Trimişi în judecată în luna mai a acestui an, cei cinci membri ai grupării infracţionale care vindeau etnobotanice în întreg judeţul au fost condamnaţi zilele trecute de către magistraţii Tribunalului Sălaj.
Cea mai mare pedeapsă a primit-o liderul grupului, Bogdan Ciprian Cîmpean, care va sta în spatele gratiilor patru ani şi 277 de zile. Pedeapsa a rezultat după ce instanţa i-a dat trei ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi cu alţi trei, pentru efectuare fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată (551 de acte materiale). Contopind cele două pedepse şi constatând că infracţiunile au fost comise în stare de recidivă, după liberarea sa condiţionată din 12 iulie 2016, judecătorii au decis să îi aplice pedeapsa cea mai grea, plus un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, precum şi restul rămas neexecutat ca urmare a condamnării mai vechi.
În plus, timp de un an după executarea pedepsei cu închisoarea, Cîmpean îşi pierde dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
Trei ani şi opt luni de închisoare a primit Mihai Andrei Cuibuş, găsit vinovat de constituirea unui grup infracţional organizat şi de efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată (96 acte materiale). Şi el a primit pedeapsa complementară a interzicerii, timp de un an, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.
Un alt inculpat trimis la puşcărie este Beczi Norbert Szabolcs, pentru aceleaşi infracţiuni. În cazul său, oamenii legii vorbesc despre 231 de tranzacţii de etnobotanice. El a fost condamnat la trei ani şi o lună de închisoare şi a fost privat de drepturile amintite, timp de un an.
Muncă în folosul comunităţii pentru doi inculpaţi
Pentru ceilalţi doi membri ai reţelei, Tribunalul Sălaj a dispus pedepse cu suspendare. Astfel, Pavel Cornel Suciu a primit un an şi jumătate de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de trei ani. În perioada de supraveghere, el trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Sălaj, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În plus, va presta 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, zilnic, câte două ore, la Primăria Şimleu Silvaniei şi la una din bisericile din comunitate.
De asemenea, Suciu va fi obligat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de seriviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.
Pentru Laszlo Coman, magistraţii sălăjeni au stabilit o pedeapsă de nouă luni şi 10 zile de închisoare cu suspendare pe doi ani. Va trebui să bifeze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, câte două ore zilnic, la Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Zalău şi la Primăria Zalău, dar şi să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de seriviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.
Instanţa a mai dispus confiscarea specială a aproape 28.000 de lei de la trei dintre inculpaţi, bani care au fost obţinuţi din vânzarea etnobotanicelor. Inculpaţii vor avea de plătit cheltuieli judiciare în valoare totală de 9.000 de lei.
Decizia Tribunalului Sălaj poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Droguri vândute de la fereastră
Membrii grupului infracţional – tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 27 de ani – au fost prinşi în urma unui flagrant organizat în cartierul Dumbrava Nord, la finele lunii februarie, în timp ce comercializau etnobotanice direct de la fereastra apartamentului liderului grupării, Bogdan Ciprian Câmpean. Potrivit procurorilor DIICOT Sălaj, acesta a înfiinţat gruparea infracţională în vara anului trecut, la scurt timp după ce a fost eliberat din penitenciar.
În urma percheziţiilor corporale şi a celor domiciliare, au fost descoperite 12 plicuri de substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv. Marfa era achiziţionată din Baia Mare, unde membrii grupării mergeau o dată la două zile, achiziţionând, de fiecare dată, marfă în vrac de 500-1.000 de lei, pe care o porţionau în plicuri de 0,15 grame. Fiecare plic era vândut mai apoi cu 30 de lei, unor consumatori din Zalău, Jibou, Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei. Pe drumul dinspre Baia Mare, membrii grupării trimiteau mesaje pe un site de socializare și pe telefoane, prin care își anunțau clienții că “au primit marfă”.
În calitate de lider al grupului, inculpatul Câmpean Bogdan Ciprian s-a ocupat de transportul, depozitarea, porționarea, ambalarea, precum și valorificarea substanțelor psihoactive, valorificarea acestora fiind făcută de către inculpat personal sau de către ceilalți membri ai grupului infracțional organizat dar la solicitarea acestuia.
Din materialul probator administrat în cauză a rezultat faptul că toate sumele de bani încasate de către ceilalți membri ai grupului, după valorificarea substanțelor psihoactive, erau predate lui Cîmpean. Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că începând din iulie 2016, membrii grupului au efectuat aproximativ 150 de tranzacții pe lună. În ceea ce-i priveşte pe consumatori, anchetatorii au identificat până acum circa 60 de persoane, cel mai tânăr având 15 ani.