Cei doi tineri, de 20, respectiv 22 de ani, care au înjunghiat mortal un zălăuan de 37 de ani, sunt trimişi în judecată, sub acuzaţia de omor calificat, la aproximativ două luni de la comiterea faptei. Dosarul a fost înregistrat, în cursul zilei de marţi, 28 iulie, pe rolul Tribunalului Sălaj. De asemenea, potrivit reprezentanţilor instanţei, magistraţii au decis marţi menţinerea măsurii arestării preventive.
Reamintim că tragedia s-a petrecut în luna mai, în noaptea de 18 spre 19, într-o locuinţă din Valea Miţii. Poliţiştii sălăjeni au fost sesizaţi, prin apel la numărul unic de urgenţă 112, la ora 2,45, despre faptul că persoane necunoscute au pătruns în locuinţa lui Andrei Varga de 37 de ani, din Zalău şi i-au aplicat acestuia mai multe lovituri în cap şi l-au înjunghiat în zona pieptului. Cu toate că, faţa locului, a intervenit în scurt timp, un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Sălaj, care a efectuat manevre de resuscitare, din nefericire, victima a decedat.
Posibilii autori au fost reţinuţi la scurt timp după comiterea faptei. Este vorba de Isidor Lingurar şi Emilian Lingurar, care, de altfel, se află în arest preventiv din 20 mai.
Potrivit anchetatorilor, în urma audierii celor doi, a reieşit că fapta a fost premeditată de către unul dintre tineri.
Victima, zălăuanul de 37 de ani, a depus o plângere la poliţie după ce unul din cei doi suspecţi îi furase caii. Deşi tânărul în cauză i-a dat o sumă de bani şi i-a înapoiat caii, bărbatul a refuzat să-şi retragă plângerea. Drept urmare, acesta a fost condamnat la închisoare cu executare, moment în care tânărul l-a ameninţat pe zălăuan cu moartea, ameninţare ce a fost reluată şi mai recent, susţin procurorii sălăjeni. „În fapt s-a reţinut că, în data de 19 mai 2015, inculpaţii s-au deplasat la locuinţa victimei Varga Andrei (rudenie de grad 3), unde după ce inculpatul Lingurar Isidor i-a aplicat victimei, lovituri cu o bâtă în cap, Lingurar Emilian – Caran i-a aplicat victimei mai multe lovituri cu un cuţit, dintre care una penetrantă în zona toracică, producând decesul acestuia, pe motiv că a sesizat organele de urmărire penală, a dat declaraţii ori a prezentat probe într-o cauză penală”, au precizat anchetatorii.
De asemenea, procurorii au ţinut să sublinieze faptul că punerea în mişcare a acţiunii penale şi sesizarea instanţei este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.