Cosmonautul Dumitru Prunariu a venit la Zalău pentru a dezvolta învățământul bazat pe știință și tehnică

Dumitru Prunariu, primul român care a ajuns în Cosmos, a fost prezent astăzi la Zalău, pentru a se întâlni cu profesorii sălăjeni înscriși într-un program de promovare a activității educaționale de tip „STEAM” prin intermediul roboticii și a tehnologiilor spațiale.

Activitatea a fost găzduită de Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” și a fost coordonată de învățătoarea Ioana Baboș. Educația STEAM este o abordare educațională a învățării care folosește știința, tehnologia, ingineria și matematica, pentru dezvoltarea dialogului și gândirii critice a elevilor. Dumitru Prunariu le-a prezentat cadrelor didactice participante istoria prezenței României în tot ceea ce înseamnă activitatea aerospațială, dar și cercetarea în acest domeniu extraordinar. Potrivit lui Dumitru Prunariu, în anul 1968 s-a înființat „Comisia Română pentru Activităţi Spaţiale”, al cărei scop era de a coordona dezvoltarea activităţilor spațiale la nivel naţional. Formarea comisiei venea în contextul elaborării la nivel internațional a Programului Intercosmos în 1967, prin care mai multe țări s-au consultat în vederea stabilirii unor colaborări pentru explorarea spațiului cosmic. Comisia avea drept misiune să elaboreze planurile de viitor pentru cercetarea spaţială din România şi să finanțeze inițiative în această direcție. Activitatea sa se concentra asupra unor domenii precum fizică, medicină, biologie, comunicaţii, meteorologie şi teledetecţie. Componența CRAS era formată din reprezentanţi ai ministerelor interesate de cercetarea ştiinţifică, utilizarea spaţiului extra-atmosferic în scopuri pașnice și dezvoltarea tehnologiilor spaţiale, precum şi din specialişti din institute de cercetare şi din învăţământul superior. Potrivit Agenției Spațiale Române, în perioada 1965 – 1991, cercetătorii români, alături de cei din ţări central şi est europene, au fost implicaţi în „Programul INTERCOSMOS”. Primul experiment spaţial cu participare românească a fost realizat în anul 1972, la bordul satelitului artificial INTERKOSMOS 6. Doi ani mai târziu, un alt experiment românesc era trimis pe orbita circumterestră la bordul satelitului COSMOS 690, urmat în 1978 de un alt experiment la bordul satelitului INTERKOSMOS 18. Fiecare dintre aceste experimente a deschis noi direcţii de cercetare în Romania, care aveau să fie consolidate ulterior.

Primul cosmonaut român în spațiu

În data de 14 mai 1981 România trimitea primul cosmonaut în spațiu, fiind a 11- a țară din lume care reușea acest lucru. Dumitru Prunariu a efectuat experimente în mare parte româneşti în spaţiul cosmic, realizate fie doar de cercetători români, fie în colaborare cu cercetători din alte ţări. Până la zborul cosmic al lui Dumitru Prunariu, România reușise să trimită un număr de 17 echipamente şi aparate în spaţiul cosmic la bordul rachetelor din Programul Intercosmos. Comisia Română pentru Activităţi Spaţiale se ocupa şi de încheierea de acorduri internaţionale. România a fost printre primele state est-europene care a semnat colaborări cu NASA, în anii ’70, preluând şi prelucrând imagini de la sateliţii americani, se mai arată în prezentarea ASR. În cadrul întâlnirii de astăzi, Dumitru Prunariu le-a vorbit profesorilor sălăjeni despre cât de importantă este cercetarea spațială, prezența omului în spațiu, totul din dorința ca dascălii să promoveze informația în rândul elevilor.

2 Thoughts to “Cosmonautul Dumitru Prunariu a venit la Zalău pentru a dezvolta învățământul bazat pe știință și tehnică”

  1. […] Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român care a ajuns în Cosmos, a fost prezent astăzi la Zalău, pentru a se întâlni cu profesorii sălăjeni înscriși într-un program de promovare a activității educaționale de tip „STEAM” prin intermediul roboticii și a tehnologiilor spațiale. Activitatea a fost găzduită de Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” și a fost coordonată de învățătoarea Ioana Baboș. Educația STEAM este o abordare educațională a învățării care folosește știința, tehnologia, ingineria și matematica, pentru dezvoltarea dialogului și gândirii critice a elevilor. Dumitru Prunariu le-a prezentat cadrelor didactice participante istoria prezenței… Citeste mai mult […]

  2. […] Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român care a ajuns în Cosmos, a fost prezent astăzi la Zalău, pentru a se întâlni cu profesorii sălăjeni înscriși într-un program de promovare a activității educaționale de tip „STEAM” prin intermediul roboticii și a tehnologiilor spațiale. Activitatea a fost găzduită de Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” și a fost coordonată de învățătoarea Ioana Baboș. Educația STEAM este o abordare educațională a învățării care folosește știința, tehnologia, ingineria și matematica, pentru dezvoltarea dialogului și gândirii critice a elevilor. Dumitru Prunariu le-a prezentat cadrelor didactice participante istoria prezenței…  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment