Gheorghe Gurzău, patronul firmei Gurzău Trans, șofer al microbuzului care a dus la producerea accidentului mortal de la Astralis din luna februarie, a cerut la primul termen de judecată strămutarea judecării cauze, iar astăzi, magistrații Curții de Apel Cluj se vor pronunța asupra cererii acestuia. Surse din cadrul procesului spun că Gheorghe Gurzău ar fi deranjat de faptul că acest caz este intens mediatizat, cazul fiind adus de presă permanent în atenția cetățenilor așa cum este, de altfel, firesc. Acesta ar fi decis împreună cu avocatul să solicite printr-o cerere strămutarea judecării cauzei într-un alt județ, acolo unde lumea nu îl cunoaște și unde ar exista posibilitatea să nu mai fie adus periodic în fața opiniei publice. Legea oferă posibilitatea cererii strămutării judecării cauzei în anumite situații clar stabilite și motivate conform normelor procesuale penale în vigoare. Primul termen de judecată a avut loc la începutul lunii octombrie, la Judecătoria Zalău. Gheorghe Gurzău a fost cercetat și trimis în judecată pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia. Curtea de Apel Cluj va decide așadar, vineri, dacă această cerere va fi sau nu admisă.
Conform legii, Curtea de Apel strămută judecarea unei cauze de la un tribunal sau, după caz, de la o judecătorie din circumscripţia sa la o altă instanţă de acelaşi grad din circumscripţia sa atunci când există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorilor instanţei este afectată datorită împrejurărilor cauzei, calităţii părţilor ori atunci când există pericol de tulburare a ordinii publice. Trebuie specificat faptul că înaintarea unei astfel de cereri nu suspendă judecarea cauzei. Reamintim cititorilor faptul că accidentul a avut loc pe bulevardul Mihai Viteazul, din municipiul Zalău, în zona Astralis, în ziua de 19 februarie 2019. Gurzău Gheorghe, șoferul autovehiculului, în timp ce conducea microbuzul de transport elevi aparținând societății de transport Gurzău Trans, cursă regulată, nu a asigurat închiderea ușilor din spate, moment în care o minoră de 12 ani, pasageră în microbuz, s-a dezechilibrat și a căzut în spatele microbuzului pe partea carosabilă, murind la câteva minute de la producerea accidentului. Eleva de 12 ani stătea în partea din spate a microbuzului pe o bancă improvizată, în spatele locurilor omologate ale autovehiculului, după cum au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, iar banca a fost ulterior ascunsă de șofer după ce acesta a părăsit locul accidentului fără încuviințarea Poliției. Numeroase nereguli au ieșit la iveală în urma anchetei, acestea fiind confirmate atât de IPJ Sălaj, Consiliul Județean Sălaj, Inspectoratul pentru Siguranța în Transporturi cât și de cei de la Registrul Auto Român, accidentul fiind consecința unui cumul de abateri de la legislație, alături de neglijența patronului firmei de transport. Firmei de transport nu i-a fost retrasă licența întrucât nu existau condițiile legale care să ducă către această decizie din partea autorităților. Gheorghe Gurzău a fost arestat preventiv după comiterea faptei, apoi pus sub măsura arestului la domiciliu după care a fost cercetat în stare de libertate sub control judiciar.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
IPJ Sălaj, Consiliul Județean Sălaj, Inspectoratul pentru Siguranța în Transporturi cât și de cei de la Registrul Auto Român
toti sefi acestor institutii ale statului ar trebui sa raspunda penal si civil, solidar cu criminalul
ei au favorizat aceste evenimente