Viteza excesivă şi depăşirile neregulamentare continuă să deţină primele locuri privind cauzele accidentelor de circulaţie. Nu este de mirare, astfel, că aceste contravenţii în trafic sunt principalele motive pentru care conducătorii auto rămân fără permisele de conducere, cel puţin pentru o perioadă de trei luni. Numai în primele nouă luni ale acestui an au fost suspendate peste 1.200 de permise auto, jumătate pentru depăşirea vitezei legale şi depăşiri neregulamentare.
Peste 1.400 de permise de conducere au fost suspendate sau anulate de către poliţiştii sălăjeni în primele nouă luni ale anului, potrivit informaţiilor transmise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj. „La nivelul judeţului, în primele nouă luni ale anului în curs, au fost suspendate 1.275 de permise de conducere, pentru o perioadă de cel puţin trei luni, iar alte 210 au fost anulate ca urmare a încălcării regulilor de circulaţie. Cele mai multe permise auto au fost suspendate pentru depăşirea vitezei maxime admise de lege cu peste 50 de km/h, precum şi pentru efectuarea unor depăşiri neregulamentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, Tincuţa Dumuţa.
Potrivit sursei citate, în perioada analizată poliţiştii au suspendat 386 de permise pentru depăşirea vitezei legale, iar alte 248 pentru depăşiri neregulamentare. Contravenţiile săvârşite în trafic au lăsat fără permise de conducere alţi 137 de şoferi pentru nerespectarea culorii roşii a semaforului.
Alcoolul, al treilea în top
Consumul de alcool deţine locul trei în topul contravenţiilor pentru care conducătorii auto îşi lasă permisele în mâinile oamenilor legii. Conform legislaţiei actuale, şoferilor surprinşi în trafic cu alcoolemie între 0,10 şi 0,40 miligrame per litru de alcool pur în aerul expirat li se suspendă permisele de conducere pentru 90 de zile.
Potrivit sursei menţionate anterior, poliţiştii rutieri au suspendat 206 permise de conducere şoferilor prinşi sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în limitele precizate. La această măsură aplicată de oamenii legii nu lipsesc sancţiunile contravenţionale, între 9 – 20 puncte amendă. Aceasta înseamnă o amendă care porneşte de la 630 de lei şi care ajunge până la 1.400 de lei, cu posibilitatea achitării în termen de 48 de ore de la întocmirea procesului verbal a jumătate din valoare.
Pentru neacordarea priorităţii pietonilor sau vehiculelor au fost suspendate 95 de permise, 31 – pentru defecţiuni grave la sistemul de direcţie şi frânare a vehiculului, 27 – pentru acumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare, iar câte 21 de permise au fost suspendate pentru pentru neacordarea priorităţii soldate cu accidente cu avarii şi pentru circulaţia pe sens opus. De asemenea, s-au trezit fără pemise 19 şoferi care au „omis” respectarea semnalelor poliţiştilor din intersecţii, iar alţi 13 pentru depăşiri şi accidente cu avarii.
Cu permisele suspendate, între 31-50 de ani
Chiar dacă acestea ar trebui să fie mai responsabile în trafic, persoanele cu vârste cuprinse între 31 şi 50 de ani întrunesc majoritatea şoferilor cu permise suspendate. În funcţie de statistica existentă, în primele nouă luni din an, poliţiştii au suspendat dreptul de a conduce a 551 de conducători auto cu vârste între 31 şi 50 de ani. Pe locul al doilea se situează persoanele între 21 şi 30 de ani, categorie de vârstă la care oamenii legii au „preluat” 425 de permise pe o perioadă de trei luni. Alţi 221 de şoferi cu vârste între 51 şi 70 de ani au rămas pietoni, fiindu-le suspendate permisele auto, în timp ce doar 52 de tineri între 18 şi 20 de ani au rămas trei luni fără aceste documente. Cei mai responsabili s-au dovedit a fi şoferii peste 71 de ani, categorie la care poliţiştii au suspendat doar opt permise de conducere.
Permisele, cerute înapoi în instanţă
Conducătorii auto nu acceptă, întotdeauna, decizia poliţiştilor de a le suspenda sau anula, după caz, permisele de conducere. Aproape 75 la sută dintre şoferii cărora le-a fost suspendat dreptul de conducere au depus, în primele nouă luni din acest an, plângeri pe calea instanţelor de judecată. „În perioada analizată au fost depuse la instanţele de judecată 785 de plângeri împotriva proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor la regimul circulaţiei urmate de suspendarea permisului auto. Dintre acestea, 130 au fost soluţionate în favoarea şoferilor”, a declarat Dumuţa.
Foarte mulţi şoferi aleg această cale pentru a avea dreptul să circule, în continuare, pe drumurile publice în ciuda faptului că le-a fost reţinut permisul de conducere. Aceştia ar trebui să ştie că permisele auto se reţin până la soluţionarea cauzei pe rolul instanţelor de judecată.
deranjant este ca numai unii sunt opriti in trafic