Disperare în rândul fermierilor sălăjeni! Sute de hectare de culturi agricole, distruse de mistreţi

Peste 500 de hectare de culturi agricole, porumb şi cartofi, au fost distruse de porcii mistreţi. Fermierii, din toate zonele judeţului Sălaj, au ajuns la limita disperării şi cer despăgubiri. Din păcate însă, disperarea lor este tratată cu nepăsare de către autorităţi.

Culturi distruse de mistreți! De asta au parte fermierii din judeţul Sălaj. Munca și investiția lor s-a dus pe apa sâmbetei după ce animalele sălbatice au dat iama pe terenurile lor. Situaţia este confirmată nu doar de păgubiţi, ci şi de autorităţi. ”Este vorba de peste 500 de hectare de culturi de porumb care au fost distruse de porcii mistreţi, doar în primăvara acestui an. În judeţul nostru sunt afectate culturile de porumb şi cele de cartofi”, au precizat reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Sălaj.  Conform sursei citate, la Hida, în primăvara acestui an, un fermier care cultivă porumb s-a ales cu toată cultura distrusă de porcii mistreţi la numai câteva ore după semănarea porumbului. ’’Cea mai mare pagubă produsă de porcii mistreţi a fost înregistrată la Hida în primăvara acestui an. Aproximativ 25 de hectare de porumb. La o zi după semănare, porcii au distrus  toată cultura’’, a precizat inginerul Valentin Duca – directorul Direcţiei pentru Agricultură Sălaj.

Despăgubiri doar pe hârtie

De cealaltă parte, fermierii sunt foarte indignaţi de tot ceea ce se întâmplă cu munca lor de care se alege praful şi pulberea. În mod normal, pagubele produse de mistreţi trebuie să fie despăgubite de autorităţi. Şi asta în baza unei cereri pe care fermierul o depune la primăria localităţii  unde se afla terenul pe care-l cultivă. O comisie, formată din reprezentanţii unităţii administrativ teritoriale, alături de specialişti în domeniu, se deplasează la faţa locului, în câmp – pe hotar, pentru a constata pagubele produse de animalele sălbatice şi pentru a face evaluări. Firesc, după aceste constatări, fermierii primesc anumite sume de bani. Din păcate, realitatea este alta, fapt confirmat şi de fermieri.

”Anul acesta, am cultivat aproximativ 30 de hectare de porumb doar în zona Dioşod. Paguba constatată, produsă de mistreţi, a fost de circa 30 la sută din producţie. Degeaba am încercat legal, firesc şi cu bun-simţ, să rezolv problema. Nu am reuşit nimic! Mi s-a spus să îmi îngrădesc terenul, respectiv cultura de porumb, pentru că aşa porcii sălbatici nu vor mai putea distruge. Mi se pare aberant! În câmp deschis  să îngrădeşti sute de hectare… În situaţia aceasta sunt zeci, poate sute de fermieri din judeţ”, a declarat reprezentantul firmei Eudis din judeţul Sălaj, o societate pe acţuni cu activitate de profil, în domeniul agriculturii.

Sălajul ‚’’suprapolulat’’ cu mistreţi

Un alt fermier din judeţul Sălaj, care a dorit să îşi păstreze anonimatul şi care, de altfel, a luat în arendă sute de hectare de teren agricol, susţine că în această situaţie s-a ajuns din cauza populării masive cu mistreţi.  ”Distrugerile astea, a culturilor de porumb şi cartofi la noi în judeţ, au crescut în ultimii trei-patru ani din cauza populării sau mai bine-zis suprapopulării cu mistreţi. Ţin minte că acum zece-12 ani când m-am apucat de acest business, nici nu s-a auzit de aşa ceva. Am depus şi eu cereri pentru despăgubirela primării, pentru că am terenuri luate în arendă în mai multe comune, dar …nimic. Dacă o să îmi îngrădesc terenurile pe care cultiv porumb nu voi mai avea pierderi. Acesta a fost răspunsul pe care l-am primit de cei  care trebuie să susţină întreprinzătorul. Să nu uităm, întreprizătorul, privatul, susţine economia. El produce! Din păcate nu se conştientizează acest lucru. În loc să fii ajutat, eşti… îngropat”, a menţionat fermierul. Reprezentanţii Direcţiei Agricole au precizat că în acest an, conform raportărilor, primite de la primăriile din judeţ, sunt înregistate aproximativ 400 de cereri pentru despăgubiri la culturi agricole, la capitolul pagube provacate de mistreţi.

‘’Cota de recoltă’’ la mistreţi: de la 214 la 816

Popularea masivă în ultimii ani, numită în termeni de specialitate ”evaluare la mistreţi” sau ”cota de recoltă” este confirmată şi de reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Sălaj. Potrivit acestora, în judeţul Sălaj există 33 de fonduri de vânătoare din care 19 gestionate de AJVPS Sălaj, iar 14 se află sub adminstrarea mai multori asociaţii. Anual, Ministerul Apelor şi Pădurilor realizează la nivel naţional, în toate judeţele, pe fondurile de vânătoare afrente, evaluarea la mistreţi, respectiv ”cota de recoltă”. În ultimii cinci ani aceasta a crescut, conform ordinelor stabilite de minister, de la 214 mistreţi la 814 mistreţi. Reprezentanţii AJVPS Sălaj susţin că prin pădurile judeţului anual sunt aduse sute de tone de porumb pentru hrana mistreţilor. Cu toate acestea mistreţii continuă să devasteze culturile fermierilor producând pagube însemnate.

 

6 Thoughts to “Disperare în rândul fermierilor sălăjeni! Sute de hectare de culturi agricole, distruse de mistreţi”

  1. Anonim

    Si in satele Moigrad ,Brebi ,Creaca,Jac este aceeasi situatie si nu se iau masuri .

  2. Anonim

    Din parcele cu vie am cules o galeata cu struguri. Prapad.

  3. Anonim

    no da cine vreti sa va ajute? statul? NU !!!
    padurarii, VANATORII, ADMINISTRATORII DE PARCURI DE VANATOARE, TOTI POLITICIENII CARE AU PERMIS DE ARMA SI SUNT MARI VANATORI ??
    SUBNTETI FRAIERI DACA ASTEPTATI AJUTOR !
    interesul lor, a celor mari este ca porcii sa aiba ce manca linistit si voi, fermierii, sa nu puteti face nimic !

  4. Anonim

    cereti sa FITI DESPAGUBITI DE ASOCIATIILE DE VANATORI !
    ISI PERMIT !
    UITATIVA BINE CINE SUNT VANATORII, CE HRAM POARTA SI CERETI BANI DE LA EI !

  5. Anonim

    Vânatul este un bun național, trebuie să le mulțumiți la vânători că ii împușcă , că deja ei au ajuns o corvoadă la toate criticile voastre, prin faptul că s-au înmulțit mistreții pe pământurile nelucrate, cu parcelarea prin legea naționalizări. Mareasca statul cota , ca este mistretul lui.

  6. Anonim

    daca porcii iti distrug cultura, tu esti de vina ca nu ai protejat-o de ei
    daca mor porcii, tot tu esti de vina, ca ti-ai protejat cultura !
    si doar vanatorii castiga ! ei se distreaza, ei isi permit arme si masini, ei au lazi frigorifice prine cu vanat, ei au cabane de vanatoare, ei au timp in fiecare wichwnd de o vanatoare

Leave a Comment