Un număr de 15 incendii soldate cu victime umane şi importante pagube materiale s-au produs, de la începutul anului şi până ieri, la locuinţele şi anexele gospodăreşti ale sălăjenilor din cauza coşurilor de evacuare a fumului necurăţate sau neexploatate corespunzător.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Inspecţia de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj, curăţarea periodică a coşurilor de fum, întreţinerea centralelor termice, sobelor şi şemineelor împreună cu căile de evacuare a gazelor arse este o acţiune recomandată a se face la cel puţin şase luni. „Fiecare eveniment care se soldează cu victime ne face să ne întrebăm dacă am făcut tot posibilul pentru a preveni acel nefericit caz, pentru a conştientiza cetăţenii că necunoaşterea şi ignoranţa are urmări grave”, se arată în informaţia de presă.
Reprezentanţii inspecţiei de prevenire recomandă cetăţenilor să facă verificări periodice la traseul de evacuare a gazelor arse, deoarece tirajul natural al coşului de fum este influenţat de numărul de coturi, de elementele terminale şi de eventuale improvizaţii. În cazul folosirii combustibilului solid precum lemn, cărbune, brichete şi rumeguş depunerile de funingine sau gudron sunt mari, astfel încât este indispensabilă o inspecţie şi curăţare mai frecventă.
Un coş de fum se verifică şi pe exterior şi pe interior. Trebuie verificat pe exterior pe întreg traseul lui pentru a vedea dacă au apărut fisuri, vicii de construcţie, dacă se respectă distanţele faţă de elementele combustibile şi faţă de ferestre. Este obligatorie existenţa uşii de curăţare, respectarea regimului înălţimilor etc. În cazul în care se constată că sunt probleme, un coşar autorizat va informa clientul despre riscurile la care se expune şi va face recomandări privind remedierea problemelor apărute.