Motto: „Oriunde te duci, du-te cu toată inima”.
CONFUCIUS (álias Kong Qiu/Kong Fuzi, c.551-479 î.Hr.), filozof chinez
Profesoara Maria-Uca MARINESCU este o personalitate marcantă a României, arhicunoscută în țară și în lume. Cariera sa este una de excepție: sportiv de performanță, dascăl, antrenor, explorator, iubitor al naturii, protector devotat al mediului înconjurător, promotor al Olimpismului și păcii. Doamna Uca Marinescu este membră a Societății Române de Geografie și a Asociației Americane de Geografie, colaboratoare a Muzeului de Științe ale Naturii „Grigore Antipa” din București și a Centrului de Cercetări Antropologice al Academiei Române. Uca Marinescu este marea „AMBASADOARE” a României, singura femeie din lume (ca vârstă) care a ajuns – pe propriile picioare (cu schiurile) – în anul 2001, atât la Polul Nord Geografic (28 aprilie), cât și la Polul Sud Geografic (24 decembrie)!! Domnia sa a vizitat peste 100 de țări de pe toate meridianele Pământului, din Carpați în Caucaz, din Balcani în Alpi, din Himalaia în Kilimanjaro, din Groenlanda și Canada în Patagonia și în Țara de Foc, acolo unde – dintre români – numai inginerul explorator Iuliu Popper (care a dat nume românești unor munți, râuri și promontorii, 1886-1893) și biologul Emil Racoviță (președinte al Academiei Române, 1926-1929), întemeietorul biospeologiei (expediția antarctică cu nava „Belgica”, 1897-1899), au mai fost până atunci! În plus, Uca Marinescu a ajuns la Polul Nord Magnetic al Pământului (2007), la Polul Sud Magnetic al Pământului (2008) și la Polul Frigului (- 71,2 grade Celsius, Yakutsya-Oymyakon, Rusia, 2015). Peste tot, în lume, a purtat și a înălțat Drapelul Tricolor al României, fiind primită cu toate onorurile și susținută de ambasadele României din țările respective!!
În acest context, imediat după ce a început „luna olimpică internațională” (23 mai – 23 iunie), joi și vineri, 24-25 mai 2018, profesoara Maria-Uca Marinescu a fost oaspete de seamă al orașului Șimleu Silvaniei, fiind primită admirabil! Acest eveniment inedit a fost organizat de Primăria și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) din Șimleu Silvaniei, la propunerea mea. Întâlnirea cu Uca Marinescu s-a desfășurat, joi, 24 mai a.c., în sala de conferințe a CNIPT Șimleu Silvaniei, la care au participat cei interesați să o vadă pe renumita exploratoare și să asculte pledoaria acesteia, cea referitoare la expedițiile făcute în lumea largă. A fost prezentă și mass-média, reprezentată de: Sălăjeanul TV; Ovidiu (Mugur) Teieru – reporter foto și video șimleuan și, de ce nu?, de mine, membru al Asociației Jurnaliștilor Sălăjeni și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
La început, drd. Daniel Stejerean – directorul CNIPT, a salutat asistența, i-a urat „Bun venit!” doamnei Maria-Uca Marinescu și a evocat , succint, statutul social și activitatea acesteia.
Fiind invitat să vorbesc, am arătat când și în ce împrejurare am cunoscut-o pe Uca Marinescu. Era anul 2002, în Tabăra Olimpică de la Cabana Diham, Munții Bucegi (lângă Predeal), unde conduceam/coordonam patru sportivi olimpici ai Sălajului, de la Clubul Sportiv Școlar Zalău: Adriana Holhoș, Alexandru Labo, Silviu Covaciu și Farkas György Sebastian. Directoarea taberei era doamna profesoară Maria Uca Marinescu – consilier al Comitetului Olimpic Român (COR) și vicepreședinte al Comisiei „SPORT ȘI MEDIU” din cadrul Direcției Educație Olimpică a COR. La 23 aprilie 2004, în cadrul Adunării Generale, COR a devenit Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR). Pentru modul cum a monitorizat întregul program al taberei și pentru activitatea expediționară, demonstrată prin fotografii, clipuri video și documente, dar și prin inedite pilde și povețe, i-am spus doamnei Uca Marinescu că o voi invita în Șimleu Silvaniei, pentru ca locuitorii orașului să afle câte ceva despre cum arată viața în diferite părți ale lumii. Mai ales că, domnia sa avea și are un cult deosebit pentru natură, pentru buna relație „sport-mediu”, făcând cunoscute normele comportamentului pentru protecția mediului înconjurător de care depindem cu toții, norme reunite în „Codul Naturii”. Ca atare, Uca Marinescu spune că „mediul, ca și sportul, n-are frontiere și nici limite teritoriale și, de aceea, sportivii – în calitatea lor de actori principali ai mișcării sportive – sunt chemați să fie modele”. Pe Maria–Uca Marinescu am mai întâlnit-o în anii 2007 și 2011. În perioada 11-14 octombrie 2007, la Piatra Neamț, s-a desfășurat prima ediție a festivalului Național „Activ, Sănătos și Util”, la care am fost invitat, împreună cu profesoarele Elena Ștefan – Școala Gimnazială „Silvania” Șimleu Silvaniei și Maria Radu – Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr” Zalău. A fost o acțiune interesantă și utilă, dedicată persoanelor de vârsta a II-a și a III-a, organizată de Federația Română „Sportul pentru Toți” și Direcția pentru Sport a județului Neamț, sub coordonarea doamnei Uca Marinescu. Apoi, ne-am întâlnit, în anul 2011, la Ziua Olimpică Internațională (ediția a XXIX-a, 23 iunie), desfășurată la Șirnea (primul sat turistic din România, comuna Fundata, județul Brașov) de către COSR, prin Academia Olimpică Română (AOR) și filiala Brașov a AOR, la care am participat împreună cu elevii Elena Florentina Pop și Dionis Alexandru Pop (ambii de la CN „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei și cu profesoara Elena Ștefan, toți membri ai Clubului Olimpic „Gaudeamus” Șimleu Silvaniei.
După mai multe încercări neizbutite (din vina mea!), am reușit să fac posibilă vizita profesoarei Uca Marinescu în Șimleu Silvaniei, cu sprijinul substanțial al ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului și al lui Daniel Stejerean, adeverindu-se proverbul „niciodată nu este prea târziu”! Nu trebuia să pierdem ocazia de a o avea ca oaspete de seamă pe cea care a trăit și trăiește experiența celui mai frumos dar al Pământului, natura, pe cea care transmite tuturor un mesaj superb: dragostea puternică pentru omenire, credința nezdruncinată în prietenie, unica armă împotriva violenței, urii, alienării și distrugerii mediului înconjurător. Și dacă profesoara Maria-Uca Marinescu aduce în România materiale documentare, fotografii și înregistrări video din țările vizitate, împărtășindu-le semenilor ei, pot spune că domnia sa este și „ambasadoarea” statelor respective!! De-a lungul timpului, pentru performanțele sale, a primit numeroase distincții, printre care: Diploma de Excelență, din partea președintelui României , Comitetului Internațional Olimpic, Comitetului Olimpic Român, Academiei Naționale de Educație Fizică, Ministerului Sportului și Tineretului, Comitetului Olimpic și Sportiv Român; Ordinul Național de Merit – în grad de Cavaler, oferit de președintele României (anul 2000); Ordinul Național de Merit – în grad de Ofițer, oferit de președintele României (2002); Femeia Anului 2002; Maestru Emerit al Sportului (2003); Cetățean de Onoare al orașelor: Punta Arenas – Chile, White Horse, Yukon – Canada, Bizerte – Tunisia și al localității Miercurea Sibiului; Fiică a comunei Orlat (județul Sibiu). În aplauzele asistenței, Uca Marinescu mi-a pus la gulerul bluzei un „însemn” al Academiei Olimpice Române, cu Tricolorul României și Cercurile Olimpice, drept recunoaștere și apreciere a activităților mele, în calitatea de președinte/responsabil al Comisiei de Educație și Cultură Olimpică a Academiei Olimpice Române, filiala Sălaj!
În continuare, profesoara Maria-Uca Marinescu și-a „declinat” identitatea și ne-a „purtat” prin multe țări ale lumii, spunându-ne câteva „povești adevărate” despre personajele fascinante pe care le-a întâlnit. Ne-a prezentat, într-o proiecție video (cu sprijinul consilierei CNIPT, Elena Trif Cocoru), imagini superbe cu fauna și vegetația locurilor pe care le-a vizitat, comentându-le cu farmecu-i caracteristic. Din păcate, în urmă cu câțiva ani (în trenul de Brașov- București), i-a fost furat laptop-ul cu înregistrări video, făcute în multe din zonele Pământului în care a ajuns, lucru regretabil, atât pentru domnia sa, cât și pentru noi, cei prezenți. Drept compensație, participanții au primit pliante (cu relatări din expedițiile sale) și calendare 2018, cu fotografii ale Ucăi Marinescu sau diferite imagini din toată lumea pe care a văzut-o. A fost o „lecție” complexă, prin care ne-a împărtășit câte ceva din învățămintele îndelungatei sale experiențe de exploratoare autentică a Planetei Albastre, Pământul. Ne-a spus că dorul de drumeție, chemarea și destinul marilor exploratori le-a căpătat din copilăria ei minunată, petrecută în mijlocul naturii, prin multe excursii în pădurile din împrejurimile Gheorghenilor (județul Harghita), împreună cu tatăl domniei sale. Pentru cei mulți, lumea este ceea ce ni se spune, pentru ea este ceea ce există cu adevărat, câștigându-și dreptul, cu eforturi deosebite, de a vedea această lume pretutindeni. Și-a definit filozofia de viață așa: să trăiești în mijlocul naturii, să nu te oprești din căutare, să înțelegi libertatea pe care o dobândești descoperind lumi necunoscute, să iubești oamenii și să ai încredere în Dumnezeu! Pe Uca Marinescu, cea care și-a văzut visul cu ochii de mai multe ori, o găsim în presa românească, cu diverse atribute: Femeia Record a României, Doamna cu sufletul tânăr, Crăiasa zăpezii veșnice, Un om al Terrei etc. Urmărită cu atenție, ne-a citit două poezii tematice: „Dreptul la întrebare” (i-a dedicat-o regretatul Adrian Păunescu) și alta, scrisă de poetul George Coșbuc, care i se potrivește (!). În plus, a spus că are în pregătire o carte despre întreaga activitate pe care a desfășurat-o și, încă, o va mai desfășura, atâta timp cât o vor ține „puterile”!
Invitați la discuții și întrebări de către profesoara Marinescu, au vorbit, adecvat: Daniel Stejerean, elevele Oana Cristina Man (clasa a IX-a C) și Miruna Mioara Ioana Mureșan (X-C) – ambele de la CN „Simion Bărnuțiu”, Ovidiu Teieru și Maria Pîrvu – profesoară pensionară. Răspunsurile Ucăi Marinescu au fost prompte, rostite cu competență și cu afecțiune, pe măsura personalității sale.
La invitația lui Daniel Stejerean, Septimiu Cătălin Țurcaș a vorbit cu multă căldură sufletească despre prezența Ucăi Marinescu în Șimleu Silvaniei și despre actuivitatea acesteia, a prezentat câteva date despre oraș, invitând-o să facă o lansare a cărții pe care o va scrie și în Șimleu Silvaniei, spunând: „sunt convins că mulți oameni din oraș și-ar dori să împărtășească experiența bogată pe care o aveți și locurile pe care le-ați vizitat”. Apoi, în aplauzele celor prezenți, în semn de recunoaștere și de prețuire, Septimiu Cătălin Țurcaș i-a conferit doamnei profesoare Maria-Uca Marinescu „Diploma de Excelență” din partea Primăriei șimleuane (pentru curajul, activitatea și contribuția remarcabilă în promovarea identității naționale a României), împreună cu o „plachetă” artizanală, cu stema orașului, drept simbol al Șimleului. Daniel Stejerean i-a dăruit: materiale despre Festivalul „Báthory Fest”, cărți, broșuri, pliante și fotografii despre CNIPT și despre Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord. La rândul meu, i-am decernat doamnei Uca Marinescu „Diploma de Excelență” din partea Clubului Olimpic „Gaudeamus” Șimleu Silvaniei (pentru contribuția la succesele sportului din România și promovarea valorilor olimpismului), alături de o traistă din pânză cu inscripția „Șimleu Silvaniei”, având: un tricou cu însemnele clubului, Broșura mea „Retrospectiva sportului șimleuan”, Anuarul Presei sălăjene 2017 (Publicație a Asociației Jurnaliștilor din Sălaj), Descoperim Sălajul-volumul 8 (2017, Colecția „Magazin Sălăjean”- liderul presei sălăjene), Harta orașului Șimleu Silvaniei, copii-xerox ale unor articole scrise de mine, pliante și fotografii cu tematică culturală și sportiv-turistică din Șimleu Silvaniei. Pentru toate acestea, profesoara Marinescu a mulțumit cu demnitate, adresând cuvinte cuviincioase pentru onoarea care i s-a făcut, având în vedere, atât persoana, cât și activitatea sa.
La sfârșit s-au purtat discuții amicale, s-au făcut fotografii, iar Ioana Gale – reporter la „Sălăjeanul TV”, i-a luat un interviu doamnei Uca Marinescu, în incinta Cetății Medievale „Báthory István”.
Timpul petrecut în Șimleu Silvaniei de Uca Marinescu, poate, a fost prea scurt, dar cred că a fost suficient pentru a-și face o „părere” despre urbea de la poalele falniciei Măguri a Țării Silvaniei și despre împrejurimile acesteia, cu oameni minunați și buni gospodari. Am vizitat, împreună, printre altele: Monumentul lui Mihai Viteazul de la Guruslău; Centrul Cultural „Simion Bărnuțiu” de la Bocșa; Casa Memorială „ Iuliu Maniu” de la Bădăcin; Cabana Brădet, Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Bic, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord (unde directorul Daniel Stejerean a ținut o „lecție” de istorie tematică), Cetatea Medievală „Báthory István”, Parcul Central, Complexul Parohial Ortodox nr.1 (Expoziția permanentă de carte veche, de icoană veche și arheologie, cu o descriere pertinentă a preotului paroh Vasile Boșca, despre diversele exponate), Cetatea Báthory István, Piața Agro-alimentară , Colegiul Național „Simion Bărnuțiu”, Sala de Sport „Măgura”, Stadionul „Măgura” și Centrul de Agrement – toate din Șimleu Silvaniei; Muntele Sfintei Treimi; Stațiunea Balneară Boghiș; Monumentul Cepei de la Pericei; Barajul și Lacul de Acumulare de la Vârșolț. La sfârșit, am remarcat pe fața doamnei Uca Marinescu – simbol al sportivității, al luptei omului cu sine și cu natura, pentru o conviețuire normală – un sentiment de satisfacție, datorită atât prezenței sale pe aceste meleaguri românești, cât și considerației deosebite din partea șimleuanilor și sălăjenilor. În discuția purtată, s-a referit la implicarea benefică a factorilor decizionali locali în organizarea și desfășurarea tuturor activităților, inclusiv cea sportiv-turistică. Aflându-ne în „luna olimpică”, s-a referit la „fenomenul (în sensul bun)” sportiv șimleuan, apreciind activitatea sportivilor, profesorilor și instructorilor sportivi, reliefând contribuția adusă de Primărie și de Consiliul Local, de primarul Septimiu Cătălin Țurcaș, la obținerea diferitelor performanțe sportive. În final, a ținut să-i salute pe toți șimleuanii și sălăjenii cu prietenie, să le ureze viață lungă, în deplină sănătate, propunându-le să-și aducă aminte de jurământul olimpic antic: „Îți mulțumim pentru pământul tău pe care am alergat. / Mulțumim pentru aerul care ne permite să respirăm, / Pentru apele care ne dau de băut, / Pentru Soarele care ne dă lumină și putere”.
Noi, șimleuanii, îi mulțumim pentru vizită și pentru sfaturile adresate, îi întoarcem urarea și o felicităm pentru tot ceea ce a făcut și face pentru umanitate, pentru sport și mediu, pentru cunoașterea României în întreaga lume!
De asemenea, îi urăm „Drum bun!” în următoarele călătorii, în țară, în lungul și în latul Terrei, întrucât Maria-Uca Marinescu a ținut și ține la îndemnul lui Dalai Lama: „O dată pe an, du-te undeva unde nu ai mai fost înainte!”.
Prof. Marin ȘTEFAN