Dosarul în care oamenii de afaceri Ioan Galiş şi Ioan Huluban sunt acuzaţi de evaziune fiscală de 3,65 milioane de lei ajunge pentru a treia oară pe masa magistraţilor Tribunalului Sălaj. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sălaj au reuşit să remedieze neregulile pe care instanţa le-a identificat, în luna mai, la rechizitoriul dosarului şi au speranţa că, de această dată, au făcut totul ca la carte.
Dosarul respectiv a făcut mai multe drumuri de la procurori, la judecători, după ce aceştia din urmă au considerat că rechizitoriul întocmit nu respectă îndeaproape prevederile legale.
Mai multe nereguli
Prima cale întoarsă a făcut-o la începutul lunii aprilie, când magistraţii sălăjeni au constatat neregularitatea rechizitoriului emis în dosarul de evaziune întocmit pe numele lui Huluban şi Galiş, procurorii fiind puşi în situaţie de a alege dacă menţin dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. Judecătorii au considerat că au fost emise din descriere „elementele concrete de individualizare, de timp, loc, mijloace, scop”, detaliile care să identifice activitatea infracţională concretă a fiecăruia dintre inculpaţi, modalitatea de participare, modul în care a contribuit efectiv fiecare inculpat la rezultatul socialmente negativ enunţat de procuror cu privire la infracţiunile de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală. Ba mai mult, procurorii nu au descris infracţiunile de spălare a banilor ori de aderare la un grup infracţional organizat şi nici nu au descris încadrarea juridică a faptelor.
Ghinion şi la a doua încercare
Anchetatorii au pretins că au remediat neregularităţile sesizate de către judecătorul de cameră preliminară şi au retrimis dosarul instanţei. Tribunalul a avut, însă, o altă părere, iar în 11 mai, a restituit, pentru a doua oară, la DIICOT Sălaj, dosarul penal al celor doi oameni de afaceri.
Judecătorul de cameră preliminară a invocat art. 346 din Noul Cod Penal, potrivit căruia „rechizitoriul este neregulamentar întocmit, iar neregularitatea nu a fost remediată de procuror în termenul prevăzut, dacă neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecăţii”, respectiv „procurorul solicită restituirea cauzei ori nu răspunde în termenul prevăzut de aceleaşi dispoziţii, precum şi art. 6 din CEDO, ce stipulează dreptul fiecărui individ la un proces echitabil.
Prejudiciu de 3,65 milioane de lei
În dosarul amintit, Huluban şi Galiş sunt acuzaţi evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce în calitate de reprezentanţi ai firmelor Eurocard 2000 SRL şi Eurocard 2007 SRL, în perioada 2009-2010, au înregistrat achiziţii de motorină prin intermediul unui circuit evazionist, cu ajutorul inculpaţilor Viorel Ştiube, Nicolae Olah şi Stojka Francisc. În acest fel, ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 3,65 milioane de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. Ceilalţi trei inculpaţi sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală, iar al şaselea, Cina Stănescu, de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.
Nu vi se pare ciudat ca tocmai dosarul celor doi basinosi patentati si potentati se retrimite procurorilor pentru labareli si proceduri judiciare de moft?
Credibilitatea instantelor si judecatorilor care contesta pe pruna lor conducatoare,daca lasa astfel de dosare in nelucrare si amanare,induc impresia unui gem de prune generalizat!
Nu-i modru ca o instanta si judecatorul ei sa se joace de-a soarecele si pisica cu parchetul,daca nu din credinta si constiinta profesionala,macar pentru imaginea care ar trebui sa o aiba in fata platitorilor de impozite si taxe care le ingroasa substantial veniturile!\
Palavrele alea cu independenta justitiei si ca judecatorul judeca dupa constiinta sa,fara imixtiuni sunt valabile in Suedia,in Franta,Italia,Germania,nu la noi unde daca iei un dosar elocvent ca asta iti dai seama ca justitia joaca bambilici cu ea insasi adica procuratura cu judecatorul si invers….
Pana la urma nu ne-am mira sa fie pedepsiti mai tare parchetarii ca n-au pus virgula-n rechizitoriu unde trebuie,decat sa fie pedepsita gasca care a comis evaziunea………
Ca la un amarat daca era inculpat in dosar banal,il legau de mult si-l terminau pentru o infractiune banala….
Aici,deh! oameni grosi la buzunar si la obraz,nu pot fi cercetati ca aia cu jeburile gaurite….
Tergiversare si lipsa de buna credinta zic eu ca este!
Ceea ce e mai grav este ca se face in sfidarea cetateanului si a bunului simt!