Un reportaj care demonstrează maniera în care erau făcute schimbările la cel mai înalt nivel la unele Direcții Silvice din țară a fost realizat de reporterii Recorder, aceștia intrând în posesia unor înregistrări telefonice cu discuțiile dintre fostul secretar de stat în Ministerul Mediului, Gelu Puiu, și fostul ministru al Mediului, Costel Alexe. Printre șefii forțați să își părăsească funcțiile, s-a numărat și directorul Direcției Silvice Sălaj, un post important, se pare, având în vedere că fostul ministru s-a interesat direct telefonându-i secretarului de stat cu privire la mutările ce aveau să fie făcute în Sălaj. Așadar, Recorder a intrat în posesia unor înregistrări care arată cum mai mulți șefi de direcții silvice din întreaga țară au fost schimbați din funcție în urma unei campanii de șantaj coordonate de la vârful Ministerului Mediului. Din înregistrări rezultă că omul care a pus în practică această operațiune a fost secretarul de stat Gelu Puiu, care, deși inițial a spus că nu este vorba despre el, spunându-I reporterului Recorder “Ce prostii sunt astea?”, a demisionat din funcția pe care o ocupa, în cursul serii de marți. Acesta s-a lăudat în fața apropiaților că a schimbat peste 20 de directori din sistemul silvic prin aceeași metodă: amenințându-i cu controale care sigur vor descoperi o neregulă. Mai departe, Gelu Puiu discuta cu o persoană din minister, care se interesa, pentru a raporta superiorilor, dacă funcțiile din țară au fost eliberate. “Sălajul eu știu că este gata!” a raportat Gelu Puiu. „Domnul ministru vrea o copie după decizia de la Sălaj, pentru că a spus că acolo nu s-a întâmplat nimic! Spune-i celui care urmează (noului director numit, n. red.) să-l sune pe domnul ministru și să-i spună că s-a rezolvat (a fost înlocuit din funcție fostul director, n. red.), ca să-i vină mesajul că îmi tot freacă liniștea...” a mai adăugat Puiu. La începutul anului 2020, Direcția Silvică Sălaj era condusă de un director care nu făcea parte din niciun partid politic – Bogdan Pop – post obținut în urma unui concurs. Recorder a punctat faptul că Pop a părăsit funcția invocând motive personale, acest fapt având loc în urma celor prezentate în înregistrările Recorder. Locul lui Pop a fost luat de un membru PNL, Viorel Mihiș, aflat în prezent în această funcție. “Este OK, a venit, astăzi dă acceptul și îl înscăunează pe celălalt. Sunt pe perioadă nedeterminată (…). Să își dea acceptul să plece din funcție că dacă nu, durează șapte luni!”, și-a asigurat superiorul, fostul secretar de stat.
“Este o nouă dovadă că politizarea instituțiilor publice continuă și este girată de la cel mai înalt nivel. Dar dincolo de asta, este și o lecție despre cum se transformă oamenii ajunși în funcții de putere. De la tonul vocii, care capătă niște inflexiuni pline de importanță, până la cinismul cu care ajung să schimbe destinele altor oameni”, au punctat reporterii Recorder care au realizat ancheta. , pe care îl vom publica integral în cazul în care îl vom primi. Puteți viziona înregistrarea în clipul afișat la finalul articolului, material realizat de echipa Recorder.
Fostul director Pop „a decis” că nu mai vrea să fie director, ci șef de birou
Am solicitat un punct de vedere actualului director al Direcției Silvice Sălaj, Viorel Mihiș, în urma acestei situații. Din răspunsul oficial primit la solicitarea Magazin Sălăjean, din partea conducerii Direcției Silvice Sălaj, rezultă că fostul director Bogdan Pop a solicitat „din motive personale”, așa cum se arată în răspuns, să devină șef de birou, această decizie făcând ca atribuțiile de director să-i fie delegate noului director, Viorel Mihiș, începând din luna martie a anului trecut. Tot în răspunsul reprezentanților Direcției Silvice Sălaj se mai arată faptul că noul director are o experiență de peste 20 de ani în domeniul silvic, însă nu se specifică, de ce, având în vedere această experiență, acesta nu a participat la concursul prin care putea să obțină această funcție.
Video: YouTube © Recorder
Foto: captura YouTube © Recorder
Recorder este o publicație creată și deținută de jurnaliști. Proiectul a fost lansat în anul 2017, avându-i ca fondatori pe Cristian Delcea, Mihai Voinea, Andrei Crăciun și Răzvan Ionescu. Recorder se finanțează din donațiile cititorilor și din contracte de publicitate, iar politica editorială are la bază aceste principii: jurnalism onest, făcut cu pasiune și pus în serviciul public. Puteți citi aici manifestul Recorder publicat pe 12 iulie 2017, în ziua lansării. Cei care doresc să susțină Recorder printr-o donație, o pot face AICI.
Rusine PNL !!!
Bai da voi stiri originale n-aveti? Va temeti curu’ ?
Ancheta e facuta la Bucuresti, de Recorder, care e problema? Foarte bine ca a preluat o si presa din Salaj asa cum si altii preiau din judetul nostru stiri si reportaje. Cred ca habar n ai ce resurse iti trebuie sa faci o astfel de ancheta, in ministerele de la Bucuresti. Comentezi si aberezi.
Doamne, ce gunoaie ne conduc… Ne mai miram ca traim asa, ca bubuie sectiile prin spitale, ca mor oameni nevinvati din cele mai stupide motive, totul pt ca in fruntea unor institutii sunt oameni cum a fost buhaiul asta! Daca nu-i bate justitia, cu cate o pedeapsa meritata, speram sa i bata Dumnezeu. Rau. Pe toti cei care inteleg ca asa isi nerita salariile nesimtite!
ce tupeu, da de experienta de 20 de ani in prejudicii a uitat sa povesteasca domnul Mihis
„O Romanie normala”
Scârbă
Ăștia fac schimbările mai ceva ca si predecesorii.
Din păcate toată clasa politica acționează la fel.
România lucrului bine făcut! Acești PD-L-iști si și avortonul de usr + ne vor îngropa de vi! Suntem cu totul pierduți ! Nemernicilor! Nu var apuca sfinteile Paste!
Unde esti tu Tepes, draga…
Toți profesioniștii sunt îndepărtați „din motive personale”. FD tot la fel? Desigur. Nu aparțin partidului.