Ioan Lupa Crișan
Aurel Margin
Membrii și susținătorii Clubului de la Bocșa, conform tradiției pe care o vor păstrată, s-au întâlnit și în acest an de 1 Decembrie la Biserica Greco Catolică din sat. Acest așezământ spiritual este o biserică mausoleu și a fost edificată prin strădania Mitropoliei Unite de la Blaj, prin contribuția Statului Român și a credincioșilor din Bocșa. Iuliu Maniu a fost implicat și el în ridicarea acestei biserici, atât instituțional, ca Prim Ministru al României, cât și personal ca vrednic urmaș al tribunului de pe Câmpia Libertății de la Blaj. A fost sfințită în anul 1943 de cel care avea să devină mai târziu, primul cardinal din istoria românilor, Episcopul Iuliu Hosu, erou martir al Bisericii Române Unite cu Roma – Greco Catolică – și prin urmare al tuturor românilor.
În cadrul reuniunii a fost oficiată Binecuvântarea lucrărilor de renovare care s-au efectuat la cripta care adăpostește rămășițele pământești ale lui Simion Bărnuțiu, ideologul revoluției de la 1848 și a lui Alimpiu Barbolovici fost vicar foraneu Greco-Catolic al Silvaniei.
Neglijată într-o oarecare măsură în ultimul timp, cripta arată acum ca o bijuterie și a fost renovată prin strădania vrednicului preot Greco-Catolic Alexandru Fiț, preot care devine din ce în ce mai remarcat în peisajul spiritual al locului.
Din partea Clubului și a Parohiei Greco-Catolice a fost depus în criptă o frumoasă coroană asortată într-un superb tricolor, vrednic de admirat. Festivitățile propriu-zise s-au desfășurat în incinta bisericii și au debutat cu intonarea imnului național de către un grup de elevi ai școlii gimnaziale, care au fost însoțiți de directoarea școlii Adriana Bârsan împreună cu profesoarele Adriana Margin și Marinela Roșu. La finalul reuniunii grupul de elevi a susținut un frumos recital de cântece patriotice.
Răspunzând invitației preotului Alexandru Fiț, un sobor de preoți din care au făcut parte Pr.Prt. Valer Părău – Zalău, Pr.Prt. Nicolae Bodea Șimleu, Pr. Cristian Borz Bădăcin și Pr. Daniei Bretean de la parohia Sf. Petru și Pavel Zalău, au oficiat un TE DEUM și un parastas cu pomenirea eroilor neamului: Simion Bărnuțiu, Gheorghe Pop de Băsești, Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, Vasile Lucaciu, Ion Rațiu, Iuliu Hossu, Valeriu Tr.Frențiu, Alimpiu Barbolovici. Nu au fost uitați nici membrii fondatori ai clubului, care au adormit în speranța învierii: dr.Ioan Pușcaș mediic în Șimleu, Valentin Dărăban, Eugen Teglaș, Ionel David – ziariști, Ioan Margin, Petre Lepădatu – foștii directori ai școlii din Bocșa, Nicolae Margin, Ioan Popiț și Ștefan Nedișan – membrii fondatori.
Sărbătoarea de la Bocșa a fost onorată și de prezența – în premieră – a primarului din Băsești, dl.Ion Călăuz.
Despre semnificația zilei de 1 Decembrie, precum și despre activitatea Clubului de la Bocșa, s-au referit în alocuțiunile lor domnii: Lucian Bode deputat, prof.Marin Pop istoric, dr.Liviu Gârbea fondator al clubului, Sorin Boldea urmaș al familiei bărnuțiene. Din partea autorităților locale s-a adresat participanților dl.Alin Mureșan viceprimar. Un grup de inițiativă a făcut propunerea de înființare a Asociației Cultural – istorice al localităților sălăjene cu trecut istoric în realizarea idealului de uniune națională sub denumirea de ”4B PRO ROMÂNIA”, respectiv: Bocșa, Bădăcin, Bobota, Băsești.
Ca de fiecare dată vicepreședintele clubului, ing.Avram Pop, s-a implicat în organizarea acestei reuniuni împreună cu apropiații săi colaboratori: Dorel Hosu, Constantin Margin și Dorel Răcean, membrii de dată mai recentă a clubului. Remarcăm și grupul de credincioși Greco-Catolici din Bocșa format din Dulcica Lapoș, Iulian Popiț, Ioan Lucaci și Vasile Bărnuț, care coordonați de părintele paroh Alexandru Fiț – sufletul întregii manifestări – au contribuit la reușita acestei reuniuni.
Faptul ca este omagiat Simion Barnutiu de catre o mina de oameni , face parte din buna crestere de cinstire a valorilor neamului dar n-am inteles de ce la 1 decembrie data care n-are nici o legatura cu marele revolutionar. Concret as vrea sa cunosc locul si rolul asazisului club de la Bocsa in istoria recenta si ce a facut pt. sat si tara pentru a fi omagiat ca din cite se stie acolo se adunau cei amintiti pentru a chefui si nicidecum de a ajuta comunitatea.
Constat că, în acest an, activiştii ăştia de partid şi de stat, unii chiar ciripitori la secu, nu mai sunt declaraţi luptători anticomunişti. Măcar atât e bine ca să nu fiţi ridicoli !