Virusul pestei porcine africane a fost detectat într-o probă prelevată de la un porc mistreţ găsit mort pe un fond de vânătoare din pădurea Noroieni, judeţul Satu-Mare, situat la aproximativ şase kilometri de graniţa cu Ungaria şi zece kilometri de graniţa cu Ucraina, a informat, joi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
„În urma notificării primite din partea Direcţiei Silvice Satu-Mare, conform procedurilor, o echipă de medici veterinari din cadrul DSVSA Satu-Mare s-a deplasat în zona unde a fost găsit mistreţul mort (o femelă în vârstă de aproximativ 12 – 14 luni). Respectându-se toate condiţiile de biosecuritate, cadavrul a fost transportat la Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, pentru examene de laborator. Probe prelevate de la mistreţul mort au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, unde a fost confirmat diagnosticul de pestă porcină africană, în data de 29 mai”, se spune într-un comunicat al ANSVSA.
Potrivit sursei citate, posibila modalitate de contaminare a mistreţului găsit mort este prin contactul cu alte efective de mistreţi purtători ai virusului pestei porcine africane din Ungaria sau Ucraina, ţări unde boala a fost diagnosticată în mediul silvatic.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, imediat după primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, a notificat toate structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre confirmarea acestui prim focar de pestă porcină africană în mediul silvatic pe teritoriul României.
„Urmează să fie convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în vederea informării şi adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuţiilor pentru ministerele cu responsabilităţi în controlul bolii, conform Hotărârii de Guvern 830/2016, care stabileşte Programul Naţional de Control şi Planul de Contingenţă pentru pesta porcină africană”, precizează ANSVSA.
Autoritățile sălăjene au pus deja în aplicare protocolul specific acestei situații. Directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin a spus, joi, pentru Magazin Sălăjean, că autoritățile din județ iau deja măsurile care se impun în urma ordinelor primite de la Centrul Local pentru Combaterea Bolilor, aflat sub conducerea directă a prefectului județului. „Vom acționa prin controale sporite în trafic, pe segmentul transportului de animale, alături de instituțiile cu care colaborăm, în piețe, târguri și pe fondurile de vânătoare. Asociațiile de vânătoare sunt anunțate pentru a spori vigilența, în vederea anunțării deîndată a oricărei suspiciuni.”