Ionuţ Cormoş
Administraţia Naţională de Meteorologie şi Hidrologie a emis o avertizare în care se arată faptul că, în zilele ce urmează disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Astfel că seria controalelor inspectorilor ITM Sălaj privind respectarea măsurilor ce se aplică în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, va continua şi în această perioadă.
Potrivit ITM, angajatorii sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor prin reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea de echipament individual de protecţie. De asemenea, angajatorii sunt obligaţi să asigure surse de apă plată sau minerală, între doi şi patru litri de persoană, pe schimb.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie, totodată, să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, să urmărească depistarea precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute, să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate. Reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind muncă la temperaturi extreme trebuie, de asemenea, respectată.
În cadrul controalelor efectuate, inspectorii de muncă vor verifica măsurile aplicate de angajatori în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă. Controalele vizează în special sectoarele economice în care se lucrează în spaţii deschise şi se desfăşoară activităţi care necesită efort fizic deosebit, cazuri în care angajatorul poate reduce durata zilei de muncă sau poate împărţi în două timpul destinat muncii.