Arheologul culinar Mircea Groza și-a lansat cartea la Zalău

Considerată una dintre cele mai bune cărți de profil din ultimele decenii, lucrarea scrisă de arheologul culinar Mircea Groza și intitulată sugestiv „Zămuri, supe, zupe și năcreli” a fost lansată și la Zalău. Evenimentul a coincis cu deschiderea librăriei Cărturești în centrul comercial Value Centre din oraș. Evenimentul s-a desfășurat joi seara și s-a bucurat de prezența a zeci de oameni, apropiați, pasionați de bucătăria sălăjeană, admiratori, dar și simpli trecători.

În deschiderea evenimentului, managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, Corina Bejinariu, le-a vorbit celor prezenți despre cartea pe care o consideră mai degrabă un volum-document, o lucrare pentru scrierea căreia a fost nevoie de decenii de muncă, de ieșiri în teren, în satele din toate colțurile Sălajului. Mircea Groza a căutat, a cercetat, a stat de vorbă cu sute de bătrâni din sate, din cătune uitate, a vorbit despre rețete vechi, despre mâncăruri simple, toate locale, bazate pe ingrediente de sezon. Demersul s-a concretizat printr-o scriere de referință, prin rețete prezentate într-un limbaj arhaic extraordinar. Nu sunt simple rețete, sunt mâncăruri povestite, îmbietoare, dar scrise și cu un dram de ironie. Lucrarea este considerată una dintre cele mai bune cărți de bucate din România ultimelor decenii. La eveniment a participat și Cosmin Dragomir, unul dintre pionii principali în misiunea realizării acestui volum. „Doi ani a durat sa definitivăm această carte. Acestora le adăugăm cei 40 de ani de când Mircea Groza cercetează gastronomia sălăjeană și transilvăneană. E prima dintr-o serie de autor și deja lucrăm la volumul al doilea. 182 de rețete de zămuri (selecție din vreo 400), toate ilustrate și explicate în stilu-i caracteristic”, este mesajul lui Cosmin Dragomir. Vizibil emoționat, Mircea Groza le-a mulțumit tuturor celor prezenți și le-a reamintit cât de important este să avem grijă de patrimoniul culinar local, de oamenii simpli de la țară, de cei care știu cu adevărat să prețuiască o bucată de pâine sau să gătească doar cu ceea ce au în grădină sau cămară. Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe și cu un moment specific susținut de socăcițele din Marin, totul sub coordonarea sălăjencei Floarea Bonțe, celei căreia i se spune „Cătănoaia” și este cunoscută pentru promovarea mâncărurilor locale din satul Marin. Apărută la Editura Gastroart și având 320 de pagini ilustrate, cartea cuprinde aproape 200 de rețete culese de sălăjeanul Mircea Groza în ani și ani de cercetări în satele Sălajului. Prefața cărții este semnată de Cătălin Ștefănescu și continuă cu o scrisoare de la Grigore Leșe. Din punctul meu de vedere, Mircea Groza este unul dintre oamenii care au promovat cel mai mult Sălajul în țară și străinătate, iar pentru asta ar trebui să-i mulțumim. Cartea poate fi comandată pe carturesti.ro

Foto: Cristi Spînu

2 Thoughts to “Arheologul culinar Mircea Groza și-a lansat cartea la Zalău”

  1. […] Considerată una dintre cele mai bune cărți de profil din ultimele decenii, lucrarea scrisă de arheologul culinar Mircea Groza și intitulată sugestiv „Zămuri, supe, zupe și năcreli” a fost lansată și la Zalău. Evenimentul a coincis cu deschiderea librăriei Cărturești în centrul comercial Value Centre din oraș. Evenimentul s-a desfășurat joi seara și s-a bucurat de prezența a zeci de oameni, apropiați, pasionați de bucătăria sălăjeană, admiratori, dar și simpli trecători. În deschiderea evenimentului, managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, Corina Bejinariu, le-a vorbit celor prezenți despre cartea… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Cum de nu a apărut cartea în coeditare cu una dintre editurile sălăjene?

Leave a Comment