Ziua Crucii Roşii Române, aniversată anual la data de 4 iulie a fost marcată şi de reprezentanţii filialei sălăjene, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la sediul Crucii Roşii din municipiul Zalău.La eveniment au luat parte membri ai filialei, dar şi tineri voluntari, care într-un cadru oficial au dat citire celor şapte principii fundamentale ale Crucii Roşii. Este vorba despre Umanitate, Imparţialitate, Neutralitate, Idependenţă, Voluntariat, Unitate şi Universalitate, principii care au fost aplicate şi de filiala sălăjeană în toate acţiunile şi activităţile desfăşurate.
În cadrul întâlnirii, menite să marcheze 138 de ani de existenţă a Crucii Roşii Române, directorul filialei din Sălaj, Laura Bungeţeanu, a ţinut să detalieze câteva din acţiunile realizate de voluntarii filialei din Sălaj în cursul acestui an. Programele sociale pentru ajutorarea vârstnicilor, veteranilor de război, dar şi a altor categorii sociale defavorizate, pregătirea şi dotarea filiale cu echipament specific pentru intervenţiile în caz de dezastre, cursurile de formare şi servicii, dar şi programul de educaţie pentru sănătate, au fost câteva din acţiunile întreprinse de voluntarii instituţie pe parcursul acestui an. Acţiunile filialei s-au concretizat şi prin anumite campanii de informare şi sensibilizare a populaţiei campanii intitulate sugestiv „Fii voluntar”, „Fii bun”, „Fii Implicat”, „Fii drept”, „Fii Crucea Roşie”. La întâlnirea menită să macheze 138 de ani de existenţă a Crucii Roşii a luat parte şi Ionel Ciunt, preşedintele Crucii Roşii filiala Sălaj, care a ţinut să precizeze faptul că întreaga activitate a filialei sălăjene este una intensă datorată în special tinerilor voluntari care, sub îndrumarea directorului Laura Bungeţeanu, demostrează că ştiu să pună în practică principiile fundamentale ale Crucii Roşii.
4 iulie – Ziua Crucii Roşii Române
Crucea Roşie Română a luat fiinţă la 4 iulie 1876 în actualul local al Spitalului Colţea din Bucureşti, astăzi Societatea Naţională de Cruce Roşie din România. Crucea Roşie s-a aflat la începutul secolului XX sub înaltul patronaj al Reginei Maria, primul preşedinte al Crucii Roşii Române fiind Prinţul Dimitrie Ghica în perioada 1876 -1897. Misiunea Crucii Roşii Române este de a asista persoanele vulnerabile în situaţii de dezastre naturale şi de conflict armat. Prin programele şi activităţile sale în beneficiul societăţii, contribuie la alinarea şi prevenirea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nici o discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială şi politică.