Amenzile contravenționale aplicate șoferilor, pentru încălcarea legislației rutiere, vor putea fi achitate într-un cont unic al Trezoreriei Statului, în orice localitate din țară, fără să conteze unde își are domiciliul persoana amendată. Măsura este inclusă într-un act normativ apărut recent în Monitorul Oficial și se va aplica din ianuarie 2019, scopul principal fiind simplificarea sistemului de plată a amenzilor de natură contravențională.
Este vorba de Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, care a apărut miercuri în Monitorul Oficial. Prevederile referitoare la plata amenzilor de circulație într-un cont unic se vor aplica de la 1 ianuarie 2019.
În esență, la Trezoreria Statului va fi deschis un cont unic pentru încasarea amenzilor de circulație. Astfel, acestea vor putea fi plătite de oriunde din țară, fără să aibă importanță unde stă persoana amendată. Cu alte cuvinte, o persoană amendată în Zalău, de exemplu, va putea să achite banii, fără nicio problemă, în Brașov.
„Achitarea în numerar a amenzilor contravenționale se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau la alte entități care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei legi, indiferent de domiciliul persoanei fizice”, este lămurit în noua lege.
Pe deasupra, achitarea amenzilor în contul unic nu va trebui dovedită către agentul constatator sau către entitatea la care este acesta angajat. De ce? Pentru că autoritățile vor avea un sistem informatic în care se vor putea face orice fel de verificări cu privire la amenzile achitate sau neachitate. Pentru a putea fi identificate în sistem, procesele-verbale vor avea o serie de evidență unică.
Aceste reguli se vor aplica, din ianuarie 2019, doar amenzilor de circulație, însă autoritățile vor să extindă, pe viitor, aplicabilitatea și la alte tipuri de amenzi contravenționale ce pot fi aplicate românilor. Legea nr. 203/2018 va avea și norme de aplicare, ce trebuie aprobate de Guvern până în ultima zi a anului curent.
În altă ordine de idei, actul normativ prevede și extinderea termenului în care contravenienții pot achita jumătate din minimul unei amenzi. Mai precis, acesta va fi, din 24 august 2018, de 15 zile de la primirea procesului-verbal, față de doar 48 de ore, cât este acum.
Deci banii din amenzi nu vor mai merge la bugetele locale, si asa saracite, ci in bugetul „national” controlat de PSD! De unde atata entuziasm Olivian Vadan?