Motto: „Cea mai mare bogăție este sănătatea”.
VERGILIU / Publius Vergilius Maro (70 – 19. Î. HR.), poet latin
Dezvoltarea resursei umane pe tot parcursul vieții a fost și este un deziderat care se subscrie principiilor calității și al respectului față de propria persoană. Iar oamenii școlii (educatorii, învățătorii și profesorii), cei care slujesc cu onoare pe tărâmul nobil al învățământului, al formării unor capacități cât mai optime pentru integrarea socială a tinerei generații, sunt cei care creează celelalte profesiuni! De aceea, Cercul Pedagogic a reprezentat și reprezintă o modalitate eficientă de formare în învățământul preuniversitar, având în componență schimbul de practici, actualizarea procedurilor de lucru la nivelul specialității didactice respective și informarea colegilor de breaslă.
Actualizarea procedurilor de lucru reprezintă un obiectiv major și un imbold pentru realizarea unor analize utile ale activităților desfășurate de fiecare dascăl. Ele permit personalizarea și evidențierea elementelor creative ale dascălului respectiv, prin lansarea de anunțuri, comunicări importante și invitații care merită să fie luate în considerație, întrucât ajută colegii acestuia în dezvoltarea profesională și personală.
Informările au rol de a fixa obiective pentru activitățiile dascălilor, acestora oferindu-li-se posibilitatea de a-și lărgi viziunea de ansamblu asupra modalităților moderne de eficientizare a procesului instructiv-educativ de la nivelul specialității sau de la nivel interdisciplinar și transdisciplinar. Schimbul de bune practici se poate realiza prin nenumărate variante formative: activități demonstrative legate strict de specialitate sau cu caracter extracurricular, intercultural, mixt; episoade cultural-artistice; prezentări diverse; răspândiri ale proiectelor care aparțin programelor naționale sau europene; prezentarea de materiale didactice ilustrative.
În acest context, Cercul Pedagogic n-a fost uitat de profesorii de educație fizică și sport pensionari – școli gimnaziale, din Centrul Metodic Șimleu Silvaniei! Sub imboldul continuității desfășurării de activități sportive pentru un trai sănătos și durabil, în mod organizat și sociabil, aceștia au dat viață unui altfel de Cerc Pedagogic, cel al profesorilor pensionari! Această idee inedită și binevenită aparține domnilor profesori Traian Lupău – Școala Gimnazială din Plopiș și Birtalan Csaba – Școala Gimnazială din Boghiș. La apelul lor, au răspuns „prezent” și profesorii: Gheorghe Robotin – Școala Gimnazială din Nușfalău, Augustin Dănilă – Școala Gimnazială din Pericei, Pavel Crișan – Școala Gimnazială din Marca, Adrian Ignat – Școala Gimnazială din Halmășd, Gavril Lungu și Marin Ștefan – ambii de la Școala Gimnazială „Silvania” din Șimleu Silvaniei (unitatea de învățământ din care s-au pensionat). Prima ediție s-a desfășurat anul trecut (22 iulie 2022) în Pădurea de pe Valea Iazului, satul Iaz, comuna Plopiș, într-un admirabil cadru natural. Organizatori au fost profesorii: Traian Lupău și Birtalan Csaba.
Marți, 20 iunie 2023, în ajunul Solstițiului de Vară, în Pădurea din Zona Drojeștilor – comuna Pericei, s-a desfășurat ediția a doua a acestui… nou cerc pedagogic. Organizatori au fost profesorii: Augustin Dănilă și Gheorghe Robotin. Pe o vreme splendidă (cer senin și soare strălucitor) și într-un cadru natural încântător, participanții s-au implicat cum se cuvine în activitățile planificate. Astfel, după urarea de „bun venit!” din partea domnului Augustin Dănilă și un mic dejun bine asortat (!), am înmânat fiecăruia referatul „Despre un stil de viață sănătos și durabil”, întocmit de către Birtalan Csaba și tehnoredactat de către mine. Acesta a fost citit, individual, în timpul primei pauze. Referatul se referă la factorii care distrug omenirea și au efecte negative asupra naturii, precum și la modul de contracarare a acestora, făcând mișcare în aer liber și având o alimentație sănătoasă. Este evidențiat faptul de a se consuma alimente cât mai naturale, cu exemplicările de rigoare. De asemenea, sunt nominalizate transformările benefice care se produc în organism datorită activităților fizice în aer liber, în natură pe cât posibil, fiindcă factorii naturali de călire a organismului sunt: apa, aerul și soarele. În concluzie, se arată că este bine să: consumăm zilnic până la doi litri de apă, legume și fructe; să facem mișcare în aer liber, departe de traficul rutier, unde aerul este poluat și plin de noxe; să consumăm alimente cât mai naturale și nu procesate; să evităm dulciurile și produsele de panificație care conțin gluten; să evităm sedentarismul. În acest mod, natura, mișcarea și alimentația sănătoasă duc la un stil de viață sănătos și durabil!
În continuare, s-au desfășurat activități sportive: exerciții de dezvoltare fizică generală fără obiecte; joc bilateral improvizat cu rachete și minge de tenis de câmp; alergare ușoară (tempo moderat), pe teren denivelat. În pauza a doua, pe rând și chiar în dialog, profesorii au vorbit despre activitățile desfășurate și rodul acestora, în perioada care a trecut. N-au lipsit trecerile în revistă, cu exemple concrete, a evenimentelor/activităților, unele hazlii (!), din timpul studiilor școlare, universitare și de la catedră, precum și evidențierea succeselor proprii și cele ale elevilor, în procesul instructiv-educativ cu aceștia, în cadrul etapelor Olimpiadelor Naționale ale Sportului Școlar – mediu rural sau urban. S-au făcut comparații pertinente despre cum „arăta” cândva o facultate și o școală (din toate punctele de vedere) și cum „arată” acum! De asemenea, s-a vorbit despre educație și, în special, despre evoluția relației „profesor-elev-părinți”, aducându-se exemple edificatoare.
La sfârșit, atmosfera însuflețitoare, de bună dispoziție, a fost susținută de un meniu bogat, în stil ardelenesc, cu bunătăți preparate la fața locului și presărată cu glume și muzică adecvată.
Așadar, și activitățile acestui altfel de cerc pedagogic, în special cele sportive, sunt un izvor de îmbunătățire a sănătății și îmbogățire sufletească a participanților, în perioada când aceștia parcurg… vârsta a treia! Da, sănătatea este cea mai mare bogăție a omului!
Ediția următoare se va desfășura în anul 2024, în localitatea Marca. Organizatori vor fi profesorii: Pavel Crișan și Adrian Ignat.
Prof. Marin ȘTEFAN / UZPR,
Publicist, Șimleu Silvaniei
[…] Motto: „Cea mai mare bogăție este sănătatea”. VERGILIU / Publius Vergilius Maro (70 – 19. Î. HR.), poet latin Dezvoltarea resursei umane pe tot parcursul vieții a fost și este un deziderat care se subscrie principiilor calității și al respectului față de propria persoană. Iar oamenii școlii (educatorii, învățătorii și profesorii), cei care slujesc cu onoare pe tărâmul nobil al învățământului, al formării unor capacități cât mai optime pentru integrarea socială a tinerei generații, sunt cei care creează celelalte profesiuni! De aceea, Cercul Pedagogic a reprezentat și reprezintă o modalitate… Citeste mai mult […]
Va salut oameni buni! Felicitari pentru actiune! Din pacate, lipsesc Nelu Bal si Romitan dintre voi!
Va doresc multa sanatate!
Pentru Dorin, 22 iunie 2023 at 15:13. Salutări și gânduri de bine! Mulțumesc/mulțumim mult! Da, așa este… Cu părere de rău, lipsesc Ioan (Nelu) Bal Crișan și Ezechil Romitan, doi profesori remarcabili ai educației fizice și sportului sălăjean, doi profesioniști în forurile locale, județene, zonale și naționale în care au activat, doi oameni de seamă! Din păcate, au plecat multe personalități, mulți oameni de vază dintre noi, din această frumoasă viață pământească… Bunul Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească pururea, în dreapta Sa! Marin ȘTEFAN.
Felicitari!