Alexandru Moldovan
Peste 100 de copii, de la cei mai mici până la adolescenţi, alături de părinţi şi organizatori, au plantat, sâmbătă, 100 de molizi, pe Dealul Ţarinei, în curtea Casei Memoriale “Iuliu Maniu” din Bădăcin, în cadrul unei acţiuni de marcare a Centenarului Marii Uniri.
Acţiunea a debutat încă de la primele ore ale dimineţii, când au sosit din întreg judeţul, părinţi cu copii de toate vârstele, pentru a planta un arbore în curtea casei lui Iuliu Maniu, una din figurile importante al Unirii de la 1918. Fiecare copil a primit din partea organizatorilor o etichetă personalizată pe care era scris numele şi vârsta sa, pe care să o poată ataşa arborelui ce urma a fi plantat.
La poalele dealului, uneltele – lopeţi şi hârleţe, aşteptau să fie luate în primire de cei prezenţi la acţiune. Locul unde urma să fie plantaţi arborii fusese pichetat deja, cu mici ţăruşi.
Organizatorii au decis, la sfatul celor de la Direcţia Silvică Sălaj, ca pe Dealul Ţarinei să fie plantaţi molizi. De altfel, Direcţia Silvică, prin Ocolul Silvic ‘Măgura’ Şimleu Silvaniei au şi pus la dispoziţie, din pepinieră proprie, 100 de puieţi.
‘Iuliu Maniu a lăsat acest loc ca el să fie folosit pentru educarea şi instruirea tinerilor şi acţiunea de astăzi se înscrie în această dorinţă de a le oferi tinerilor altceva decât, poate, am primit noi, mai demult. Am ales acest loc, chiar în spatele mormintelor familiei Maniu’, le-a spus celor prezenţi preotul greco-catolic Cristian Borz, care se ocupă şi de proiectul de reabilitare a casei memoriale.
Acesta a făcut şi câteva precizări legate de monumentul istoric, menţionând că donaţiile a peste 450 de persoane au permis strângerea circa 100.000 de euro, cu care au fost realizate o mare parte din lucrările de reabilitare ale casei memoriale.
Despre modul de plantare a molizilor a vorbit inginerul silvic Bogdan Pop. El a subliniat că, în contextul anului Centenar, aceşti arbori, poate peste încă 100 de ani, vor face dovada grijii, educaţiei şi respectului pentru natură pe care cei prezenţi la acţiunea de plantare au avut-o.
Cu instructajul făcut, copii mai mici sau mai mari, alături de părinţi, au luat cu asalt dealul din curtea casei lui Iuliu Maniu şi au plantat puieţii de molid. Solul foarte uscat a dat bătăi de cap celor mici, dar cu sprijinul adulţilor acţiunea s-a încheiat cu succes.
Munca tuturor a fost răsplătită, apoi, cu plăcinte făcute de localnicii din Bădăcin, cei mici fiind invitaţi la joacă de către grupul de cercetaşi de la Oradea, prezent la Bădăcin.
În tot acest timp, în casa lui Iuliu Maniu, chiar dacă încă în reabilitare, părinţii au putut urmări câteva filme despre viaţa şi contribuţia la Unirea din 1918 a celui care a fost de trei ori prim ministru al României.
Acţiunea de plantare a fost organizată de comunitatea locală România 100 Zalău, cu sprijinul Direcţiei Silvice Sălaj, a Parohiei Greco Catolice şi a comunităţii din Bădăcin.