Taxa auto a fost înlocuită oficial de timbrul de mediu. Actul normativ care îl reglementează a fost publicat luni, 4 martie, în Monitorul Oficial al României.
Timbrul de mediu va fi plătit o singură dată atât pentru maşinile înmatriculate pentru prima dată în România, cât şi pentru cele care au fost înmatriculate, dar pentru care nu s-a plătit o astfel de taxă. De asemenea, timbrul de mediu va fi achitat, cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, şi de cei care au obţinut în instanţă restituirea taxei de poluare sau înmatricularea unui autoturism fără plata acesteia.
Noul act normativ abrogă vechea lege care reglementa taxa de poluare, respectiv legea nr. 9/2012, precum şi normele sale de aplicare.
Ordonanţă publicată luni stabileşte că, începând din 15 martie, când noile reglementari vor intra în vigoare, timbrul de mediu va fi plătit, o singură dată, în următoarele situaţii: când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România, când un autoturism este reintrodus în parcul auto naţional, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului. Se va achita, de asemenea, pentru maşinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare/înmatriculare,cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate. O altă situaţie în care se va plăti timbrul de mediu este pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmtaricularea fără plata unei taxe de poluare/ de înmatriculare. Timbrul de mediu în această situaţie va fi achitat tot cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate.
Categoriile exceptate de la plata timbrului de mediu
Proprietarii maşinilor înmatriculate în perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 nu vor trebui să achite timbrul de mediu întrucât pentru acestea a fost achitată, la prima înmatriculare a acestora taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule în temeiul articolului 214, alineatele 1-3 din Codul Fiscal. Pentru autovehiculele hibrid sau electrice nu se va plăti timbru de mediu, potrivit ordonanţei. De asemenea, din categoria autovehiculelor exceptate de la plata timbrului de mediu fac parte şi cele aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, autovehiculele special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi în scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat. Această excepţie se aplică numai pentru un singur autovehicul achiziţionat în decurs de 5 ani şi atunci când autovehiculul este în proprietatea persoanei cu handicap. O altă categorie o constituie autovehiculele destinate a fi utilizate de forţele armate, forţele de securitate a statului, de poliţie, de jandarmerie, de poliţia de frontieră şi de pompieri, autovehiculele destinate serviciilor de ambulanţă şi medicină, autovehiculelor speciale echipate corespunzător pentru acordarea ajutorului de urgenţă, precum şi autovehiculele speciale destinate serviciilor de descarcerare şi de stingere a incendiilor.
Timbrul de mediu nu se va achita nici pentru autovehiculele încadrate în categoria vehiculelor istorice,nici pentru cele acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică, precum nici pentru maşinile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Această taxă nu va fi plătită nici pentru autovehicule destinate competiţiilor sportive sau pentru cele dobândite prin moştenire, în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de 2 ani de la data deschiderii succesiunii. De asemenea, nici proprietarii maşinilor dobândite prin partaj nu sunt obligaşi să plătească timbtul de mediu.
Cum se calculează noua taxă
Timbrul de mediu se va calcula pe baza unor criterii obiective, precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare. Se vor lua în considerare şi anumite reduceri în funcţie de vechimea autoturismului şi rulajul mediu anul real al autovehiculului. Astfel, taxele pentru înmatricularea maşinilor foarte vechi cu norme de poluare Euro1, Euro2 şi non-euro vor fi reduse cu până la 90 la sută, ceea ce va duce, cel mai probabil, la un import considerabil de hârburi.
Potrivit reglementărilor cuprinse în ordonanţă vechimea autovehiculului se calculează în funcţie de data primei înmatriculări a acestuia, iar când nu se poate face dovada datei înmatriculării autovehiculului, taxa se calculează în funcţie de anul fabricaţiei. Astfel, pentru autoturismele cu norme de Euro 5 sau Euro 6, se va aplica următoarea formulă suma de plată va fi [(A x B x(100 – C)]/100, unde, A = valoarea combinată a emisiilor de CO2, exprimată în grame/km menţionate în cartea de identitate a vehiculului; B =valoarea emisiilor de CO2, exprimată în euro/l gram km, C = cota de reducere a Pentru autoturismele Euro3 şi Euro4, timbrul de mediu va fi calculat după aceeaşi formulă, însă pentru autoturismele non-euro, Euro1 sau Euro 2, valoarea taxei pe poluare va fi calculată după o altă formulă, şi anume : suma de plata = [(E x D x (100-C)]/100, unde, C = cota de reducere a timbrului, D = cilindreea – capacitatea cilindrică, exprimată în centimetri cubi, prevăzută în certificatul de înmatriculare a autovehiculului sau în cartea de identitate a autovehiculului, E = timbrul de mediu.
Suma de plată, exact ca în cazul taxei auto,se calculează în euro, dar va fi plătită în lei, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În anul 2013, cursul de schimb valutar utilizat este de 4,5223 lei/euro.
Timbrul de mediu se va plăti de contribuabili într-un cont distinct deschis la Trezoreria Statului, pe numele Administraţiei Fondului pentru Mediu, iar dovada plăţii va fi prezentată cu ocazia înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate. De asemenea, dacă taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care a fost achitată, este mai mare decât cea calculată drept timbru de mediu, se pot restitui sumele reprezentând diferenţa de sumă plătită. Restituirea se va face numai către titularul obligaţiei de plată.
inghititi mamaligilor inca o taxa……
Porcul de Ponta striga in piata Universitatii sa-l demita pe Basescu pentru taxa auto si pentru regionalizare. BRAVO LUI.
O LEGE ESTE DATA PENTRU A FI APLICATA DE LA APARITIA EI IN MONITORUL OFICIAL – CAND SE PUN CONDITII CU REFERIRE LA 5 ANI IN URMA DEJA ESTE UN ABUZ.NU ESTE CORECT CA O LEGE SA SE APLICE RETROACTIV.DACA SUNT DIFERENTE DE SUME FATA DE CE A FOST ACHITAT LA DATA INMATRICULARII SA FIE RESTITUITE.CUM?sa deschizi iar proces ?este total ilegal.NU VEDE NIMENI DIN GUVERN LUCRUL ACESTA/DE CE SA FIE DISCRIMINARE INTRE PERIOADA DE INMATRICULARE ?EU AM ACUM BANI PT.O MASINA, VECINUL MEU A AVUT ACUM 3 LUNI DEJA LA MODUL DE PLATA SUNT DIFERENTE – ESTE NORMAL ?
Pe astia i ati votat acum platitile taxele sunt niste GUNOAIE
sunt mai dobitoci ca basescu de o mie deori i-ati votat taceti atunci ,se stia ca ponta e mai prost ca base de cand statea langa ceausescu in pioner probabil a fost si el un decretut!!!copil decret!