Cristian Bodea, adolescentul din Jibou care a inventat recent un sistem unic de pornire, de la distanţă, a stropitorii din grădină, a refuzat să participe la preselecţiile pentru cel de-al cincilea sezon al show-ului „Românii au talent”. Contact săptămâna trecută de către o echipă a emisiunii, tânărul a motivat că în acest gen de divertisment el nu se regăseşte. „M-au contact marţi. Nu mă aşteptam, înt-adevăr, însă am refuzat din simplul motiv că este un alt tip de emisiune, se caută altfel de talente. Eu nu mă încadrez într-un astfel de show”, a explicat Cristian.
Elev în clasa a XII-a la Liceul Teroretic “Ion Agârbiceanu” din Jibou, Cristian Bodea nu s-a rezumat doar la simpla butonare a telefonului mobil, ci a învăţat singur să realizeze dispozitive electronice complicate. Ideea ultimului proiect, cel al pornirii de la distanţă a sistemului de irigare a grădinii, este, după cum a mărturisit tânărul, unul mai vechi, iar realizarea lui a durat mai puţin de două săptămâni. “Ideea a venit după ce în urmă cu aproximativ doi ani am realizat un sistem de pornire-oprire a motorului unui autoturism de pe telefonul mobil. Astfel, fiind un sistem funcţional şi încurajat şi de tatăl meu, am decis să construiesc unul asemănător şi pentru udarea grădinii. Sistemul constă în trei plăcuţe. Prima are un microcip, a doua conţine releele care comandă electrovalva şi a treia este acel gsm care primeşte sms-ul, îl decodifică şi informează microcipul de apariţia sms-ului. Prima dată trimit un cod pentru autentificare pentru a mă recunoaşte microcontrolorul, sistemul, îmi vine confirmarea dacă m-a recunoscut, apoi pot trimite comenzi către electrovalve. Trimit comanda după care, de fiecare dată, primesc confirmare”, a explicat tânărul jibouan.
Părinţii l-au sprijinit în toate proiectele sale încă de la început, iar în ultimii ani, pasiunea sa s-a concretizat în nu mai puţin de şase dispozitive funcţionale. Printre acestea se numără: închidere centralizată, geamuri electrice şi pornirea motorului maşinii de pe telefonul mobil, cădelniţă electronică, imprimantă 3D, ultimul fiind pornirea de la distanţă a sistemului de irigare.