Intrat, în luna februarie a acestui an, în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), fiind acuzat de conflict de interese, după ce şi-a angajat fiul consilier personal, primarul comunei Crişeni, Maior Andrei, şi-a recunoscut vina joi, 3 iulie, în faţa procurorilor sălăjeni.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, a fost încheiat un „acord de recunoaştere a vinovaţiei cu inculpatul Maior Andrei, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, prevăzuta pedepsită de art. 2531 alin. 1 Cod penal 1969 în formă continuată cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal 1969, totul cu aplicarea art. 5 Noul Cod penal, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”. Astfel, s-a stabilit pedeapsa de un de închisoare cu suspendare condiţionată, cu un termen de încercare pe trei ani.
Conform sursei citate, Maior Andrei, în calitatea de primar al comunei Crişeni „în data de 8 noiembrie 2010, în baza cererii de angajare a fiului său Maior Otto şi fără organizarea unui concurs, a emis dispozitia nr.189 din data de 8 noiembrie 2010, prin care a dispus angajarea fiului său Maior Otto în funcţia de consilier al primarului comunei Crişeni, începând cu data de 8 noiembrie 2010, pe durată determinată, respectiv pe durata mandatului primarului comunei Crişeni, dispoziţie în baza căreia a fost încheiat contractul individual de munca nr.4605 din data de 8 noiembrie 2010, contract semnat de către inculpatul Maior Andrei în calitate de primar şi fiul său Maior Otto, în calitate de angajat, salariul de încadrare fiind de 951 lei.
În urma alegerilor locale din anul 2012, Maior Andrei a obţinut un nou mandat de primar, iar în data de 18 iunie 2012, Maior Otto a depus la Primăria Crişeni, cererea nr.2591/18.06.2012, prin care a solicitat să fie angajat în cadrul primăriei, în funcţia de consilier al primarului, începând cu data de 21iunie 2012. „Inculpatul Major Andrei, în calitate de primar al comunei Crişeni a emis dispoziţia nr.102 din data de 27.06.2012, prin care a dispus angajarea fiului său Major Otto, în funcţia de consilier al primarului comunei Crişeni, începand cu data de 21.06.2012, pe durata determinată, respectiv pe durata mandatului primarului comunei Crişeni, salariul de încadrare fiind de 886 lei”, se mai arată în documentul precizat.
În 26 septembrie 2013, în urma apariţei în mass media a unor articole cu privire la un posibil conflict de interese între primarul comunei şi fiul său, Maior Otto a solicitat demisia din funcţia de consilier a primarului, începând cu 1 octombrie 2013, primarul a emis în 30 octombrie dispoziţia privind eliberarea din funcţie a acestuia.
„Faţă de recunoaşterea săvârşirii faptei de inculpat, de conduita bună a acestuia anterior săvârşirii faptei cât şi pe parcursul urmăririi penale, de persoana inculpatului, de modul de săvârşire a faptei şi de consecinţele acesteia, între procuror şi inculpatul Maior Andrei s-a ajuns la un acord în ceea ce priveşte felul cuantumul pedepsei şi soluţia aplicată. Cu acordul încheiat a fost sesizată Judecătoria Zalău”, se precizează în comunicatul Parchetului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al instanţei zălăuane, Dana Puiu, magistraţii urmează să valideze sau nu acordul, fără a modifica pedeapsa. „Judecătoria are competenţa doar de a valida sau nu acordul. Poate fi invalidat doar dacă pedeapsa este considerată prea uşoară, însă nu poate interveni sau dispune modificarea pedepsei”, a explicat reprezentantul Judecătoriei Zalău.
„Justiţia trebuie să-şi facă datoria”
Deşi pe lista incompatibililor ANI se regăsesc încă doi primari, cel al municipiului Zalău şi cel al comunei Dragu, precum şi doi funcţionari publici, Niculae Cheţe, din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj şi Ioan Şandor, angajat al Agenţiei de Plăţi pentru Agricultură Sălaj, Centrul local Jibou, primarul comunei Crişeni se numără printre singurii care nu a contestat decizia ANI, ci şi-a recunoscut vinovăţia.
Contactat, edilul comunei Crişeni a ţinut să sublinieze că justiţia îşi face doar datoria, iar vinovat se face doar de a fi semnat dispoziţia respectivă, fapt ce l-a şi recunoscut. „Mi-am recunoscut semnătură pe dispoziţia prin care s-a dispus angajarea, însă în momentul semnării nu am ştiut că este o ilegalitate. În această privinţă mă simt nevinovat, documentul respectiv a fost avizat atât de juristul comunei, cât şi de Instituţia Prefectului Sălaj, iar în momentul în care în presă au apărut articole privind un posibil conflict de interese am semnat imediat eliberarea din funcţie al acestuia. În opinia mea, justiţia îşi face doar datoria, iar în ceea ce mă priveşte, eu am fost ferm, mi-am recunoscut greşeala, am spus întotdeauna adevărul, iar după patru mandate, s-a dovedit acest fapt, de altfel, este menţionat şi în acordul încheiat cu procurorii. Pe de altă parte, doar cine nu munceşte, nu greşeşte. Justiţia va face dreptate celor corecţi”, a conchis Maior Andrei. Primarul a mai adăugat că aşteaptă să se pronunţe Judecătoria Zalău. „Decizia nu este una definitivă, urmează să se pronunţe judecătorii în privinţa acesteia, iar pedeapsa propusă ar putea fi redusă, însă acest lucru rămâne la latitudinea acestora”, a mai spus edilul, precizând faptul că nu va demisiona din funcţia de primar şi va continua proiectele începute în comună, de altfel, acordul încheiat cu procurorii nu prevede încetarea acestei calităţii.
are 4 mandate castigate prin invrajbirea romanilor .Deci sa.ti angajezi fiul consilier personal se incadreaza in,,,numai cine nu munceste nu greseste,,,.Sa vedem daca justitia va judeca cu alta masura decat solutia data pentru primarul din Mesesenii de Jos.Dar cat de inteligent poti sa fii incat sa spui ca procurorii nu i-au spus ca trebuie sa demisioneze?Nu,o sa fii demis daca o sa fii condamnat.
procurorul cu care ai facut acordul nu este cumva cel care a fost secretar in Criseni, prin 2003, subalternul tau, cu care esti in relatii de prietenie, te-a mai scapat de vreo 5 dosare penale, acum este prim-procuror la Pachetul de pe langa judecatoria zalau, de ce spui cu atata usurinta ,,justitia isi face doar datoria”, nu ai tu un angajat care are o cumnata judecatoare la Zalau???, presedinta tribunalului nu este cumva din Criseni???
bai primare nesimtit, tu esti platit sa furi si sa-ti anghajezi plodul tau???, tu sa stii ca, Procurorii si judecatorii tai, nu au voie sa te favorizeze, asa cum o fac, chiar daca sunteti toti udmrsti, tu cu ai tai faceti discriminare etnica in tara straina voua??? …nesimtire totala…
negociezi cu procurorii , fostii subalterni ai tai, CONFLICT de interese, CORUPTIE nesimtita