Un angajat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Inspectorii de Integritate au arătat că raportul de serviciu al lui Ioan Şandor, funcţionar public în cadrul Centrului Local APIA Jibou nu a fost suspendat în perioada participării la campania electorală pentru alegerile locale din luna iunie 2012, încălcându-se, astfel, dispoziţiile Legii nr. 161/2003, potrivit cărora „raportul de serviciu al funcţionarului public se suspendă pe durata campaniei electorale, până în ziua ulterioară alegerilor, dacă nu este ales”.
Şandor a fost informat „despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentantat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, se arată într-un comunicat de presă al ANI. Potrivit aceleiaşi surse, funcţionarul sălăjean a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărate.
De cealaltă parte, Ioan Şandor susţine că nu a primit, deocamdată, nicio înştiinţare oficială din parte ANI. Angajatul Centrului Local APIA Jibou recunoaşte că a fost implicat în campania electorală pentru alegerile locale de anul trecut, însă susţine că acest lucru s-a întâmplat în afara programului de lucru. „Nu am participat la campania electorală în timpul serviciului, ci doar după orele de program, prin urmare nu aveam de ce să-mi suspend raportul de serviciu”, ne-a declarat Şandor, care a candidat pe listele PDL, dar fără succes, pentru fotoliul de primar al comunei Someş-Odorhei.
Funcţionarul public a mai precizat că de îndată ce va primi înştiinţarea oficială de la ANI, va contesta în instanţă raportul inspectorilor de Integritate.
Legislaţia în vigoare prevede că fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. În plus, persoana în cauză este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate politică timp de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia respectivă sau a încetării de drept a mandatului.
ANI a găsit patru „clienţi” în Sălaj
Şandor nu este singurul sălăjean de pe lista incompatibililor ANI. În luna iunie a acestui an, Nicular Cheţe, consilier în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, a fost declarat incompatibil deoarece în perioada 27 aprilie-11 iunie 2012 a participat la campania electorală desfăşurată cu ocazia alegerilor locale, candidând pentru funcţia de primar al comunei Gîrbou, fără a-şi suspenda raportul de serviciu.
Lista este completată de către primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, care, susţine ANI, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 mai 2010-1 august 2013, precum şi în perioada 26 iulie 2010-prezent, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de primar al municipiului şi calitatea de reprezentant al municipiului Zalău în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor SC E-Star Distriterm SRL, precum şi în cadrul Adunării Generale a Asociaţilor SC Citadin Zalău SRL. Astfel, acesta a încălcat dispoziţiile Legii 161/2003, potrivit cărora „funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local”.
La rândul său, edilul din Dragu, Claudiu Lazăr, a intrat de două ori în vizorul ANI. La început de octombrie, „în calitate de primar al comunei Dragu, a semnat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale în funcţia de consilier personal al primarului, precum şi fişa postului pentru aceasta şi, totodată, a emis şi dispoziţia de numire în funcţie”.
În acest fel, consideră inspectorii Agenţiei, Lazăr a încălcat dispoziţiile Legii nr. 161/2003, potrivit cărora „primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitatea funcţiei, care produce un folos material, pentru sine, pentru soţul său”.
O lună mai târziu, ANI anunţa că primarul din Dragu s-a aflat în stare de incompatibilitate şi în perioada 11 mai-20 iunie 2012, „întrucât a deţinut, simultan, calitatea de funcţionar public şi calitatea de candidat la alegerile locale, şi, ulterior, pe cea de primar al comunei Dragu (începând cu data de 18 iunie 2013)”.
ANI asta a lor se ocupa numai de gainarii. pestii mari ? … sunt prea grasi
e plin de „incompatibili” la APIA, APDRP si alte institutii ale statului care deruleaza bani europeni, unde angajatii se situeaza si de o parte si de alta a baricadei
nu de multe ori, nici nu sti daca acel angajat este cel care ar trebui sa verifice documentatia sau sa o intocmeasca contra cost, binenteles 🙂
sau el o intocmeste, si tot el o si verifica, dar mai si gaseste greseli