Andreea Vilcovschi & Flavia Pintea
În acest zile, vremea se va înrăutăţi, meteorologii anunţând viscole şi drumuri blocate. De altfel, pe parcursul zilei de luni, Sălajul s-a aflat sub cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului. Ca să prevină problemele, drumuarii au realizat hărţi cu drumurile din toată ţara care se înzăpezesc cel mai uşor. Şi judeţul nostru este traversat de astfel de şosele.
Agenţia Naţională de Meteorologie a anunţat o răcire accentuată a vremii începând de luni, media temperaturilor diune urmând să scadă de la 5 la 0 grade, iar cea a minimelor nocturne, de la 4 grade, la -7 grade. Şoferii ar trebui să se pregătească serios pentru iarnă, mai ales că Sălajul a fost inclus pe lista judeţelor înzăpezibile, într-o informare realizată de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
Conducătorii auto trebuie să acorde atenţie sporită pe timp de iarnă pe DN 1F, în zona Meseşului, între kilometrii 70 şi 82, şi în pe Gorgana, între kilometrii 59 şi 61, pe DN 1C, în sectorul Mesteacăn, între kilometrii 103 şi 114, dar şi pe DN 1H, de la kilometrul 26, la kilometrul 42, pe legătura dintre limita cu judeţul Bihor, Halmăşd şi Nuşfalău.
Aproape 2 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene
În urma controalelor efectuate în teren de către membrii comisiei constituită la nivel de judeţ, din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Consiliului Judeţean şi ai Poliţiei Rutiere, aceştia au constatat că toate cele 34 de primării care au încheiat protocoale cu administraţia judeţeană pentru întreţinerea drumurilor pe timp de iarnă au semnat contracte cu firme de specialitate. „Au fost verificate depozitele, utilajele de deszăpezire, dacă primăriile şi agenţii economici care trebuie să asigure deszăpezirea drumurilor judeţene sunt pregătiţi de iarnă. Nu au fost constatate probleme”, ne-a declarat Oana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Judeţului Sălaj.
Aceasta a ţinut să precizeze că, în funcţie de evoluţia vremii, dar şi de semnalele primite din teritoriu, vor avea loc şi alte controale de acest gen.
Pentru această iarnă, CJ Sălaj va pune la dispoziţia primăriilor în vederea deszăpezirii drumurilor judeţene 1,8 milioane de lei, o primă tranşă, în valoare de 900.000 de lei intrând deja în conturile autorităţilor locale. Tranşa a doua va fi virată la începutul lui 2014.
Cea mai mare sumă de bani a fost direcţionată către comuna Agrij, aceasta primind 90.000 de lei. Aleşii au fost darnici cu oraşul Cehu Silvaniei, care va beneficia de 75.000 de lei, cu comuna Sărmăşag, care a primit 67.000 de lei, dar şi cu Cizer, pentru care s-au alocat 60.000 de lei.
La polul opus se regăsesc primăriile din Poiana Blenchii, Hida şi Jibou, care au fost cadorisite cu cel mult 5.000 de lei.
Alocările s-au făcut în funcţie de lungimea şi de nivelul de viabilitate al fiecărui drum în parte. În lista traseelor pentru care administraţia judeţului alocă fonduri au fost cuprinse 53 de porţiuni de drum, ce totalizează 603 kilometri, structurate pe patru nivele de viabilitate. Fiecare nivel presupune un termen maxim de la încetarea viscolului ori a ninsorii în care autorităţile trebuie să execute deszăpezirea părţii carosabile.
Oficialităţile judeţene au solicitat trei kilometri de parazăpezi, care urmează să fie montate pe drumurile naţionale ce traversează Sălajul, acolo unde zăpada poate fi viscolită. Dacă situaţia o va cere, aceste sisteme de protecţie vor fi amplasate şi pe drumurile judeţene.
În această iarnă, intervenţiile pentru deszăpezire vor avea loc pe 276 de kilometri de drumuri naţionale, 604 kilometri de drumuri judeţene şi 850 de kilometri de drumuri comunale.
Anvelopele de iarnă, obligatorii şi în acest an
Conducătorii auto sunt obligaţi să-şi echipeze maşinile corespunzător, adică să monteze cauciucurile de iarnă, altfel riscă amenzi cuprinse între 720 şi 1.600 de lei. De asemenea, şoferul unei maşini fără cauciucuri de iarnă care blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi va fi nevoit să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat. Totodată, conducătorii auto riscă nu doar să fie amendaţi, ci şi să nu fie despăgubiţi în cazul unor accidente.
Anvelopele de iarnă devin obligatorii de fiecare dată când se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, nu începând cu 1 noiembrie. Aşadar, utilizarea cauciucurilor de iarna nu este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului.
Potrivit legii, care a intrat în vigoare în 1 noiembrie 2011, reprezintă contravenţie, conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.
De asemenea, singurele anvelope de iarnă acceptate sunt cele inscripţionate cu unul dintre simbolurile “M+S”, “M.S.”, “MS” sau “M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai “all seasons”.
“Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S)”, au explicat reprezentanţii Ministerului Transporturilor.
Autovehiculele de transport persoane cu maxim nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, deci şi autoturismele personale, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarna pe toate roţile. Aceeaşi prevedere este valabilă şi pentru autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mică (sau egală) de 3,5 tone. În schimb, vehiculele de transport marfă de peste 3,5 tone şi cele de transport de persoane cu peste nouă locuri trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă numai pe axele de tracţiune.