Cel mai mare Centru de Servicii Sociale din Transilvania – “Sfântul Gheorghe” din Românaşi a fost inaugurat la finalul săptămânii trecute, în prezenţa a sute de oameni, autorităţi publice din judeţele Sălaj şi Cluj şi nu în ultimul rând în prezenţa ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi Petroniu Sălăjeanu – episcopul Sălajului.
Lucrările la Centrul Social „Sfântul Gheorghe” din Românaşi au început în urmă cu 15 ani, în anul 2000, la iniţiativa preotului paroh Gheorghe Gherman. Valoarea totală a investiţiei este de peste 12.000.000 de lei. Din această sumă, circa 5-6 la sută reprezintă contribuţia credincioşilor din Parohia Românaşi, 1 la sută – contribuţia Consiliului Local Românaşi, sprijiniţi de Consiliul Judeţean Sălaj, zece la sută – contribuţia Secretariatului de Stat pentru Culte şi a Guvernului României, cu sprijinul deputaţilor şi senatorilor din judeţ, 22 la sută – aportul unui om evlavios, căruia i s-au alăturat apoi alte două persoane care au sprijinit efectuarea a 28-30 la sută din totalul investiţiei, persoane care doresc să-şi păstreze anonimatul. Diferenţa a venit din ajutorul altor binevoitori din ţară şi din străinătate.
Centru pentru copii şi vârstnici
Suprafaţa totală a Centrului este de 3.470 de metri pătraţi şi include un Centru destinat vârstnicilor, cu o capacitate medie de 50 de locuri, un Centru de zi destinat copiilor din familii defavorizate, cu o capacitate medie de 30 de locuri şi un Centru de tip rezidenţial destinat copiilor aflaţi în sistemul de protecţie al Direcţie Generale pentru Asiatenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj, cu o capacitate medie 30 de locuri.
„În cadrul Centrului de zi pentru copii, elevii din clasele primare de la Şcoala Gimnazială din Românaşi vor fi aduşi cu microbusul şi vor servi masa de prânz, se vor odihni, după care vor avea program de învăţat. Efectuarea temelor va fi urmată de diferite activităţi recreative. Seara vor lua cina, după care vor fi duşi acasă”, a precizat părintele Gabriel Gârdan, preşedintele Asociaţiei „Filantropia Largiana”, asociaţie care va coordona activitatea Centrului „Sfântul Gheorghe” de la Românaşi. Principalele obiective ale Centrului de zi sunt: prevenirea abandonului şcolar, îmbunătăţirea performanţelor şcolare şi reducerea decalajului între elevul de la sat şi cel din mediul urban. „De asemenea, principiile organizării activităţilor în acest centru sunt: calitatea, evaluarea vieţii umane, unicitatea şi frumuseţea persoanei umane pe care încercăm să o descoperim”, a mai precizat preotul Gârdan. Centrul de tip rezidenţial pentru copii va găzdui 30 de copii aflaţi în sistemul de protecţie al DGASPC Sălaj, iar şcolarizarea acestora se va face la Şcoala Gimnazială din Românaşi.
Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice are o capacitate de 50 de locuri, iar beneficiarii vor avea numeroase facilităţi. Camerele sunt dotate cu unul sau două paturi, în acest centru fiind amenajate şi: camere pentru acordarea de asistenţă medicală, o sală de gimnastică sportivă recuperatorie, o bibliotecă, diferite ateliere ocupaţionale, precum şi o capelă pentru efectuarea serviciilor religioase. În cadrul Centrului de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” de la Românaşi asigurarea hranei pentru beneficiari va fi rezolvată prin înfiinţarea unei microferme.
În cadrul evenimentului, pentru remarcabila activitate desfăşurată, ÎPS Andrei Andreicuţ i-a conferit preotului Gheorghe Gherman, preşedintele şi fondatorul amplului complex, distincţia Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincţie bisericească a Mitropoliei.
le doresc sa functioneze si sa aiba resurse sa nu fie nevoie ca episcopia sa mai puna taxe si pentru donatii catre acest centru