Bustul lui Alexandru Ioan Cuza, dezvelit la Jibou

Bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost dezvelit în parcul central din orașul Jibou. Evenimentul a avut loc zilele trecute într-un cadru festiv. Au participat primarul orașului Jibou, Dan Ghiurco, viceprimarul Vlad Pașcalău, parlamentarul Florian Neaga, primarul Zalăului, Ionel Ciunt, viceprimarul Teodor Bălăjel, inspectorul școlar general Vasile Bulgărean, profesori și oameni de cultură. Într-un mesaj al Primăriei Jibou se arată că evenimentul nu este altceva decât un corolar al sentimentelor comunității față de istoria națională, față de unirea românilor și de momentele istorice importante prin care aceasta s-a realizat. Jiboul este orașul în care autoritatea locală și locuitorii orașului se implică de o jumătate de secol în manifestări fără egal în fiecare an pentru sărbătorirea zilei de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. O acțiune inițiată în 1974 de vrednicul de pomenire profesor de istorie Ioan Ivănescu, care îi este părinte spiritual.

Era așadar firesc să avem în Jibou un bust al întregitorului de țară Alexandru Ioan Cuza, ales în 1859 domn al Moldovei la 5 ianuarie și apoi al Țării Românești la 24 ianuarie. Unirea Principatelor Române a reprezentat actul de naștere a României moderne, iar marile puteri au fost puse în fața faptului împlinit prin soluția inteligentă și curajoasă a națiunii române. Cuza va fi de azi martor la manifestarea noastră anuală din 24 ianuarie și va veghea la unitatea noastră. „În 2018, la împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire, am realizat în Jibou grupul statuar al celor trei mari personalități sălăjene Simion Bărnuțiu, Iuliu Maniu și Corneliu Coposu, în memoria făuritorilor idealului românesc de a uni toate provinciile istorice locuite de români în cuprinsul aceluiași stat național, România. Monumentul situat pe platoul din spatele Primăriei, Piața 1 Decembrie 1918, a fost pentru Jibou o datorie morală pentru moștenirea pe care acești înaintași de seamă ne-au lăsat-o prin sacrificii, dar și o datorie a autorității în numele culturii față de locuitorii orașului. După nici doi ani, în vara anului 2020, am inaugurat în Parcul Central, pe strada 1 Mai, monumentul realizat în cinstea legendarului Mihai Vodă cel Viteaz. Mihai Viteazul a fost primul întregitor de țară la 1600, când a devenit domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei, realizând pentru prima dată unirea politică a întregii națiuni. Cu inaugurarea acestui bust al domnitorului Alexandru Ioan Cuza întregim reprezentarea crezului nostru în unitatea românilor, crez care ne definește comunitatea și ne face Orașul Unirii, orașul unității națiunii, ne identifică și ne afirmă cultural”, a declarant primarul Dan Ghiurco.

3 Thoughts to “Bustul lui Alexandru Ioan Cuza, dezvelit la Jibou”

  1. […] Bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost dezvelit în parcul central din orașul Jibou. Evenimentul a avut loc zilele trecute într-un cadru festiv. Au participat primarul orașului Jibou, Dan Ghiurco, viceprimarul Vlad Pașcalău, parlamentarul Florian Neaga, primarul Zalăului, Ionel Ciunt, viceprimarul Teodor Bălăjel, inspectorul școlar general Vasile Bulgărean, profesori și oameni de cultură. Într-un mesaj al Primăriei Jibou se arată că evenimentul nu este altceva decât un corolar al sentimentelor comunității față de istoria națională, față de unirea românilor și de momentele istorice importante prin care aceasta s-a realizat. Jiboul… Citeste mai mult […]

  2. Andrei f.

    Felicitări primăria Jibou, ne bucurăm că alături au fost d-nii Ciunt și Bălăjel.

  3. Anonim

    Nu mai sunt personaje ardelene,salajene?
    Ce a facut susnumitul pt. Jibou,Salaj,Ardeal?

Leave a Comment