Tribunalul Sălaj a respins, luni, 1aprilie, recursul formulat de avocaţii celor opt „cămătari” din Jibou împotriva deciziei Judecătoriei Zalău de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile, potrivit Ancuţei Pura, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Sălaj. Cei opt sunt membri ai unui grup de crimă organizată din Jibou, specializat în infracţiuni de înşelăciune şi şantaj, prinşi în flagrant de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sălaj. Miercuri, 27 martie, judecătoria Zalău a admis cererea procurorilor de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.
Recursul s-a judecat în prezenţa celor opt învinuiţi şi a celor câteva rude ale acestora, care au ţinut să fie prezente în sala de judecată. Dacă pe parcursul pledoariilor avocaţilor apărării aparţinătorii acestora au stat liniştiţi, în timp ce procurorul DIICOT, Dan Buduşan, expunea motivele menţinerii celor opt inculpaţi în arest, au început să vocifereze, însă au fost atenţionate de poliţiştii aflaţi în sală.
Unul dintre motivele invocate de avocaţii apărării, Mircea Popoviciu şi Garofiţa Sas, a fost faptul că indignarea opiniei publice nu echivalează cu un pericol social concret, susţinând că sunt suficiente măsurile restrictive, şi anume interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. „Credem că nu este vorba de infracţiuni atât de grave, iar cercetarea în stare de libertate nu va stârni o reacţie a opiniei publice. Vă rugăm să admiteţi recursul şi să dispuneţi revocarea măsurii de arestare preventivă”, a concluzionat avocatul Popoviciu. De asemenea, avocaţii au susţinut că s-a făcut o publicitate exagerată pe canalele TV, în special, inculpaţii fiind prezentaţi ca nişte monştrii, care nenorocesc oamenii, dând dovadă de o cruzime fără margini. În opinia avocaţilor e vorba de exces de zel, „credem că s-a greşit, instanţa de fond nu a luat în seamă starea de sănătate a unor inculpaţi”, a explicat Mircea Popoviciu. Ca exemplu a fost dat Kiss Ioan, care a suferit un preinfarct anul trecut, iar Balogh Iosif Gruia, are eliberat pe numele său un act de handicap mental, respectiv întârziere mentală şi tulburări de comportament, avocatul său, Sas Garofiţa, susţinând că nu s-a făcut o expertiză de specialitate care să dovedească în ce măsură este afectat discernământul acestuia.
După arestare, au început ameninţările
Reamintim faptul că membrii grupării împrumutau diverse sume de bani persoanelor sărace din localitatea Jibou, recuperându-şi mai apoi banii din alocaţiile de stat pentru copii minori, din pensii de handicap şi ajutoare sociale, având complici angajaţi din cadrul Oficiului Poştal Jibou. Gruparea a fost destructurată săptămâna trecută. Mai exact, marţi, 26 martie, inculpaţii au fost prinşi în flagrant când îşi însuşeau ilegal sumele de peste 3.500 de lei de la diferite persoane de etnie romă, bani primiţi ca ajutor social.
Deşi avocaţii apărării au cerut cercetarea clienţilor lor în stare de libertate, susţinând că nu prezintă pericol social, iar izbucnirea unei revolte pe strada Cărămidarilor sau Stejarului din Jibou iese din discuţie, intimidările victimelor au continuat şi după arestarea celor opt din cei 15 învinuiţi în acest dosar. Dan Buduşan, procuror şef DIICOT, a precizat, la judecarea recursului de luni, 1 aprilie, faptul că duminică, 31 martie, una dintre victimele „cămătarilor” a apelat serviciul 112, fiind ameninţată de soacra unuia dintre inculpaţii aflaţi în arest.
….oriicum daca le dati drumul ai executa pe toti cioranangi care iau praduit…asa ca dati-le drumul mai repede ca sa ne scapam de niste ciori…ertem?!
nu sunt de vina ca tingani mint mult datile drum
da sat stit ca va minte pe fata tingani de pe caramidar nu adevara ce zic iei ca le amenitat ca nu sunt camatar datile drumu