Alexandru Moldovan
Zămucă de ied cu jintiţă, agreşe, măcriş şi păsat şi tocană de ied cu cimbrişor, salvie, şovârv şi linte sunt mâncărurile cu care bucătarul sălăjean Mircea Groza a impresionat, la finalul săptămânii trecute, partipanţii la „Festivalul florilor de câmp” de la Viscri, judeţul Braşov.
Pentru ca festinul să fie complet, Mircea Groza a prefaţat cele două mâncăruri cu aperitive precum slănină de Mangaliţa, jumări de gâscă, alături de caş şi telemea de capră de la Ferma Ghiuruţan din Dragu.
Prezent la eveniment, John Akeroyd, botanistul ce îl însoţeşte pe prinţul Charles în vizitele sale din Transilvania, a fost pur şi simplu impresionat de savoarea celor două mâncăruri tradiţionale sălăjene, preferata sa fiind zămuca de ied. John Akeroyd s-a întreţinut minute bune cu bucătarul din Zalău, observând cu atenţie modul în care acesta prepara zămuca. Mircea Groza la rândul său l-a învitat pe botanistul prinţului Charles în Sălaj, la Castrul de la Porolissum şi la Grădina Botanică.
Un cuplu de vârstnici neozeelandezi aflaţi în trecere prin Viscri au ţinut să guste şi ei din tocană de ied, chbiar dacă aceasta nu era încă gata, precizând că la ei mielul şi iedul sunt des utilizaţi la mâncăruri, dar că niciuna nu seamănă cu cea din România.
Am vazut pe televizor preparatele traditionale dacice ale marelui bucatar. Linte si naut alaturi de ceea ce ati prezentat voi. Acum am inteles de ce gustul de linte si naut imi erau asa cunoscute. Pentru ca sunt traditional dacice. Si daca sunt dacice, logica ne spune ca atunci sunt si traditional romanesti.
Vad ca si sursa de foc este tot traditionala. O fi din gazele de sist dacice, direct sub ceaunul lui groza. Asa faceau si dacii. Hai sictir.
Nu stiu cum sunt cele traditionale dar la Severus meniurile la nunti sunt de GROAZA