În seara de 6 septembrie a fost închis un sector din DN 1F, la graniţa dintre Satu Mare şi Sălaj, după ce în zonă a fost semnalată o scurgere de gaze. Apă amestecată cu gaz a sărit la zeci de metri înălțime, chiar în apropierea unei benzinării. Se pare că incidentul s-a produs după forarea unei fântâni, în afara localității Supuru de Sus, foarte aproape de limita cu județul nostru. Proprietarul terenului pe care se găsește puțul cu pricina a apelat la o firmă autorizată pentru a curăța puțul, care avea un debit foarte mic de apă. Prin urmare, în urma lucrărilor de forare la o adâncime mai mare s-a ajuns la această situație.
Autoritățile din Satu Mare au fost informate de acest incident la ora 19.30. Traficul în zonă a fost oprit la ora 20, pentru măsurători şi cercetări necesare în vederea evitării oricărui pericol. Accesul persoanelor în zonă a fost interzis. A fost transmis şi un mesaj de avertizare al locuitorilor din Supur şi Bogdand, prin intermediul sistemului RO-ALERT. Echipele de intervenție au delimitat un perimetru de siguranță faţă de locul intervenţiei pentru a proteja populația. La faţa locului s-au deplasat trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, un echipaj de terapie intensiv mobilă, un echipaj de prim ajutor şi o autospecială de primă intervenţie, precum şi 21 de cadre militare. Polițiștii din Satu Mare au cerut sprijinul polițiștilor sălăjeni pentru dirijarea traficului rutier în zonă. În sprijin, pentru stabilirea posibilelor substanţe degajate în aer au fost solicitate: un echipaj CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear) din cadrul ISU Maramureș şi un echipaj CBRN din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă din Ciolpani, Bucureşti, care se afla la ISU Bihor într-un exercițiu internațional. ISU Satu Mare a transmis că, în urma măsurătorilor realizate, până la această oră, s-a detectat gaz metan în concentraţie de 284 ppm. Din păcate, presiunea gazelor nu pare să scadă.
În data de 7 septembrie, la sediul Prefecturii Satu Mare, la ora 10.30, a avut loc o conferință de presă legată de acest subiect. Contactat cu privire la pașii care se fac în prezent, în zona afectată, Florin Mureșan – consilier la cabinetul Prefectului din Satu Mare ne-a declarat că „traficul în zona afectată este oprit în prezent pe o lungime de 800 de metri, cu siguranță acest lucru se va prelungi pentru mai multe zile. Nu a fost necesar să evacuăm populația. În acest moment, echipaje ISU monitorizează și țin sub control situația. Se lucrează pentru a închide puțul respectiv. Nu a fost nicio explozie, dar este normal să supraveghem cu mare atenție situația”. Legat de cei care se fac vinovați de acest eveniment, consilierul sătmărean spune că „oamenii care au săpat acel puț nu au știut că există o pungă de gaz, terenul este privat, din câte știm proprietarul a făcut cerere pentru a fora acel puț pe proprietatea sa”.
În conferința de presă de la Satu Mare s-a precizat că, în data de 7 septembrie, la ora 9, a fost convocată o ședință extraordinară cu privire la acest eveniment, întrunindu-se și Comitetul pentru Situații de Urgență. S-a luat hotărârea de interzicere a accesul populației și a activităților comerciale în zonă. La ora actuală, autoritățile spun că există echipaje de urgență la fața locului, în cazul în care s-ar forma un nor de gaz. Se știe că există o pungă de gaz metan sub puțul forat, însă nu se poate anticipa cantitatea de gaz. Deși gazul metan este un gaz slab, el iese încă din puțul forat la peste 30 de metri și poate deveni extrem de periculos. În prezent se monitorizează presiunea gazelor care ies din puț, pentru a-l putea închide. Autoritățile sătmărene spun că nu știu cât va dura acest lucru, dar sunt conștiente de faptul că sunt contratimp, ținând cont că nu vor mai putea restricționa mult timp traficul în zonă. Reprezentanții Prefecturii Satu Mare spun că „se află în permanență în contact cu specialiștii pentru a ține zona în siguranță ca să nu existe pierderi de vieți omenești sau eventuale explozii”. La această oră se caută de zor soluții concrete și sigure pentru a închide puțul din care încă țâșnește apă termală și gaze.
Vom reveni cu noi detalii legate de acest caz.
[…] În seara de 6 septembrie a fost închis un sector din DN 1F, la graniţa dintre Satu Mare şi Sălaj, după ce în zonă a fost semnalată o scurgere de gaze. Apă amestecată cu gaz a sărit la zeci de metri înălțime, chiar în apropierea unei benzinării. Se pare că incidentul s-a produs după forarea unei fântâni, în afara localității Supuru de Sus, foarte aproape de limita cu județul nostru. Traficul în zonă a fost oprit, pentru măsurători şi cercetări necesare în vederea evitării oricărui pericol. Echipele de intervenție au delimitat un… Citeste mai mult […]