Magistraţii Tribunalului Sălaj au respins, vineri, propunerea de arestare preventivă formulată de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sălaj pe numele a doi bărbaţi – Nicolae O. şi Liviu B. – acuzaţi de înşelăciune în convenţii şi constituire de grup infracţional organizat. Cei doi, care s-au sustras iniţial urmăririi penale, sunt suspectaţi că ar face parte dintr-o reţea infracţională care a ţepuit în ultimii şase ani peste 100 de firme din întreaga ţară.
În schimb, Tribunalul a dipus luarea măsurii obligării inculpaţilor de a nu părăsi ţara timp de 30 de zile, perioadă în care aceştia trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, ori de câte ori va fi chemat, să se prezinte la Poliţia Zalău, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemat, să nu-şi schimbe locuinţa fără încuviinţarea Tribunalului Sălaj, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme, să nu comunice cu coinculpaţii, cu ceilalţi învinuiţi şi făptuitori la dosar, să nu se apropie de persoanele vătămate, de membrii familiilor acestora, de martorii din dosar şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect
Procurorul de caz Dan Bubuiug ne-a declarat că oficialii DIICOT Sălaj au contestat deja decizia instanţei sălăjene la Curtea de Apel Cluj.
Reamintim că în urmă cu aproximativ două săptămâni, doar trei dintre cei unsprezece inculpaţi acuzaţi de înşelăciune în convenţii şi constituire de grup infracţional organizat au fost arestaţi preventiv pe o perioadă de 29 de zile. Altor patru inculpaţi li s-a interzis să părăsească ţara, iar pentru două persoane s-a respins varianta arestării.
Potrivit anchetatorilor, gruparea infracţională a fost constituită în 2007 şi acţiona pe raza judeţelor Sălaj, Satu Mare, Bihor, Maramureş şi Covasna, având ca obiect săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Membrii grupării achiziţionau produse în cantităţi foarte mari – 10-20 de tone de fier beton, 10-15 tone de ciment, var, gresie, cărămidă, centrale termice, ţeavă de cupru, maşini de găurit , motocositoare, anvelope, îngrăşăminte chimice, calculatoare, camere video, boilere, cazane de apă caldă, hidrofoare, generatoare de curent, truse de scule – de la mai multe depozite din Sălaj, Cluj, Satu Mare, Bihor, Maramureş, Braşov ori Prahova, plătindu-se cu diferite file CEC sau bilete la ordin, fără a avea acoperirea necesară. Ulterior, marfa era vândută la jumătate de preţ unor alţi membri ai grupului, proprietari de depozite, care, la rândul lor, le vindeau pe piaţa neagră la aproximativ 50 la sută din valoarea reală a bunurilor.
Prejudiciului cauzat prin activitatea învinuiţilor a fost estimat la aproximativ 600.000 de euro.