Vineri, 27 septembrie 2013, pe o vreme splendidă de toamnă, Batalionul 315 Artilerie “Simion Bărnuţiu” din Garnizoana Şimleu Silvaniei a fost într-o mare sărbătoare, prilejuită de împlinirea a 45 de ani de existenţă. Acesta, sub diferite forme de restructurare ale armatei, duce mai departe tradiţiile de luptă ale Regimentului 315 Artilerie, îndeplinându-şi cu onoare misiunile, în concordanţă cu sarcinile de slujire cu credinţă a României şi a poporului ei.
La festivitate au participat personalităţi ale Armatei Române, ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi profesionişti, personal civil contractual – cadre militare active şi în rezervă, precum şi invitaţi de seamă, de la nivel local, judeţean şi naţional, printre care: foşti comandanţi ai unităţii militare, reprezentanţi ai administraţiei de stat locale şi judeţene, şefi ai instituţiilor publice, elevi şi profesori ai Şcolii Gimnaziale «Silvania» Şimleu Silvaniei. În acest context, amintesc prezenţa col.dr. Petru Pah – locţiitor al şefului de stat major pentru operaţii al Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, a generalului de brigadă în rezervă Florian Caba, a col. Ioan Florentin Buhoş – comandantul Garnizoanei şimleuane, a col.r. Gheorghe Bilanici, a col.r. Vasile Pascu şi a col.r. Alexandru Liviu Şerban – toţi trei foşti comandanţi ai regimentului. La sosire, participanţii au primit din partea organizatorilor: «Diploma Aniversară», Insigna «45 de ani sub Tricolor», «Cartea de participare» şi un pliant cu istoricul succint al batalionului şi cu programul activităţilor.
Ceremonialul a fost dirijat de lt.col. Ionel Mangiurea – ofiţer în statul major al batalionului, după un riguros protocol ostăşesc. Lt.col. Eugen Paulete – locţiitorul comandantului batalionului, a dat raportul lt.col. Gigi Dumbravă – comandantul Batalionului 315 Artilerie «Simion Bărnuţiu», cel care a prezentat, apoi, onorul şi raportul col. dr. Petru Pah – locţiitor al şefului de stat major pentru operaţii al Diviziei 4 Infanterie «Gemina». În marş de întâmpinare, au avut loc salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a formaţiei, cu efectuarea salutului cuvenit acesteia.
După intonarea Imnului de Stat al României, interpretat superb de eleva Alice Olivia Ghile din Zalău, în acompaniamentul Fanfarei «Promenada» din Zalău, col.dr. Petru Pah a prezentat «Mesajul Şefului Statului Major al Forţelor Terestre» – general maior dr. Mircea Savu şi, citind atestatul de conferire a «Emblemei de Onoare a Forţelor Terestre», a înmânat-o şi a ataşat-o solemn la Drapelul de Luptă al batalionului. A urmat oficierea serviciului religios săvârşit de preacucernicul părinte protopop al urbei şimleuanue, Dan Haiduc.
Despre Batalionul 315 Artilerie «Simion Bărnuţiu» – istoric, activitate şi rezultatele acesteia în cei 45 de ani petrecuţi sub tricolorul României – au vorbit: lt.col. Gigi Dumbravă, ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului Şimleu Silvaniei, jr.Lucian Băican – subprefectul judeţului Sălaj, ing.Lucian Bode – deputat în Parlamentul României şi col.r.Alexandru Liviu Şerban – fost comandant al regimentului.
Întreaga asistenţă a aplaudat defilarea batalionului 315 Artilerie « Simion Bărnuţiu » şi onorul prezentat de Fanfara « Promenada » din Zalău, urmând vizitarea standului cu armament şi tehnică specifică de artilerie, a sălii de tradiţii şi a sălii tactice. În plus, fanfara a prezentat un program artistic specific, deconectant.
Sărbătorirea batalionului s-a încheiat cu o masă festivă oferită de comandantul acestuia, unde a avut loc întâlnirea dintre generaţii, cu inevitabila depănare a frumoaselor amintiri. Participanţii au fost încântaţi de programul artistic oferit de «Melos Group» – condus de cantautorul Ilie Oros- Uţă şi de dansatorii Ansamblului «Porolissum» din Zalău – instructor coregraf Marin Hosu. Într-o înălţătoare atmosferă, s-a cântat, în cor, «Mulţi ani, trăiască!».
Prof. Marin Ştefan, Şimleu Silvaniei
Acest regiment a fost creat de Ceauşescu, pentru apărarea cuceririlor socialiste.
Cum acest obiectiv nu a fost îndeplinit, nu pot fi decât penibili cei care vorbesc de „tradiţiile” de luptă ale acestui regiment.
Eu aş fi desfinţat regimentul, iar pe ofiţerii cu onoarea militară pătată, şi-au trădat comandantul suprem, i-aş fi degradat.
Numai că azi este vremea trădătorilor, acestora urmează să le fie majorate din nou pensiile şi aşa neruşinat de mari.
Pentru a şti în ce regim trăim, mai adaug doar atât.
Pentru a susţine pensia unui banal maistru militar, de 9.600 lei, trebuie să muncească şi să cotizeze la Sistemul Naţional de pensii, 15-20 de medici, arhitecţi şi profesori.
Români, treziţi-vă !
Acest „zalauan” nu stie nimic despre armata!
Pentru zalauanul informat mai nemernicule de unde ai auzit tu de pensie de maistru militar in suma fantastica de 9.600 lei ? e ceva imposibil de ce urasti asa de mult aceasta profesie?
Lasati-l in plata Domnului pe acest nemernic de „zalauan” care este un scandalagiu de profesie, un intrigant si caruia ii miroase urat totul! Isi vara coada peste tot, indiferent de tema pusa in discutie si isi varsa veninul fara sa aiba un pic de dfiscernamant! Suta la suta omul este beteag si cu asemenea specimene n-avem ce discuta! Deci, ignorati-l!
Dar oare cum a fost posibil sa aiba loc acest ceremonial fara ca la el sa fie prezenta si Nutica Udrea? Mare greseala au facut organizatorii si s-ar putea s-o incurce!
Cuvintele sunt uneori grele… precum pietrele, mai ales cand sunt incarcate cu ura, alteori sunt usoare precum nuste fulgi de nea. Cavaleri ai dreptatii sunt peste tot in Romania… vreau sa va spun doar atat… nu mor caii cand vor cainii. Cine n-a urcat pe un Hercules vreodata nu stie de ce un militar isi pune viata in bat de fiecare data, cine nu a tras cu tunul… iarasi nu are idee ce implica aceasta. Sunt multe de discuta referitor la tema aceasta, dar cred eu ca altii sunt mai in tema sa discute chestiunile astea Sarbatoarea in cauza desi a fost pentru toata lumea… a fost aparte pentru cei care lucreaza acolo… la E … de V.
P.S. Elena Udrea am chemat-o dar era ocupata