediului social, a luat denumirea de Ansamblul folcloric „Lipovec”. Ansamblul prezintă dansuri populare, muzică şi dansuri pitoreşti din regiunile Zemplin, Saris, Gemer şi Malohont. Directorii artistici, precum şi coregrafii grupului sunt Anicka şi Miro Jenco. În prezent, grupul cuprinde 40 de dansatori cu vârstă de peste 14 ani. De-a lungul existenţei, ansamblul a vizitat mai multe ţări europene printre care: Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Ţările de Jos, Germania, şi Croaţia.
Ansamblul folcloric „Rhythm” – Bulgaria
Ansamblul folcloric „Rhythm” a fost înfiinţat în anul 1991, la Centrul de Cultură „Sfântul Chiril şi Metodiu” în oraşul Silistra, în nord-estul Bulgariei. Obiectivul principal al ansamblului este de a facilita continuitatea şi de a acţiona ca un liant, de la o generaţie la alta, în păstrarea şi promovarea muzicii şi dansului tradiţional bulgar. Ansamblul este coordonat de Rossen Atanassov – coregraf şi director artistic general. Acesta a absolvit secţia de Muzică şi Dans a Academiei de Arte din Plovdiv şi a avut o contribuţie majoră la atragerea şi implicarea tinerilor în procesul de conservare şi păstrare a tradiţiilor folclorice din Bulgaria. În prezent, ansamblul este format dintr-o orchestră, grup de dans pentru copii, grup de dans de adolescenţi şi un grup de adulţi de muzică şi dans folcloric autentic. Repertoriul Ansamblului folcloric „Rhythm” se bazează pe muzică populară şi dans tradiţional din toate regiunile etnografice ale Bulgariei.
Asociaţia cultural- folclorică „I Paggetti” – Italia
Asociaţia cultural – folclorică „I Paggetti” s-a înfiinţat în primăvara anului 1966, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare în rândul copiilor şi tinerilor din localitatea Minturno, prin dansuri, cântece şi obiceiuri. Grupul este format din mai mult de 60 de persoane cu vârste cuprinsă între 5-60 ani, care îşi desfăşoară activitatea atât în Italia cât şi în străinătate. Asociaţia cultural- folclorică „I Paggetti” a participat la mai multe festivaluri atât în Italia,dar şi în alte ţări precum Franţa, Croaţia, Ungaria, Grecia şi chiar România, la Cluj, în anul 2012. „I Paggetti” are un repertoriu variat, care acoperă o parte din folclorul „minturnez” de cântece, dansuri şi ritualuri.
Festivalul Internaţional de folclor „Ecouri Meseşene” se desfăşoară sub egida Consiliului Judeţean, în parteneriat cu
Festivalul Internaţional de Folclor şi Meşteşuguri Artistice Tradiţionale „Someş, cântecele tale”, Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Primăria oraşului Jibou şi Clubul Copiilor Jibou.