Strada Unirii, din centrul municipiului Zalău a fost blocată, vineri, de puhoiul de autoturisme parcate pe marginea străzii, cele aflate în circulaţie ori conduse de şoferii care căutau un loc de parcare în zonă. Serviciului public comunitar – regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor Sălaj situat pe strada din spatele Prefecturii sălăjene, a fost luat, din nou, cu asalt în acest sfârşit de săptămână. Reprezentanţii serviciului adresează tuturor şoferilor, rugămintea de a da dovadă de calm şi răbdare, pentru evitarea unor situaţii de tensiune cauzate de afluxul mare de cereri.
Vineri dimineaţa, pe strada Unirii din centrul municipiului, circulaţia s-a desfăşurat cu foarte mare dificultate. De parcat, nici nu mai putea fi vorba: de o parte şi de cealaltă a străzii, şiruri interminabile de autoturisme, pietoni care făceau slalom printre ele, blocaje şi poluare fonică la nivele deranjante atât pentru cetăţenii de pe stradă şi riverani, cât şi pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în insituţiile ce îşi au sediul în apropiere. Remus Stanciu, şeful serviciului Înmatriculări, ne-a declarat că în aceste zile numărul şoferilor veniţi în faţa ghişeelor este de patru ori mai mare faţă de numărul obişnuit, însă lucrătorii încearcă să faţă cu brio acestor solicitări, deşi personalul se dovedeşte a fi, în astfel de situaţii, insuficient.
Sute de sălăjeni s-au trezit vineri cu noaptea în cap, în speranţa că vor ajunge în faţa unui funţionar de la serviciul de permise şi înmatriculări, fără să piardă prea mult timp. Mulţi s-au aşezat la coadă înainte de ivirea zorilor, la primele ore ale dimineţii. La deschiderea ghişeelor, şirul de oameni era format din zeci de persoane. Angajaţii instituţiei au făcut cu greu faţă acestor cozi, cu atât mai mult cu cât nu este un secret în faptul că Sălajul este un judeţ în care vânzările-cumpărările de autoturisme ne aşează pe un loc de frunte în acest top, pe ţară. Începând din1 februarie, proprietarii de mașini nu mai sunt nevoiți să achite timbrul de mediu, deoarece această taxă a fost eliminată definitiv, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Cei care doresc să îşi facă o programare la acest Serviciu, o pot face atât online, accesând site-ul Prefecturii Sălaj, secţiunea Permise şi înmatriculări, fie printr-un bon de ordine ce poate fi obţinut în incinta Serviciului situate pe strada Unirii din Zalău. Cel puțin momentan, timbrul de mediu nu va fi restituit celor ce l-au plătit deja și nici nu va fi înlocuit de o altă taxă.
Timbrul de mediu reprezenta, conform OUG nr. 9/2013, o sumă datorată de proprietarii de autoturisme pentru emisiile provenite de la acestea. În principiu, taxa trebuia plătită (o singură dată) la prima înmatriculare a unui autovehicul în România sau la prima vânzare în țară către o altă persoană.
În cursul anului trecut, timbrul de mediu a fost declarat parțial ilegal de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene. La acel moment, fostul Guvern a explicat că va căuta soluții pentru restituirea taxei către proprietarii de mașini, dar încă nu s-a luat o decizie în acest sens. Opt taxe care ţin de regimul permiselor auto şi a înmatriculării autovehiculelor au dispărut începând cu 1 februarie: Taxă înmatriculare permanentă sau temporară pentru autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg inclusive – 60 lei; Taxă înmatriculare permanentă sau temporară pentru autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg – 145 lei; Taxă examinare pentru obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile A, A1, B, B1 şi B+E – 6 lei; Taxă examinare pentru obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb şi TV – 28 lei; Taxă examinare persoane cărora le-a fost anulat permisul de conducere, precum şi persoane care au fost respinse de 3 ori la examenul pentru obţinerea aceleiaşi categorii a permisului de conducere – 84 lei; Taxă de autorizare provizorie a circulaţiei autovehiculelor şi remorcilor neînmatriculate permanent sau temporar – 9 lei; Taxe de autorizare a circulaţiei pentru probe a autovehiculelor şi remorcilor – 414 lei; Tarif perceput pentru înregistrarea cererilor persoanelor fizice şi juridice privind furnizarea unor date din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, precum şi din Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare şi din registrele judeţene şi al municipiului Bucureşti de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare – 5 lei.
Reprezentanţii instituţiei subordonate Prefecturii se aşteaptă ca şi în zilele săptămânii viitoare, cozile la ghişee să fie cel puţin la fel de mari cum au fost în săptămâna care a trecut.