Incendierea vegetatiei uscate pentru curatarea terenurilor poate provoca pagube insemnate atunci cand incendiatorii, nepasatori sau inconstienti de pericol, pleaca spre casa imediat ce aprind resturile vegetale. Lasate nesupravegheate, flacarile se extind cu repeziciune pe suprafete extinse de teren, distrugand totul in cale. La fel s-a intamplat, zilele trecute, in mai multe localitati salajene, cand nu mai putin de cinci incendii au fost stinse doar dupa interventia pompierilor militari. Din pacate, putine persoane vinovate platesc pentru pagubele produse.
Temperaturile ceva mai ridicate din ultimele zile au crescut si numarul interventiilor pompierilor salajeni pentru stingerea incendiilor izbucnite la vegetatia uscata a terenurilor. Profitand de vremea buna, oamenii au trecut imediat la curatirea terenurilor, cea mai la indemana metoda fiind aprinderea resturilor vegetale. Insa, cum la romani nu-i ca la nimeni, nu au intarziat sa apara si problemele. Nu mai putin de cinci incendii de vegetatie uscata au dat de furca pompierilor salajeni, in zilele de luni si marti, in localitatile Halmasd, Salatig, Ip, in localitatea Iaz (comuna Plopis) si pe Magura, in Simleu Silvaniei. Lasate nesupravegheate, flacarile s-au extins necontrolat, cuprinzand hectare intregi de teren si distrugand totul in cale.
Vinovatii, greu de identificat
Prinderea persoanelor care provoaca astfel de incendii presupune un efort deosebit din partea pompierilor militari, din pacate, in majoritatea cazurilor, fara rezultat. De regula, persoanele care aprind resturile vegetale lasa focul nesupravegheat si pleaca spre casa. Localnicii din zona sunt cei care, alertati de flacarile amenintatoare, cer ajutorul pompierilor militari pentru stingerea incendiilor. Cercetarile ulterioare pentru prinderea vinovatilor sunt facute, deseori, in van. Incendiile se propaga pe suprafete foarte extinse, fiind aproape imposibil de stabilit de unde a pornit si cine a aprins focul.
Cu toate acestea, pompierii salajeni au reusit, zilele trecute, prinderea a doua persoane care au provocat incendierea unor terenuri. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum al judetului Salaj, Lucian Jacodi, cele doua persoane au fost identificate si sanctionate contraventional. Doua persoane vinovate de incendierea terenurilor au fost sanctionate contraventional cu amenzi. Intr-unul dintre cazuri este vorba de R.G., din Simleu Silvaniei, care a fost amendat cu suma de 1.000 de lei, pentru nerespectarea regulilor privind fumatul in spatii deschise. A doua persoana, o femeie B.S., din localitatea Zauan, a fost sanctionata cu amenda de 2.500 de lei, pentru neluarea masurilor de prevenire a incendiilor la utilizarea focului deschis pentru igenizarea terenurilor, a declarat purtatorul de cuvant.
Culturi intregi, distruse din neglijenta
Cele mai insemnate pagube rezultate in urma incendierii terenurilor a avut loc, in cursul zilei de luni, pe Magura din Simleu Silvaniei. In acest caz, flacarile au distrus mai multe culturi de vita de vie, precum si o plantatie de puieti. Potrivit sursei citate anterior, incendiul a pornit de la o tigara nestinsa aruncata la intamplare. Sectia de pompieri Simleu Silvaniei a fost solicitata sa intervina, luni, in jurul orei 14, la incendiul izbucnit la un teren de pe strada 22 Decembrie 1989 din oras. In urma cercetarilor s-a stabilit ca R.G., din Simleu, a aruncat o tigara aprinsa la intamplare care a generat incendiul. Focul s-a extins si a afectat proprietatile altor trei localnici, distrugand circa 1,2 hectare de culturi vita-de-vie, un ar de plantatie puieti de salcam si 30 de ari de vegetatie uscata, a precizat Lucian Jacodi.
Alte aproximativ 20 de hectare de teren au ars, luni, pe un teren din localitatea Plopis, existand pericolul de propagare a flacarilor la padurea de fag din apropiere. Interventia prompta a pompierilor a dus la limitarea incendiului inainte ca focul sa ajunga la padure. De asemenea, incendiul izbucnit pe un teren din localitatea Halmasd a fost stins la limita, inainte ca flacarile sa se extinda la padurea de rasinoase din apropiere.
Masuri obligatorii pentru arderea vegetatiei uscate
Arderea miristii, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa numai dupa obtinerea permisului de lucru cu focul. Acesta se solicita de la primaria de domiciliu, iar emiterea lui se face, prin grija primarului, de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta sau persoana desemnata in acest sens.
Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa cu respectarea urmatoarelor masuri de prevenire a incendiilor: colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata; executarea arderii in zone care sa permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de cinci metri; asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanenta a arderii; stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.
Sumedenie de incendii necontrolate
Pompierii atrag atentia ca aceste incendii necontrolate pot provoca pagube materiale insemnate, chiar si pierderi de vieti omenesti. Aproape 180 de incendii s-au produs anul trecut, in judet, din cauza arderii resturilor vegetale si a vegetatiei uscate fara respectarea masurilor minime de prevenire a incendiilor. Avand in vedere numarul extrem de mare de incendii care s-au produs in judet in anul 2011, se impune acordarea unei atentii sporite la nivel local asupra acestei activitati, indeosebi in perioadele cu incidenta crescuta de producere, cum este primavara.
Se interzice realizarea arderilor de vegetatie uscata, resturi vegetale sau miristi in urmatoarele situatii: in perioadele de canicula si seceta prelungita; conditii meteorologice de vant; la lasarea serii, a afirmat purtatorul de cuvant al ISU Salaj, Lucian Jacodi.
Nerespectarea masurilor mentionate anterior atrag dupa sine amenzi de pana la 2.500 de lei. Conform HGR. 537/2007, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati se sanctioneaza cu amenzi intre 1.000 si 2.500 de lei.