Peste 150 de accidente grave de circulaţie au avut loc, în anul 2013, pe şoselele sălăjene, în urma cărora nu mai puţin de 20 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 180 au suferit leziuni grave. Potrivit unei statistici întocmite de Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, pe primul loc, în clasamentul cauzelor producerii evenimentelor rutiere, se situează abaterile conducătorilor auto. Astfel, cele mai multe accidente au avut loc din cauza vitezei excesive ori neadaptată la condiţiile de drum, respectiv 44 de astfel de evenimente, soldate cu opt morţi şi 58 de răniţi grav. Imprudenţa la volan a dus la producerea a 12 accidente, în urma cărora o persoana a murit, iar alte 16 au suferit leziuni grave. Pe locul al doilea se regăsesc abaterile pietonilor, din cauza cărora au avut loc 20 de evenimente rutiere cu cinci morţi şi 15 răniţi grav. Cel de al treilea loc este ocupat de biciclişti care, în anul 2013, au provocat nu mai puţin de 18 accidente de circulaţie, o persoană pierzându-şi viaţa şi alte 17 fiind rănite grav.
De asemenea, în perioada menţionată, potrivit sursei citate, s-a înregistrat un accident de circulaţie cu autor necunoscut şi au fost soluţionate două accidente cu autor necunoscut din perioada anterioară. Totodată, au mai avut loc 13 evenimente rutiere, din care şase accidente grave soldate cu trei morţi, trei răniţi grav şi unul rănit uşor şi şapte accidente uşoare, în care autorii au părăsit locul accidentului fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului. Aceştia au fost identificaţi la scurt timp după sesizare, astfel, la finele anului, neexistând în evidenţă dosare cu autor necunoscut.
Peste 1.300 de permise de conducere suspendate
Potrivit reprezentanţilor IPJ Sălaj, în ultimul an au fost reţinute aproape 1.350 de permise de conducere, mai puţine cu 36 faţă de anul precedent. De asemenea, în intervalul menţionat, au fost constatate peste 37.450 de contravenţii, îndeosebi de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, depăşirea limitei legale de viteză, neacordarea priorităţii de trecere, nepurtarea centurii de siguranţă, precum şi abateri săvârşite de către pietoni, biciclişti, motociclişti/mopedişti şi căruţaşi.
Totodată, pentru conducerea autovehiculelor cu defecţiuni tehnice, inspecţie tehnică periodică expirată sau fără poliţă de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto au fost retrase, în anul 2013, până la remedierea cauzelor, un număr de 605 certificate de înmatriculare.
Potrivit sursei citate, poliţiştii rutieri au mai aplicat şi 17 sancţiuni contravenţionale factorilor de răspundere pentru lucrări în carosabil neavizate, nesemnalizate şi cu termen de execuţie depăşit.
mai nou politia nu isi mai face simtita prezenta. Ieri am sta o ora la iesirea din Sarmasag, din cauza unui vitezoman iesit in decor
acele radare performante ar trebui folosite non-stop, si asta din mers sa nu stea ca prosti pe marginea drumului sa poata lumea sa se anunte unii pe alti ca urmeaza un radar