Reprezentanţii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Sălaj anunţă că nu există bancnote de 10 lei false și nici dosare penale în care să se documenteze astfel de cauze. În ultima săptămână, mai multe astfel de bancnote au trezit suspiciuni şi în rândul sălăjenilor. Banii în cauză au fost emişi în 2005. „Chiar dacă acestea au un grad de uzură ridicat şi elementele de siguranţă sunt diferite faţă de bancnotele emise în 2008, asta nu înseamnă că cele emise în 2005 ar fi false”, au explicat oamenii legii. Potrivit acestora, la prima vedere par să aparţină unui fals grosolan din cauza culorilor cu care acestea au fost imprimate, precum şi a lipsei unui element de siguranţă ce se regăseşte pe alte bancnote de aceeaşi valoare, în speţă cele emise în 2008.
Mai mult, reprezentanţii SCCO Sălaj precizează că, în urma acestor suspiciuni apărute în rândul cetăţenilor, au verificat în ultimele zile autenticitatea tuturor bancnotelor de zece lei emise în 2005, cu aparatura de specialitate pusă la dispoziție de către diferite filiale bancare din Zalău, ulterior constatându-se că toate aceste bancnote au fost autentice.
De asemenea, reprezentanţii Băncii Naţionale a României au declarat că există diferenţe între cele două emisii, cea din 2005 şi cea din 2008, dar ambele circulă în prezent pe piaţa românească. „La bancnotele din 2005 pot apărea grade mai ridicate de uzură şi astfel se poate crea confuzie, dar vă putem asigura că ambele variante sunt bune. De asemenea, bancnotele cu un grad mai mare de uzură sunt, de cele mai multe ori, retrase de pe piaţă”, a menţionat sursa citată.
Totodată, reprezentanţii SCCO Sălaj au şinut să reamintească elementele de siguranţă ale bancnotei de 10 lei. Astfel, emisia monetară din 1 iulie 2005 are ca elemente de siguranţă următoarele: pe faţă cu portretul lui Nicolae Grigorescu – imprimare în relief, microtext, element auriu supraimprimat, imagine latentă, fir de siguranţă magnetică, fereastră transparentă şi filigran. Pe verso, elementele de siguranţă sunt următoarele: fluorescentă în lumină UV, element de suprapunere, bandă iridiscentă, microtext.
Cealaltă emisie a Băncii Naţionale, pusă în circulaţie din 2008, are ca elemente de siguranţă următoarele: pe partea cu portretul lui Nicolae Grigorescu – fereastră transparentă şi filigran, element auriu supraimprimat, fir de siguranţă magnetic, microtext şi element auriu supraimprimat. Pe verso: fluorescentă în lumină UV, element de suprapunere, bandă iridiscentă şi microtext.
Între cele două emisii există mici diferenţe de culoare folosită pentru imprimare, dar şi faptul că emisia din 2008 are un element de siguranţă mai puţin decât cea din 2005 şi anume, imprimarea în relief.