Muzeul „Radio Nostalgia” din Brusturi, locul unde se află una dintre cele mai mari colecții de aparatură radio din România, dar și de tehnică de transmisie și radioamatorism, a primit zilele trecute distincția „ IMW-2024”, un premiu pentru întreaga activitate derulată și coordonată de Florian Ungur, proprietarul muzeului și cel care l-a înființat. Premiul i-a fost acordat lui Florian Ungur la „International Museums Weekend”, un program internațional de promovare a muzeelor.
Unitatea muzeală din Brusturi găzduiește zeci de aparate de radio funcționale, unele vechi și foarte vechi. Cel mai „bătrân” aparat de radio din colecție a fost fabricat în 1928 și este perfect funcțional. În muzeu se mai află și peste o sută de manipulatoare Morse, niște mici generatoare de semnale folosite în acest sistem de comunicare. Cea mai veche piesă a fost fabricată în 1931 și a aparținut trupelor Wermarcht, mi-a povestit Florian Ungur. Proprietarul muzeului știe să folosească această modalitate de comunicare de câteva decenii și încă o mai utilizează în radioamatorism. Bărbatul a colecționat toate aceste piese de-a lungul a zeci de ani. Pe unele le-a cumpărat, le-a găsit în târguri, în colecții private, a studiat și încă studiază mult, are sute de publicații tehnice despre radioamatorism și istoria radioului în lume. „Participarea la ediția din acest an a programului mi-a oferit o nouă oportunitate de a contacta pe calea undelor radio mari muzee de pe întregul mapamond. Totodată, acordarea diplomei „IMW-2024” întregește palmaresul muzeului”, a declarat Florian Ungur.
[…] de aparate de radio funcționale, unele vechi și foarte vechi. Cel mai… Articolul Distincție internațională pentru Muzeul „Radio Nostalgia” din Brusturi apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]