Astăzi este prima zi de primăvară! Un anotimp special, în care natura se dezmorţeşte, primul vestitor al primăverii fiind ghiocelul şi desigur mărţişorul.
În orașele județului, comercianţii de mărţişoare aşteaptă clienţii. Tradiţia spune că oamenii oferă cu multă plăcere mărţişoare celor pe care îi iubesc şi îi respectă, ca simbol al admiraţiei lor, ca respect şi stimă specială pentru tinere şi doamne. De la potcoave, trifoi, coşari, buburuze, îngeraşi, pălării, fluturaşi, floricele sau diverse animăluţe, până la mărţişoare tip breloc, sau tip broşe, croşetate sau din argint se întind pe mesele vânzătorilor din oraș, dar și pe standurile supermaketurilor. Preţurile sunt pentru toate buzunarele de la minimum doi lei, până la 45-50 de ei.
Legenda mărţişorului
Numele de „mărţişor” provine de la „marţ” – denumire populară a lunii martie. Credinţa populară şi legendele despre venirea primăverii amintesc că în data de 1 martie, cine poartă mărţişor, care simbolizează trezirea la viaţă, va fi sănătos şi va avea noroc tot anul. Mărţişorul se poartă până în momentul în care înfloresc trandafirii sau vişinii, iar atunci firul roşu al acestuia se pune pe o ramură de trandafir respectiv vişin. În unele zone ale ţării, mărţişorul se poartă doar atât cât durează zilele Babelor, când se scoate şi se agaţă de crengile unui copac. Se spune că acesta va aduce belșug în casele oamenilor, iar dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini. La început mărţişorul a fost o monedă de aur sau argint, la care era ataşat un şnur realizat din două fire răsucite în combinaţie de alb şi roşu sau alb şi negru, combinaţii care semnificau lupta vieţii asupra morţii, a sănătăţii împotriva bolii. Tot legendele precizează că, la începuturi, mărţişorul se purta la gât sau la mână, la încheietură, apoi în piept cum este specific zilelor de astăzi şi desigur toţi cei care purtau mărţişor aveau certitudinea că orice dorinţă le va fi îndeplinită.
Au început zilele Babei
Tot tradiţia spune că odată cu venirea primăverii, de 1 Martie nu se lucrează, pentru a nu o supăra pe baba Dochia, care poate să trimită timpul friguros. Prima zi de primăvară semnifică totodată şi intrarea în cele nouă zile ale Babelor. În general, femeile îşi aleg dinainte una din aceste zile şi cum va fi ziua aleasă, aşa le va fi şi norocul lor în acest an. Se mai spune că baba aleasă reprezintă carcaterul persoanei respective. Tot în prima zi de primăvara fetele, în special cele din mediul rural, se spală cu apă din zăpada topită, pentru a avea tenul curat.
Legenda Babei Dochia
Prima zi a primăverii este ziua babei Dochia. Legenda babei Dochia spune că aceasta era o femeie vârstnică care avea o fiică vitregă pe care nu o îndrăgea deloc. Într-o zi geroasă de iarnă, Dochia i-a dat fiicei o haină foarte murdară şi a trimis-o la râu să o spele până va fi albă, însă cu cât spăla fata haina aceasta se făcea tot mai neagră. Îngheţată de frig şi foarte supărată, tânara fată s-a pus pe plâns, moment în care, lângă ea, a apărut un tânăr – Mărţişor, care i-a oferit o floare şi a sfătuit-o să meargă acasă. Tânara l-a ascultat şi până a ajuns acasă haina neagră s-a făcut albă ca zăpada, exact aşa cum îi spusese Dochia. În momentul în care a ajuns acasă, batrâna Dochia a observat floarea fetei, primită de la Mărţişor, pe care o avea în păr şi a crezut că a venit primăvara şi a pornit cu turma de oi pe munte. Cum urca muntele, vremea se făcea tot mai frumoasă, iar baba Dochia tot mai renunţa la câte un cojoc. Ajungând în vârf, se porni un vifor şi i se arătă Mărţişor, care îi spuse: „Vezi cât de rău este să stai în frig, tu, cea care ţi-ai obligat fiica să spele haine în râul îngheţat”. Atunci Dochia a înghețat împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră. Rocile se pot observa și astăzi pe muntele Ceahlău și sunt o mărturie vie a acestui mit românesc.
[…] Astăzi este prima zi de primăvară! Un anotimp special, în care natura se dezmorţeşte Citeste mai mult […]