Cei doi tineri din comuna Halmăşd, achitaţi de către magistraţii Judecătoriei Şimleu Silvaniei în dosarul de viol şi ultraj contra bunelor moravuri, au fost condamnaţi luni, de către Curtea de Apel Cluj. În urma apelului formulat de către procurorii sălăjeni, fiecare dintre cei doi băieţi a primit câte doi ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de patru ani.
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Curţii de Apel Cluj, inculpaţii au fost condamnaţi la doi ani de închisoare pentru viol şi la trei luni de închisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri. Pedepsele aplicate au fost contopite, astfel că violatorii s-au ales cu doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Pe durata termenului de încercare de patru ani, tinerii sunt obligaţi să se prezinte la datele fixate la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor de pe lângă Tribunalul Sălaj, să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă, dar şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, respectiv informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lor de existenţă şi să nu intre în legătură cu partea vătămată.
Sentinţa Curţii de Apel este definitivă.
Reamintim că în luna septembrie a anului trecut, instanţa de sub Măgura i-a achitat pe inculpaţii Adrian S. şi Gavril Alin V., din Halmăşd, acuzaţi că în prima zi din 2012 au violat o tânără cu probleme psihice grave, în cimitirul din comună, printre cruci şi morminte. Deşi femeia a fost de acord să întreţină raporturi sexualte cu inculpaţii, minori la acea dată, fapta a fost încadrată ca fiind viol, întrucât victima nu avea capacitatea de a-şi exprima voinţa. Tânăra este încadrată la gradul I de handicap, cu deficienţă funcţională gravă, suferind de encefalopatie infantilă şi oligofrenie.
Judecătorii şimleuani i-au găsit vinovaţi pe cei doi doar de ultraj contra bunelor moravuri, motiv pentru care au aplicat fiecăruia o amendă administrativă de 500 de lei. În schimb, i-a achitat pentru viol „pentru lipsa unuia dintre elementele constitutive ale infracţiunilor”. Decizia a venit în ciuda faptului că inculpaţii au fost văzuţi de un martor în timp ce-şi consumau fapta.
Magistraţii Curţii de Apel nu au fost de acord, însă, cu decizia celor din Şimleu, astfel că au dispus condamnarea inculpaţilor.