Patronii sălăjeni s-au ales cu amenzi de peste 1,2 milioane de lei, ca urmare a controalelor efectuate, anul trecut, de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj pentru depistarea şi combaterea muncii „la negru”. Un număr de 126 de persoane au fost prinse muncind fără forme legale de angajare, reprezentând doar jumătate din cazurile depistate în 2011.
Cazurile de muncă nedeclarată înregistrează un trend descendent în rândul patronilor sălăjeni. Cu toate acestea, agenţii economici continuă să folosească oameni fără întocmirea actelor legale de angajare pentru a nu mai plăti contribuţiile la stat, fiind conştienţi că riscă amenzi foarte mari pentru fiecare persoană prinsă în ilegalitate.
Potrivit raportului de activitate în relaţiile de muncă întocmit de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, în controalele desfăşurate de inspectorii de muncă au depistat anul trecut aproximativ 120 de persoane muncind fără forme legale de angajare la firmele din judeţ, faţă de peste 320 câte au fost identificate în anul 2011. „La finele anului trecut, cele 1.553 controale efectuate în vederea identificării şi combaterii cazurilor de muncă fără forme legale s-au concretizat în următoarele rezultate: 78 de angajatori depistaţi şi sancţionaţi pentru folosirea forţei de muncă fără forme legale de angajare şi 126 de persoane depistate fără documente legale. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 1,24 milioane de lei”, se arată în raport.
Comparativ cu anul precedent celui analizat, cazurile de muncă nedeclarată au scăzut la jumătate. Astfel, dacă în 2012 au fost identificate 126 de persoane muncind „la negru”, în 2011, inspectorii au identificat la firmele controlate 323 de persoane lucrând deşi nu aveau documente legale de angajare.
Potrivit sursei menţionate anterior, în controalele desfăşurate pentru combaterea muncii nedeclarate, inspectorii de muncă au dispus 253 de măsuri pentru remedierea neconformităţilor depistate, doar 193 dintre acestea fiind duse la îndeplinire de către angajatori.
Munca la negru, de top în construcţii
În urma controalelor desfăşurate s-a constatat că munca fără forme legale de angajare se manifestă cu preponderenţă în construcţii, comerţ şi industria alimentară şi panificaţie, scrie în raport. De altfel, inspectorii au depistat persoane muncind la negru în domenii precum: servicii de coafură şi frizerie, de cosmetică, de pază şi protecţie, la spălătorii şi vulcanizări auto, în silvicultură şi exploatări forestiere, în industrie uşoară, textile, confecţii pielărie şi încălţăminte etc.
Inspectorii de muncă au desfăşurat acţiuni şi pentru prevenirea şi combaterea exploatării copiilor şi tinerilor sub 18 ani prin muncă, în vederea eliminării celor mai grave forme ale muncii copilului şi identificarea cazurilor de „exploatare a copilului prin muncă”. Au fost verificaţi pe această linie 19 angajatori, la 15 dintre aceştia fiind găsiţi muncind 21 de minori fără forme legale de angajare. Au fost aplicate amenzi de 6.100 de lei, fiind dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate.
Peste 1.600 de controale efectuate
Organele de control au verificat anul trecut 1.652 de angajatori dacă respectă legislaţia privind raporturile de muncă. Dintre aceştia au fost sancţionaţi contravenţional 413 agenţi economici, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 1,3 milioane de lei.
Potrivit raportului anual de activitate al ITM Sălaj, 78 de angajatori au fost sancţionaţi cu amenzi de 1,24 de milioane de lei pentru practicarea muncii fără forme legale de angajare, au fost aplicate şapte amenzi în valoare de 10.500 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară şi nouă amenzi în valoare de 2.700 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară. De asemenea, au fost scrise două amenzi în valoare de 3.000 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor privind repausul săptămânal, patru amenzi de 6.000 de lei au fost date pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la obligaţia angajatorului ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă . O amendă de 1.500 de lei a fost aplicată de inspectorii de muncă pentru abateri de la legislaţia privind munca de noapte.
Aproape 80 de reclamaţii împotriva angajatorilor
Pe parcursul perioadei analizate, 78 de persoane au depus sesizări împotriva angajatorilor. Acestea au vizat nemulţumiri precum: neplata drepturilor salariale, munca fără forme legale de angajare, nerespectarea prevederilor privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, neacordarea concediului de odihnă cuvenit, nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară şi cea de noapte etc.
Conform documentului menţionat anterior, dintre sesizările depuse au fost soluţionate 66 de cazuri, şase au fost redirecţionate altor instituţii spre soluţionare, una a fost clasată iar alte cinci sunt în curs de soluţionare.