Sălajul ar putea exporta anual o importantă cantitate de carne de ovine, totul printr-un parteneriat româno-francez. Despre un asemenea parteneriat s-a discutat în cadrul unei întâlniri la care au participat crescători de oi din Sălaj, o delegație franceză şi reprezentanţii celui mai mare lanţ de retail din Europa. Întâlnirea a avut loc zilele trecute la abatorul din comuna sălăjeană Hereclean.
Potrivit oficialilor abatorului, scopul unui astfel de parteneriat este acela de „a comercializa carcasă de miel din România pe piața franceză şi de a crea un program în acest sens bazat pe calitate. Demersul aduce multiple avantaje: un plus pentru crescătorii români; o alternativă viabilă pentru comercializare pe termen lung; implicarea şi dezvoltarea unităților de producție a cărnii și un prim pas în tranziţia României de la vânzător de animale vii, la furnizor de produse cu valoare adăugată, respectiv carcase de miel. Este prioritar ca această parte a industriei alimentare să se dezvolte. În prezent, din România, aproximativ 90 la sută din efectivele de animale pleacă în viu la export ceea ce înseamnă o pierdere enormă pentru țara noastră. Acest parteneriat a fost gândit și lansat cu soluții viabile de dezvoltare, atât pentru crescătorii de animale care-și pot îmbunătăți calitatea produșilor, cât și pentru unitățile de producție care se pot baza acum pe parteneriate ferme și sigure”. „A fost o întâlnire constructivă, iar eu sper ca un astfel de proiect să devină realitate, Sălajul putând ajunge un important furnizor de carne de ovine. Să nu uităm că Sălajul este furnizor de carne de miel nu doar pentru Europa, ci și pentru țări arabe”, a declarat doctorul în zootehnie Ioan Cherecheș.