Potrivit comunicatului de presă emis de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău (MJIAZ), în acest an s-au reluat cercetările arheologice în cimitirul dacic de la Șimleu Silvaniei. Cimitirul este amplasat la 596 m, cota maximă a Măgurei Șimleului. Cercetările în zonă au debutat anul trecut, atunci când cercetătorii MJIAZ au găsit indicii legate de un mormânt incinerat al unui războinic dac.
Această descoperire le-a stârnit curiozitatea și i-au determinat să se întoarcă, în acest an, pentru a relua săpăturile. Cercetarea s-a derulat în cadrul proiectului „Sacru și profan la dacii din nord – vestul României”, acesta fiind finanțat de Consiliul Județean Sălaj. În acest proiect s-au implicat numeroși parteneri ai MJIAZ, printre care s-au numărat dr. Aurora Pețan de la Universitatea de Vest din Timișoara, Ovidiu Udrescu de la Facultatea de Istorie din Pitești și numeroși voluntari dornici să descopere trecutul.
Zona cercetată a fost extinsă pe o suprafață mai mare, patru suprafețe în suprafață totală de 55 mp au fost atent analizate de arheologi. Descoperirile făcute sunt notabile: trei morminte dacice de incinerație (două în urnă și unul cu lance pe platformă amenajată special), urmele a două locuințe preistorice cu un relativ bogat inventar ceramic. În zona studiată s-au găsit și numeroase artefacte dacice din fier, bronz și argint (catarame, cuțite, accesorii vestimentare, podoabe topite pe rugul funerar etc). Cercetătorii MJIAZ spun că aceste elemente, găsite în perioada 3 – 17 iulie, erau împrăștiate pe toată suprafața cercetată, atât datorită ritualurilor, cât și a amenajărilor ulterioare moderne la care a fost supusă zona (eroziuni naturale, amenajări genistice, căutări de comori, tăieri și plantări de arbori etc).
Dr. Horea Pop – responsabilul de șantier și cercetător științific în cadrul MJIAZ ne-a declarat picanteria descoperirilor din acest an. Unul din cele 3 morminte dacice găsite în zonă era pus într-un vas de băut vin. Cercetătorul spune că vasul este specific vremurilor și prin urmare, nu ne putem înșela că el este dacic, fiind prin urmare extrem de valoros. Vasul nu a fost golit și urmează să fie studiat cu mare atenție de arheologi. La fel de important este și mormântul în care s-a descoperit o lance dispusă deasupra oaselor, aceasta fiind foarte bine conservată.
Dr. Horea Pop ne-a declarat că „tot ce am găsit la Măgura Șimleului contează, toate elementele descoperite aici trebuie conectate cu descoperirea în sine. Colegii mei vor studia în continuare toate obiectele inventariate. Cercetarea nu se termină când s-a închis șantierul. Trecutul este important iar noi chiar vrem să știm ce s-a întâmplat de fapt atunci, care era pulsul vremurilor”.
[…] Potrivit comunicatului de presă emis de Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău (MJIAZ), în acest an s-au reluat cercetările arheologice în cimitirul dacic de la Șimleu Silvaniei. Cimitirul este amplasat la 596 m, cota maximă a Măgurei Șimleului. Cercetările în zonă au debutat anul trecut, atunci când cercetătorii MJIAZ au găsit indicii legate de un mormânt incinerat al unui războinic dac. Această descoperire le-a stârnit curiozitatea și i-au determinat să se întoarcă, în acest an, pentru a relua săpăturile. Cercetarea s-a derulat în cadrul proiectului „Sacru și profan… Citeste mai mult […]