Dumitru Brânduş, bunicul lui Dacian Cioloș, s-a născut la 19 mai 1921 în Pericei şi a avut patru surori şi doi fraţi.
„Încă de tânăr a deprins de la tatăl său dragostea pentru pământ şi creşterea animalelor şi a fost pus în situaţia să se ocupe de gospodăria părinţilor, după ce fraţii şi surorile au plecat fiecare la familiile lor. A plecat în armată, după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, direct de pe câmp, cu îngrijorarea că lasă familia părintească fără sprijin, când vremurile erau grele. Şi-a început serviciul militar în armata austro-ungară, la acea vreme, precum mulţi tineri din Transilvania, care treceau printr-o perioadă tumultoasă a istoriei. Când a aflat cum evoluează lucrurile pe front şi că armata română avansa şi-a asumat riscul dezertării din armata austro-ungară şi, după un periplu prin Rusia, a ajuns pe jos acasă, alăturându-se armatei române, care l-a şi lăsat la vatră. Această perioadă l-a marcat profund. A fost o perioadă în care şi-a întârit caracterul de om integru şi drept„, a menţionat preotul din Pericei, Constantin-Ciprian Marincaş, într-o scurtă biografie a defunctului. Acesta a adăugat faptul că Dumitru Brânduş trebuie să fie un exemplu pentru tinerii de astăzi şi a relatat şi o întâmplare care scoate în evidenţă caracterul celui ce a fost ultimul veteran de război din comună.
„Într-o zi a găsit în curtea unităţii militare un portofel cu acte şi mulţi bani, pe care l-a predat imediat superiorului ierarhic. A aflat ulterior că portofelul era al unuia dintre comandanţii unităţii, care a fost foarte surprins de onestitatea transilvăneanului. Drept recompensă pentru onestitatea lui, l-a propus pentru o soldă care să fie vărsată direct părinţilor rămaşi acasă, fără de ajutor„, a povestit Constantin-Ciprian Marincaş. Dumitru Brânduş este cel în casa şi gospodăria căruia europarlamentarul Dacian Cioloş, liderul PLUS, şi-a petrecut copilăria, veteranul de război fiind bunicul acestuia din partea mamei.
Prezent alături de familie la funeralii, Dacian Cioloş a ţinut un emoţionat discurs despre cel ce spune că i-a fost nu doar bunic, ci şi prieten, frate mai mare şi sfătuitor. „Pentru mine, ‘tată bun’ a fost cel care m-a învăţat ce înseamnă dreptatea, dar şi bunătatea, răbdarea şi dăruirea pentru ceilalţi. Mi-a fost bunic, frate mai mare, prieten apropiat, sfătuitor. (…) Cum să uit zilele lumină petrecute cu ‘tată bun’ la păscut, cu vacile, la coasă, la sapă, la cules. Realizez acum, când am 50 de ani, că este omul cu care am petrecut cele mai multe ore în intimitatea şi în singurătatea naturii. (…) Rămas bun ‘tată bun’, rămas bun dragă prietene. Să ne ocroteşti de acolo de sus, cum ai făcut-o în aceşti ani pe care Dumnezeu ţi i-a dat pe pământ„, a spus, cu lacrimi în ochi, Dacian Cioloş.
După slujba ţinută la biserica din Pericei, Dumitru Brânduş a fost condus pe ultimul drum, la cimitirul din sat, unde, înainte de a fi înmormântat, garda de onoare i-a prezentat onorul, iar militarii au tras trei salve de armă în onoarea sa.
Alexandru Moldovan
familie de securisti
Securist e taica-tu iar măta colaboratoare la trombon ,pentru ca despre tine nu pot spune decât ca ești un animal bleg și bolnav
Ciolos e unul dintre cei mai onești oameni cu care am stat de vorbă, cum poate un mizerabil de om , fără sa cunoască, sa jignească pe acest om și pe bunicul sau ?
Nu credeam ca sunt astfel de lepre și prin Sălaj.
Cine nu respecta pe ceilalți nu îi respecta nici pe ai săi!
Dumnezeu sa-l odihneasca . Dar de ce cu onoruro militare ? Ce a facut pentru tara ? Ca dupa el ne-am ales cu o pramatie in politica.y
Si garda de onoare a devenit o afacere pentru cei care-şi permit, nicidecum pentru eroii țarii.
a fost ultimul veteran de razboi din comuna Pericei
„… s-a născut la 19 mai 1921 în Pericei… A plecat în armată, după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial… Şi-a început serviciul militar în armata austro-ungară, la acea vreme, precum mulţi tineri din Transilvania, care treceau printr-o perioadă tumultoasă a istoriei. Când a aflat cum evoluează lucrurile pe front şi că armata română avansa şi-a asumat riscul dezertării din armata austro-ungară şi, după un periplu prin Rusia, a ajuns pe jos acasă, alăturându-se armatei române, care l-a şi lăsat la vatră.”
Ori preotul era beat crita de la palinca, ori jurnalistul care a scris asta e tampit si n-are nicio treaba cu istoria. Evenimentele prezentate sunt in primul razboi mondial, nu in al doilea, cand nici macar nu era nascut. Sunteti de doi bani bucata!!!