Afacere cu permise de conducere false, in Salaj

Afacere cu permise de conducere false, in SalajSalajenii sunt inventivi cand vine vorba de a scoate bani ocolind legea. Dupa cazul alcoolului contrafacut depistat in localitatea Mal si dupa socanta poveste a escrocului simleuan care insela bolnavii de cancer, vanzandu-le medicamente miraculoase, zilele trecute polisistii au descoperit un localnic din Pericei care a scos profituri frumusele vanzand cunoscutilor permise de conducere false. Afacerile necurate ale barbatului de 36 de ani sunt complicate si isi intind tentaculele pana in Ungaria. Cazul nu este singurul de acest gen depistat in Salaj, in 2010 fiind data la iveala o intreaga retea de fabricare a permiselor auto false.

Un barbat in varsta de 36 de ani, din localitatea Pericei, este cercetat penal pentru savarsirea mai multor infractiuni, printre care complicitate la fals si uz de fals, comert ilegal si infractiuni privind circulatia pe drumurile publice, dupa ce oamenii legii au descoperit ca acesta are la activ mai multe afaceri suspecte. Barbatul este suspectat, printre altele, ca a vandut concetatenilor sai mai multe permise de conducere false eliberate de autoritatile ungare.

Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj, Tincuta Dumuta, barbatul a fost identificat dupa ce oamenii legii au depistat in trafic unul dintre soferii caruia acesta i-a vandut un permis auto fals. In data de 3 martie, politistii din Simleu Silvaniei l-au oprit in trafic pe B. Marton, de 32 de ani, din Pericei, care conducea autoturismul proprietate personala. La solicitarea politistilor, soferul le-a prezentat un permis de conducere eliberat de autoritatile ungare. Oamenii legii au verificat actul in bazele de date si au constatat ca acesta este fals, in sensul in care fusese eliberat de tara vecina pe numele unei alte persoane, a declarat purtatorul de cuvant.

Oamenii legii au inceput cercetarile pentru a stabili cum anume a intrat barbatul in posesia documentului fals. Intrebat despre modul in care a ajuns in posesia actului, conducatorul auto a declarat ca l-a cumparat de la consateanul sau J. Attila, de 36 de ani, in schimbul sumei de 280.000 de forinti, a precizat sursa citata anterior.

Doua zile mai tarziu, politistii l-au depistat in trafic pe J. Attila, conducand un autoturism, tot cu un permis de conducere eliberat de autoritatile ungare, care s-a dovedit a fi fals. Extinzand cercetarile, oamenii legii au constatat ca suspectul a mai vandut un permis fals unui alt consatean, de 23 de ani, contra sumei de 1.150 de Euro.

In fapt, niciunul dintre soferii prinsi cu permise false nu a obtinut niciodata un permis de conducere eliberat de autoritatile romane. Prin urmare, toti vor raspunde penal in fata legii. Pe numele celor trei au fost deschise dosare de cercetare penala pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu are permis de conducere. Totodata, J.Attila va mai raspunde penal pentru complicitate la fals si uz de fals, a declarat Tincuta Dumuta.

Indeletnicirile ilicite ale lui J.Attila nu se limiteaza doar la procurarea de permise de conducere false. Urmare investigatiilor, politistii au depistat ca acesta a comercializat, fara drept, materiale de constructii, pe care le procura tot din Ungaria. Astfel, oamenii legii au aflat ca vanduse la diverse persoane lambriuri din lemn de brad, cuie si folie pentru acoperis. Materialele au fost recuperate de la cumparatori si ridicate, in vederea confiscarii, respectiv: 952 de bucati de lambriu, in lungime de 4 metri fiecare (cu grosimi intre 13 si 16 milimetri), 2.500 de kilograme de cuie si sapte suluri de folie pentru acoperis, a afirmat purtatorul de cuvant al IPJ Salaj. Pentru incalcarea prevederilor Legii nr. 12/1990, republicata, privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, politistii i-au aplicat lui J.Attila o amenda contraventionala de 3.000 de lei.

Zeci de permise false pe drumurile salajene

Afacearea cu permise de conducere false, descoperita recent de oamenii legii, nu este primul caz de acest gen in Salaj. Zeci de salajeni au fost prinsi, in urma cu aproximativ doi ani, detinand permise de conducere false, care s-au dovedit a fi obtinute ilegal tot din Ungaria. Totul a iesit la iveala cand asa-numitii soferi s-au prezentat la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule (SPCRPCIV) Salaj pentru preschimbarea permiselor. Pretul unui asemenea permis ar fi fost de 300 de euro.

Potrivit declaratiilor facute, la acea vreme, de seful SPCRPCIV Salaj, Remus Stanciu, incepand cu anul 2008 au fost inregistrate mai multe cereri de preschimbare a unor permise de conducere obtinute in Ungaria de catre persoane care au fost respinse, in mod repetat, la testele sustinute anterior in tara in vederea obtinerii dreptului de conducere pe drumuri publice. Acest lucru a starnit suspiciuni din partea autoritatilor, care au sesizat Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Aproximativ 30 de persoane au fost retinute atunci de catre procurorii DNA si prezentate instantelor de judecata clujene cu propunere de arestare preventiva. Se pare ca era vorba de o retea formata din mai multe persoane din Romania si din tara vecina, prin intermediul careia mai multi cetateni romani care nu puteau sa-si obtina permisul in tara intrau in posesia unor permise de conducere maghiare.

In grupul infractional care ajuta la obtinerea ilegala a permiselor ar fi fost implicati si traducatorii, care cunosteau atat limba romana, cat si cea maghiara, dar mai ales legislatia, iar in loc sa faca doar traducere i-au ajutat pe cei care incercau sa obtina permisele auto sa dea raspunsurile corecte. Se presupune ca reteaua opera in mai multe judete din Transilvania, din cercetarile efectuate rezultand ca ar fi vorba de sute de persoane care au beneficiat de astfel de permise falsificate.

Leave a Comment